Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Loulis: Έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. ο τζίρος – Πού αποδίδεται ο υπερτριπλασιασμός της κερδοφορίας

Loulis: Έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. ο τζίρος – Πού αποδίδεται ο υπερτριπλασιασμός της κερδοφορίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Loulis: Έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. ο τζίρος – Πού αποδίδεται ο υπερτριπλασιασμός της κερδοφορίας

Ελαφρά αυξημένες, κατά 2,44%, ήταν οι πωλήσεις για τον όμιλο Loulis Food Ingredients το 2023, ξεπερνώντας τα €200 εκατ. Από την άλλη πλευρά τα κέρδη ήταν πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2022.

Πιο αναλυτικά, βλέποντας την εικόνα του ομίλου ανά τομέα δραστηριότητας, διαπιστώθηκε μια μείωση στις πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας “Καταναλωτικά Προϊόντα Αλευρόμυλου & Μείγματα Αρτοποιίας & Ζαχ/κής”, καθώς υποχώρησαν στους 19,9 χιλ. τόνους (από 21,2 χιλ. τόνους το α’ εξάμηνο του 2022). Ομοίως κινήθηκαν και οι πωλήσεις της κατηγορίας, οι οποίες σημείωσαν πτώση σε ποσοστό 7,13%.

Οι πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας “Επαγγελματικά Προϊόντα Αλευρόμυλου” αυξήθηκαν κατά 13,46% στους 282,1 χιλ. με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 3,93%, στα €140,34 εκατ.

Οι πωλήσεις της κατηγορίας “Μείγματα & Α’ Ύλες για την Αρτοποιία & Ζαχ/κή” ήταν αυξημένες κατά 4,7%, στα €11,84 εκατ.

Τέλος, οι πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας “Δημητριακά” ανήλθαν στους 98,2 χιλ τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,63%. Οι πωλήσεις προς τρίτους της κατηγορίας, διαμορφώθηκαν σε €34,76 εκατ. από €34,56 εκατ. πέρυσι.

IRS

Τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα ανήλθαν σε €5,21 εκατ., σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2022, οπότε κυμάνθηκαν στα € 2,46 εκατ., ενώ και ως ποσοστό επί των πωλήσεων αυξήθηκαν από 1,24% σε 2,57%. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς (Euribor) σε υψηλά επίπεδα, αλλά κυρίως στην πρόωρη λύση και ολική ρευστοποίηση των, από τον Απρίλιο και Δεκέμβριο του 2021, Συμβάσεων Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) συνολικής ονομαστικής αξίας €50 εκατ., από όπου προέκυψε έσοδο ποσού €7,22 εκατ. και έξοδο ποσού €1,19 εκατ. ως το αναπόσβεστο υπόλοιπο της προπληρωμής της υποχρέωσης που προέκυψε κατά την υπογραφή των ως άνω Συμβάσεων Ανταλλαγής επιτοκίων (IRS).

Στο IRS πάντως αποδίδεται η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν στα €8,3 εκατ. από €2,43 εκατ. το 2022 και τα καθαρά σε €6,26 εκατ. από €1,84 εκατ. μία χρονιά πριν.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στη Βουλγαρία

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της επένδυσης της θυγατρικής του ομίλου “LoulisvMelbulgaria EAD” στη βιομηχανική ζώνη του Bozhurishte, στην Σόφια, από τον Βουλγαρικό Οργανισμό Επενδύσεων, και έλαβε το σχετικό πιστοποιητικό εκπλήρωσης των επενδυτικών της υποχρεώσεων.

Η επένδυση αφορούσε την απόκτηση οικοπέδου από την εταιρεία “National Company Industrial Zones”, η οποία τελεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας, με σκοπό την πραγματοποίηση ανάλογης επένδυσης.

Η θυγατρική του ομίλου στις 12 Απριλίου 2021 ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή σιλό δημητριακών, χωρητικότητας 7.000 τόνων στο προαναφερόμενο οικόπεδο, με το κόστος της επένδυσης να έχει προϋπολογισθεί στα €2,8 εκατ., και ολοκλήρωσε εγκαίρως την ως άνω επένδυση σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

ΑΜΚ €5 εκατ. στη Kenfood

Στις 13 Οκτωβρίου 2023 η εταιρεία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Kenfood, με καταβολή εξ ολοκλήρου του συνολικού ποσού της αύξησης των €5.016.000, με σκοπό την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής της θυγατρικής που έχει υποβληθεί προς ενίσχυση στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 και την περαιτέρω ενίσχυση των έκτακτων ταμειακών αναγκών της.

Προοπτικές

Η προβλεπόμενη πορεία για το 2024 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη αβεβαιότητα στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τις πληθωριστικές πιέσεις, τις αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, εντός του 2024, η κατανάλωση σε προϊόντα διατροφής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί συγκρατημένα και να συνεχίσει να ανακάμπτει σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμβαδίζοντας με την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διαμόρφωση των τιμών, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση στο επόμενο διάστημα, καθώς και η πορεία της ανάκαμψης δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν, καθώς εξαρτώνται από την πορεία δεικτών και μεγεθών, όπως οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών, το κόστος ενέργειας, η εγχώρια και περιφερειακή ζήτηση, η επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής κ.α., τα οποία ο Όμιλος δεν μπορεί να επηρεάσει.

Πάντως η διοίκηση εκτιμά ότι “η ανταγωνιστική παραγωγική βάση, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εφοδιασμού, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η επάρκεια χρηματοοικονομικής ρευστότητας είναι σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα επιτρέψουν την συνέχιση της επιτυχής πορείας, την απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου και την διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας του Ομίλου”.

Κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες του Ομίλου για το 2024 είναι:

-Η αύξηση των πωλήσεων στο HO.BA.RE.CA. (Hotel, Bakery, Restaurant, Café)

-Η ανάπτυξη των πωλήσεων B2C με ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα

-Η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων στην Βουλγαρία

-Η βελτίωση της ποιότητας και ποικιλίας των υφιστάμενων παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών

-Η δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων νέων προϊόντων στα επόμενα έτη

-Η αύξηση της παραγωγικότητας με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής

Μάκης Αποστόλου

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text