Το τέλος της πανδημίας

10 Δεκεμβρίου 2021, 16:40 | Χ&Α - 235

Οι χρηματοοικονομικές αγορές, έχουν τη μοναδική ικανότητα να εκτιμούν τις καταστάσεις ταχύτατα. Αυτό αποδεικνύεται διαρκώς στη χρηματιστηριακή ιστορία, ενώ αποδείχτηκε σε αρκετές κρίσιμες φάσεις και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν, την Παρασκευή 26/11/2021, έγινε γνωστή η εμφάνιση της παραλλαγής “Omicron”, οι αγορές, σε όλο το κόσμο, αντέδρασαν έντονα πτωτικά, ίσως επειδή θύμισαν τον “πανικό” του Φεβρουαρίου του 2020. Όμως, αυτή τη φορά, οι επενδυτές ήταν περισσότερο ψύχραιμοι.  Οι τρεις επόμενες συνεδριάσεις, επηρεάστηκαν από τις διάφορες (συχνά αντικρουόμενες) εκτιμήσεις διαφόρων ειδικών, για τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητά του νέου ιού. Όταν όμως, στις 2/12/2021, ο πρόεδρος της Pfizer, καθησύχασε τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τη φύση του (μεταλλαγμένου) ιού και διαβεβαίωσε ότι, σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που θα τον καλύπτει, οι αγορές έκριναν και “αποφάσισαν” ότι ο κίνδυνος είναι περιορισμένος και, όλες τις επόμενες μέρες, κινήθηκαν ανοδικά.

 

Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, απ’ όλο το κόσμο, εμφανίζοντα καθημερινά στα ΜΜΕ και αναφέρουν ότι, το σοβαρό και επικίνδυνο στάδιο της πανδημίας τείνει να ολοκληρωθεί και ότι η ασφάλεια -ίσως όχι ακόμη και η κανονικότητα- θα αποκατασταθεί εντός του 2022 και ότι, ο ιός θα πάψει να “ανησυχεί” τις οικονομίες με τον ίδιο τρόπο που τις ανησύχησε στην προηγούμενη διετία.

Για τις αγορές, αυτά ήταν ήδη γνωστά. Οι πληροφορίες των ειδικών, είχαν αναζητηθεί νωρίτερα και είχαν κριθεί. Το πρόβλημα της πανδημίας, για τις αγορές είχε ήδη λήξει εδώ και αρκετούς μήνες. Η ανησυχία της “Omicron”, ήταν μία “μικρή παρένθεση” που έκλεισε γρήγορα και χωρίς βλάβες. Οι αγορές θεωρούν ότι η “περιπέτεια” της πανδημίας έχει τελειώσει και ότι, στο μέλλον, δε θα επηρεάσει ουσιωδώς τις οικονομίες. Και μάλλον έχουν δίκιο.

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού (εδώ)

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές (εδώ)

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (εδώ)

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες (εδώ)

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ (εδώ)

 


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ