Η πορεία και οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

07 Ιουνίου 2023, 07:00 | Χ&Α - 253

Η πορεία και οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πορεία και οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

 

Το Χαρτοφυλάκιο “εφάπαξ” καταβολής € 10.000

 

Το εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο του “Απόλυτου Συστήματος”, ακολουθεί τα σήματα εισόδου και εξόδου, του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Παράλληλα όμως, κινείται με βάση τη φιλοσοφία που έχουμε αναπτύξει στο “Χ&Α”, δηλαδή, πραγματοποιεί ελάχιστες πράξεις και προσπαθεί να εξαντλήσει την ανοδικότητα που μπορεί να έχουν οι μετοχές στις οποίες έχει τοποθετηθεί.

 

Οι αποδόσεις: Από την είσοδό του στην αγορά (19/12/2022), μέχρι και την 31/5/2023, το Χαρτοφυλάκιο, έχει πετύχει απόδοση +51,4%, έναντι απόδοσης 33,6% του Γενικού Δείκτη. Από την αρχή του έτους μέχρι την 31/5/2023, η απόδοσή του είναι 51,0 (έναντι απόδοσης 31,0% του Γενικού Δείκτη), ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του (26/2/2019) η απόδοση του είναι 122,1% (έναντι απόδοσης 77,4% του Γενικού Δείκτη).

Η μέση ετήσια απόδοση του χαρτοφυλακίου, από την έναρξη της λειτουργίας του, υπολογίζεται σε 20,62%, δηλαδή βρίσκεται στο κάτω μέρος του “στόχου” που έχουμε θέσει για μέση ετήσια απόδοση μεταξύ του 20% και 30%, για το σύνολο της ζωής του χαρτοφυλακίου, την οποία έχουμε ορίσει σε 15 χρόνια (ήδη βρισκόμαστε 4 χρόνια και 3 μήνες από την έναρξή του).

Δείτε, τις καθημερινές αποδόσεις εδώ και τον πίνακα με τα σενάρια των ετησιοποιημένων αποδόσεων εδώ.

 

Οι μετοχές: Το χαρτοφυλάκιο είναι τοποθετημένο στην αγορά με το 100% του κεφαλαίου του, από την 19/12/2022 και η σύνθεση του είναι: ΑΛΦΑ: 22,9%, ΕΤΕ: 25,3%, ΜΟΤΟ:30,0% και ΦΡΛΚ: 21,8%. Οι μετοχές επιλέχθηκαν από την κατηγορία “Top-25” του πίνακα επενδυτικών επιλογών του Χ&Α, (εδώ). Από την είσοδό του, δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια μεταβολή, καθώς δεν απαιτήθηκε κάτι τέτοιο.

Από τις μετοχές που αγοράσαμε την 19/12/2022, η μετοχή της ΑΛΦΑ έχει σημειώσει απόδοση 39,4%, η ΕΤΕ +54,5%, η ΜΟΤΟ +78,05% και η ΦΡΛΚ +33,5%. Δείτε εδώ το διάγραμμα σύγκρισης των μετοχών του χαρτοφυλακίου και του Γενικού Δείκτη. Εκτιμούμε ότι, κατά το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στις αποδόσεις των συμπεριλαμβανόμενων μετοχών.

 

Το πιο σημαντικό γεγονός του μήνα -και το τονίσαμε αρκετές φορές στα σχόλια μας- ήταν η αύξηση της αξίας συναλλαγών στις ανοδικές μέρες του Γενικού Δείκτη και το σχετικό πιο χαμηλό επίπεδο της αξίας συναλλαγών στις πτωτικές μέρες (εκτός από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε το rebalancing των δεικτών MSCI.

 

Αυτό προφανώς σημαίνει την σταδιακή είσοδο νέων κεφαλαίων στην αγορά και την μείωση του ρίσκου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρηματιστηριακή αγορά και κατ΄επέκταση οι εισηγμένες μετοχές, βρίσκονται στην διαδικασία που αλλάζουν το επίπεδο τιμής τους. Γι΄αυτό το λόγο και η επιλογή των μετοχών δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο ο χρονισμός (timing) που εισέρχεται κάποιος στην αγορά. Το Απόλυτο Σύστημα, έχει δείξει και στο παρελθόν αλλά και τώρα ότι μπορεί να “πετύχει” το timing με εξαιρετικό τρόπο και να δώσει έγκυρα και έγκαιρα σήματα εισόδου τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Χαρτοφυλάκιο “σταθερών μηνιαίων” καταβολών € 200

Το χαρτοφυλάκιο, ακολουθεί το “χαρτοφυλάκιο εφάπαξ καταβολής”, στις κινήσεις και στη σύνθεσή του.

Την 1η Μαΐου 2023 έγινε η 53η καταβολή ποσού € 200 και οι συνολικές καταβολές, από την 1/1/2019 (αρχή της λειτουργίας του) φτάνουν στα € 10.600. Η αποτίμησή του την 31/5/2023 ήταν € 16.821,7. Από την 28/4/2023 μέχρι την 31/5/2023 το κέρδος του χαρτοφυλακίου είναι € 2.525,08 ενώ το καθαρό κέρδος από την 1/1/2019 (έναρξη) μέχρι την 31/5/2023 είναι € 6.221,7.

Δείτε το διάγραμμα της πορείας του και της εξέλιξης των κερδών του. Στο διάγραμμα, η “καφέ” περιοχή δείχνει το σωρευτικό μέγεθος των μηνιαίων καταβολών, ενώ η “πράσινη” περιοχή, δείχνει την εξέλιξη του κέρδους.

Η δυναμική που έχει το χαρτοφυλάκιο των μηνιαίων καταβολών στις ανοδικές φάσεις της αγοράς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την διάρκεια του Μαΐου, το χαρτοφυλάκιο κατέγραψε κέρδη που ισοδυναμούν περίπου με 13 μηνιαίες καταθέσεις των € 200. Όταν η αγορά κινηθεί έντονα ανοδικά -γεγονός που εκτιμούμε ότι θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον- τα μηνιαία κέρδη που θα προσφέρει το χαρτοφυλάκιο των μηνιαίων καταβολών θα είναι εξαιρετικά υψηλά και θα ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής.

Η ανοδικότητα της αγοράς και η μηνιαία τροφοδοσία του χαρτοφυλακίου με το ποσό των € 200,0 εκτιμούμε ότι είναι ένας αρκετά επιτυχημένος συνδυασμός, που μέσα στο διάστημα της 15ετίας μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά ικανοποιητικά κέρδη στον διαχειριστή του.


Ο εξαιρετικός μηχανισμός διαχείρισης του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”


Καθώς έχει πλέον παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, από την έναρξη της λειτουργίας των χαρτοφυλακίων (τα χαρτοφυλάκια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την 26/2/2019), μπορούμε πλέον να δούμε ξεκάθαρα τη λειτουργία των χαρτοφυλακίων που βασίζονται σε “ήπια” και μακροπρόθεσμα συστήματα συναλλαγών, όπως είναι το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

Όλο το διάστημα της λειτουργίας του, το Χαρτοφυλάκιο έχει πραγματοποιήσει πολύ λίγες εισόδους και εξόδους και δεν έχει βρεθεί με ζημιές, ούτε για μία μέρα. Το σύστημα που ακολουθεί, βοηθά τον διαχειριστή του χαρτοφυλακίου να παίρνει άμεσες αποφάσεις, χωρίς δισταγμό και χωρίς χρονοτριβή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Το σύστημα είναι ιδανικό για χρήση σε μια ανοδική φάση, αφού, επιτρέπει την αύξηση του μεγέθους του, λόγω κερδών που επιτυγχάνονται με μειωμένο ρίσκο. Παράλληλα, εάν, σε κάποια στιγμή της ανοδικής πορείας, υπάρξει κάποια αξιόλογη διακύμανση, τότε η κερδοφορία του συστήματος μπορεί να βρεθεί σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, αν μετά από ένα ή δύο χρόνια -και ενώ στο μεταξύ το παρόν χαρτοφυλάκιό μας εξακολουθεί να αυξάνεται με τους τρέχοντες υψηλούς ρυθμούς- υπάρξει κάποια διόρθωση, τότε, το χαρτοφυλάκιο θα ρευστοποιήσει τα -τότε- υψηλά κέρδη του και θα είναι έτοιμο να επανεισέλθει στην αγορά, μετά τη διόρθωση, σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στο παρελθόν, όταν, μετά την κορύφωση του 1999, ακολούθησε μια μεγάλη διόρθωση που κράτησε από τις αρχές του 2000, έως τις αρχές του 2003 και που οδήγησε το Γενικό Δείκτη, από τις 5.000, στις 1.500 μονάδες (δείτε εδώ). Τότε, το σύστημα είχε δώσει “σήμα εξόδου” στις 5.034,55 μονάδες, την 25/2/2000 και στη συνέχεια, μετά από τρία χρόνια και 3 μήνες, έδωσε σήμα εισόδου, την 4/6/2003, στις 1.839,69 μονάδες.

Κάποιος βέβαια, μπορεί να ισχυριστεί ότι, ένα διάστημα 3 ετών και τριών μηνών απραξίας, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ναι, είναι, όμως όλο αυτό το διάστημα, η αγορά υποχωρούσε. Το ότι ένα “σύστημα συναλλαγών”, διατήρησε έναν επενδυτή έξω από την αγορά, σ’ αυτή τη μεγάλη πτώση, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.


Παράλληλα όμως, οι πιο εντυπωσιακές εξελίξεις συμβαίνουν στο “χαρτοφυλάκιο σταθερών καταβολών”, όπου κάθε μήνα “καταθέτουμε” το ποσό των € 200. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου αυτού, στις 31/5/2023, είχε φτάσει στα € 16.821,70. Το χαρτοφυλάκιο αυτό, “κτίστηκε” μήνα - μήνα, με € 200 ευρώ, δηλαδή, χωρίς την καταβολή κάποιου μεγάλου αρχικού ποσού. Το “καταπληκτικό” όμως είναι ότι, πλέον, συμμετέχει στην αγορά με ολόκληρο το ποσό του, ενώ παράλληλα, διανύει μία ανοδική φάση της αγοράς. Το μέγεθός του θα “εκτοξευθεί” στο επόμενο διάστημα, καθώς, θα συμμετέχει στην άνοδο, ενώ θα εξακολουθεί να τροφοδοτείται με το μηνιαίο ποσό των € 200. Όμως, η πραγματική “εκτόξευσή” του θα γίνει εάν στο μεταξύ υπάρξει κάποια διόρθωση της αγοράς, αφού θα συμπεριφερθεί όπως και το (παραπάνω) χαρτοφυλάκιο, εφάπαξ καταβολής.


Καθώς, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου (ίσως όμως, θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα αρχικό ποσό, έστω € 5000 και στη συνέχεια να υπάρξουν οι σταθερές μηνιαίες καταβολές), στο επόμενο διάστημα, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αξία ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου και στο ρόλο που μπορεί να παίξει στη ζωή μας.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


Το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο (του κ. Δημήτρη Δημόπουλου)


Τον Μάιο, το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο, διατήρησε σταθερό το ποσοστό του κεφαλαίου του εντός αγοράς, στο 94,5%.

Σε αυτό το διάστημα, η απόδοση του χαρτοφυλακίου ήταν +8,7% έναντι απόδοσης +11,4% του Γενικού Δείκτη. Από την αρχή του 2023, η απόδοση του Χαρτοφυλακίου είναι +23,7%.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τις πράξεις, εδώ. Οι πράξεις γίνονται με βάση το “σύστημα του στροφέα” της Τεχνικής Ανάλυσης (εδώ).

Το Χαρτοφυλάκιο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 16/9/2002, με ποσό € 30.000. Σήμερα (31/5/2023), η αποτίμησή του φτάνει στα € 263.312,81. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική του απόδοση από την έναρξη, φτάνει στο 777,7% ενώ, κατά το ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά -37,2%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του, το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο, ουδέποτε εμφάνισε ζημιές.

Η “μέση ετήσια απόδοση”, για το διάστημα της λειτουργίας του, φτάνει στο 11,1%.

 

Δείτε: α) Τις καθημερινές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων (εδώ). β) Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές (εδώ).


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.