Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 218 | Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ: Σε φάση αύξησης του μεγέθους και της σημασίας του

Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ: Σε φάση αύξησης του μεγέθους και της σημασίας του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ: Σε φάση αύξησης του μεγέθους και της σημασίας του

Το Χονγκ Κονγκ, αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα νέο ενεργό χρηματιστηριακό κέντρο για ορισμένους από τους μεγαλύτερους ομίλους τεχνολογίας της Κίνας, οι οποίοι, προς το παρόν, χρησιμοποιούν ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης, μία από τις αγορές των ΗΠΑ. Όμως, γίνονται προσπάθειες για να αλλάξει αυτό, έτσι ώστε, σταδιακά και μέσα σε λίγα χρόνια, η διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ να είναι δευτερεύουσα και η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης τους να είναι πλέον το Χονγκ Κονγκ.

Βεβαίως, οι κινεζικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, έχουν πολλούς λόγους για παραμένουν στις ΗΠΑ, αφού  ενισχύουν το κύρος τους, αντλούν κεφάλαια, αλλά και παρέχουν κίνητρα στο προσωπικό (μέσω των προγραμμάτων stock bonus). Όμως, αυτό σταδιακά μπορεί να μεταβληθεί, καθώς αυξάνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι, την χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ για τις μεγάλες κινέζικες εταιρίες, την άνοιξε ο κ. Τραμπ και η ξεκάθαρα εχθρική πολιτική του προς την Κίνα και τις εταιρίες της, αλλά και οι απειλές που εκτόξευσε για ενεργοποίηση κατηγοριών προς τις κινεζικές εταιρίες, μέσω της αμερικανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ύστερα από την είσοδο, τον περασμένο Νοέμβριο, της Alibaba στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της, αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών συναλλαγών της αγοράς. Επίσης τον περασμένο μήνα, προστέθηκαν οι τεχνολογικές εταιρίες NetEase και JD.com, οι οποίες επίσης προκάλεσαν μεγάλη αύξηση των συναλλαγών. Υποστηρίζεται -και αυτό έχει λογική- ότι, οι εγγραφές νέων εταιριών που έγιναν πρόσφατα, έχουν δημιουργήσει νέα ρευστότητα αντί απλώς να ανακυκλώνουν έναν σταθερό όγκο συναλλαγών.

Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά όλο και περισσότερο τη σταδιακή -και με τη βοήθεια των κινεζικών αρχών- εδραίωση και αύξηση της σημασίας της αγοράς του Χονγκ Κονγκ για τις εταιρίες της Κίνας αρχικά, αλλά και για το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα δευτερευόντως, μετά από πολλά χρόνια υποχώρησής του.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges and Clearing Limited - HKEX), το οποίο έχει ιστορία ήδη από το 1914, λειτουργεί μια χρηματιστηριακή αγορά και μια αγορά προθεσμιακών συμβολαίων στο Χονγκ Κονγκ μέσω των θυγατρικών της Hong Kong Limited (SEHK) και Hong Kong Futures Exchange Limited (HKFE). Η συγχώνευση των τριών αυτών χρημαστηρίων τέθηκε σε ισχύ στις 6 Μαρτίου, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σχήμα, σύμφωνο με τα δυτικά πρότυπα, που μπορεί να υποστηρίξει μία μεγάλη ανάπτυξη, εδραιώνοντας την αγορά του Χονγκ Κονγκ, ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εδώ.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: