Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έχουμε πολλές φορές αναλύσει, ότι, ακολουθώντας την πορεία της χώρας και της οικονομίας, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, από το έτος 2016, εισήλθε σε μία νέα περίοδο της ιστορίας του. Η έναρξη της περιόδου αυτής, προσδιορίζεται από το κλείσιμο της 11ης Φεβρουαρίου 2016, στις 440,88 μονάδες, τιμή η οποία ήταν -τότε- η χαμηλότερη των προηγούμενων 27 ετών.

Από την ημέρα εκείνη, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται, έστω με προβλήματα και διακυμάνσεις, ανοδικά, ακολουθώντας την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη της κατάστασης των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η ανοδική τάση της αγοράς αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους: τη σταδιακή μετατόπιση του όγκου των τιμών των μετοχών προς ανώτερα επίπεδα (εδώ), την τάση του ΚΜΟ-200 ημερών (εδώ), τη μετατόπιση των περιοχών καθημερινού κλεισίματος του Γενικού Δείκτη (εδώ) κλπ.

 

Τί εμποδίζει την άνοδο του Γενικού Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα; Η μη επίτευξη αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (το κυριότερο πρόβλημα για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων), αλλά και η απουσία του τραπεζικού κλάδου από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις (δείτε παρακάτω).

Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, δε θα επιτευχθεί εντός του 2022. Όμως, η ώθηση που θα δίνουν προς τη χρηματιστηριακή αγορά, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η διατήρηση της ανόδου των επιχειρηματικών κερδών, θα οδηγήσουν το δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό δε θα είναι το τέλος της ανόδου.

Έχουμε εξηγήσει πώς λειτουργούν οι μακροχρόνιοι κύκλοι και οι μακροχρόνιες κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Η αγορά της Αθήνας, θα ακολουθήσει, το μακροχρόνιο κύκλο ανάπτυξης στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Ως πρώτο έτος μεγάλης ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, θα μπορούσε να ήταν το 2020, κάτι που όμως, λόγω της πανδημίας, δε συνέβη. Το 2021, δεν ήταν πτωτικό έτος, όμως ούτε και ήταν ιδιαίτερα ανοδικό. Υπήρξε έτος “αναμονής και αμφισβητήσεων”, τόσο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά και λόγω των μακροοικονομικών φαινομένων και γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκειά του (εξέλιξη του χρέους, του ζητήματος των τραπεζών, του πληθωρισμού και της στασιμότητας στην αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης). Το 2022, έχει τα χαρακτηριστικά να είναι το πρώτο έτος μιας μεγάλης ανόδου.

 

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας (εδώ)

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού (εδώ)

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές (εδώ)

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες (εδώ)

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text