Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο 3,4 % ετησίως υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, έναντι 3,5% το Μάρτιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 3,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,4%. Το ποσοστό αυτό είναι προσαρμοσμένο εποχικά αλλά όχι στον πληθωρισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές δεν συμβαδίζουν με τον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Ποιοι τομείς τροφοδοτούν τον πληθωρισμό

Η μηναία αύξηση των τιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις τόσο στα καταλύματα όσο και στην ενέργεια.

Το κόστος στέγασης, που προβληματίζει ιδιαίτερα  τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένουν μείωση του πληθωρισμού φέτος, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηναία βάση και κατά 5,5% σε ετήσια. Και τα δύο επίπεδα θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά για την Fed που προσπαθεί να οδηγήσει τον  πληθωρισμό πίσω στο 2%.

Ο  δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% σε μηναία και  κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Τα τρόφιμα παρέμειναν αμετάβλητα και αυξήθηκαν κατά 2,2% αντίστοιχα. Οι τιμές των μεταχειρισμένων και των νέων οχημάτων, οι οποίες είχαν συμβάλει στην πρόωρη άνοδο του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της πανδημίας , μειώθηκαν, σημειώνοντας πτώση 1,4% και 0,4% αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις του Πάουελ και ο προεκλογικός αγώνας του Μπάιντεν

Χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσει υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αγωνίζεται να τιθασεύσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ενισχύσει τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων για τους χειρισμούς του στην οικονομία, ενώ απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει συμβάλει σημαντικά στο χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν για την οικονομία.

Πηγή: ot.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text