Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η αρνητική εικόνα στα αποτελέσματα των εισηγμένων, διατηρείται και στο 9μηνο

Η αρνητική εικόνα στα αποτελέσματα των εισηγμένων, διατηρείται και στο 9μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αρνητική εικόνα στα αποτελέσματα των εισηγμένων, διατηρείται και στο 9μηνο

Μόλις 9 από τις 28 εισηγμένες εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020, εμφανίζουν βελτίωση στις πωλήσεις τους.
Επίσης, από τις 23 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες κερδοφορίας, οι 16 έχουν πετύχει κέρδη. Βελτίωση των αποτελεσμάτων τους (είτε βελτίωση των κερδών, είτε μείωση των ζημιών), εμφανίζουν 10 εταιρίες.

Από τις 3 τράπεζες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ -η ΕΤΕ θα δημοσιεύσει σήμερα), εμφανίζεται αύξηση των εσόδων τους κατά 5,9% (έναντι πτώσης κατά 8,0% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019). Ως σύνολο όμως, για τον κλάδο, εμφανίζονται ζημιές, εξέλιξη η οποία προκύπτει από τις δαπάνες των τραπεζών στη διαδικασία “εκκαθάρισης” των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους.

Κατά το α’ εξάμηνο του έτους, το σύνολο των εταιριών (εξαιρουμένων των τραπεζών) κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά 14,1% και πτώση κερδών κατά 64,1%. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αλλά και τα νέα στοιχεία του 9μήνου (έστω για ένα μέρος από τις εισηγμένες), προκύπτει ότι, το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα άσχημο έτος για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, ενώ αναμέται ότι, για το σύνολο του έτους, η μείωση των κερδών για το σύνολο των εισηγμένων θα είναι μεγαλύτερη από το 60%, κάνοντας το έτος αυτό, ως ένα από τα χειρότερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Εν τούτοις, οι αναλυτές και τα στελέχη των εταιριών εξακολουθούν να εκτιμούν ότι τα μεγέθη θα εμφανίσουν ουσιαστική βελτίωση κατά το 2021.

Στον παρακάτω πίνακα θα μπορείτε να δείτε, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, πωλήσεων και κερδών μετά από φόρους, των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα. Εφ’ όσον υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις, ο πίνακας θα ενημερωθεί αυτόματα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν αποτελέσματα εννεαμήνου. Όσες δημοσιεύουν, το πράττουν επειδή είναι υποχρεωμένες από τους κανονισμούς των χρηματιστηριακών δεικτών στους οποίους συμμετέχουν, ή επειδή θέλουν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία από την εξέλιξή τους (συνήθως θετικά). Επίσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος διατύπωσης των αποτελεσμάτων α’ και γ’ τριμήνου και, έτσι, συχνά, τα δημοσιευόμενα στοιχεία δεν είναι πλήρη και δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για το σύνολο της αγοράς, όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε μια άποψη ως προς το που θα κατευθυνθεί για σύνολο του έτους.

Σήμερα (30/11/2020), μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα η Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Εθνική Τράπεζα.

(Πατώντας στο όνομα της κάθε εταιρίας, μπορείτε να δείτε το οικονομικό δελτίο της ή τη σχετική ανακοίνωσή της).

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: