Αρχική | Οικονομία | Βιομηχανία: Βουτιά 7,4% στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Βιομηχανία: Βουτιά 7,4% στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βιομηχανία: Βουτιά 7,4% στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Διψήφια μείωση κατά 10,6% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία των χωρών της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ στην ΕΕ συνολικά η μείωση έφτασε το 10%.

Στην Ελλάδα η μείωση έφτασε στο 7,4% σε ετήσια βάση, ωστόσο τον Νοέμβριο ήταν 8,1% και ακόμα μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον Οκτώβριο, της τάξης του 14,7%.

Συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο με τον Νοέμβριο του 2023, η μείωση ήταν μόλις 0,8% στην ευρωζώνη και 0,9% στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωση η Eurostat.

Συνολικά για το 2023 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 3,2% ενώ στην ΕΕ κατά 2,1%.

Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν – σε ετήσια βάση – τον Δεκέμβριο κατά 27,5% στην ενέργεια και κατά 4,9% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,8% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 3,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 3,2 % στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές στον βιομηχανικό κλάδο χωρίς την ενέργεια, υποχώρησαν κατά 0,4%.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές μειώθηκαν κατά 25,6% στην ενέργεια και κατά 5,0% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 2,8% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 3,0% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,6%.

Οι υψηλότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-43,5%), στην Ιταλία (-20,5%) και στη Βουλγαρία (-19,8%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+20,2%), τη Σλοβακία (+13,3%) και τη Σλοβενία (+2,0%).

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text