Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Εκτός διεκδίκησης του 20% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ιταλός Διαχειριστής

Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Εκτός διεκδίκησης του 20% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ιταλός Διαχειριστής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Εκτός διεκδίκησης του 20% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ιταλός Διαχειριστής

Με δύο λιγότερα σχήματα προχωρά ο διαγωνισμός για την απόκτηση διεκδίκηση του 20% της Ariadne Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ιταλική TERNA (διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως οι «μνηστήρες» για το 20% περιορίζονται πλέον σε δύο, την κινεζική State Grid και η κοινοπραξία της ΦΑΕΘΩΝ (συμφερόντων Κοπελούζου) με τη γαλλική Meridiam. Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα σχήματα έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Τόσο στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και της ιταλικής εταιρείας, ο λόγος αποχώρησης από τη διαδικασία είναι ίδιος και έχει να κάνει με το ότι όποιος επενδυτής επικρατήσει στον διαγωνισμό θα έχει ρόλο παθητικού μετόχου στην Ariadne Interconnection. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα υλοποίησης, ενώ επίσης δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου.

Ίδια αιτία απόσυρσης και για τη Macquarie

Όπως έχει γράψει το insider.gr, ο ρόλος του παθητικού μετόχου ήταν αυτός που ώθησε και τη Macquarie να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση. Το fund από την Αυστραλία είχε «κατέβει» στον διαγωνισμό με τη ΦΑΕΘΩΝ. Με την αποχώρησή του, τη θέση στην κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου πήρε η Meridiam.

Ο ρόλος παθητικού μετόχου για το σχήμα που θα επικρατήσει προβλέπεται στην έγκριση που έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), για την πρόκριση και των τεσσάρων «μνηστήρων» στη δεύτερη φάση και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η ΡΑΑΕΥ κλήθηκε να αξιολογήσει ποιοι από τους τέσσερις «μνηστήρες» -που είχαν δώσει το «παρών» στην πρώτη φάση της διαδικασίας με την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος- πληρούν τα κριτήρια διεκδίκησης του 20% και υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, ο ρόλος του παθητικού μετόχου «θωρακίζει» νομικά τη συμμετοχή τόσο εταιρειών που συμμετέχουν στον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, όσο και της State Grid (μέσω της θυγατρικής της StateGrid International Development Belgium), η οποία συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, κατέχοντας το 24%.

Προς ολοκλήρωση το έργο

Η διασύνδεση Κρήτη-Αττική θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2025, σηματοδοτώντας την πλήρη ένταξη του νησιού στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση της εξέλιξης υλοποίησης των έργων του Διαχειριστή, που περιλαμβάνεται στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα για την περσινή χρήση, μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης , προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της δια-σύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων έχει ολοκληρωθεί στην πλευρά της Αττικής ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και στα δύο άκρα της διασύνδεσης και η ανέγερσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως έγραψε χθες το insider.gr, σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, μέχρι την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έργου.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text