Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η μεγάλη "μάχη" του Bitcoin για την επίτευξη νέας ιστορικά ανώτατης τιμής. Τί θα συμβεί; Και ποιά θα είναι η σημασία της όποιας έκβασης;

Η μεγάλη "μάχη" του Bitcoin για την επίτευξη νέας ιστορικά ανώτατης τιμής. Τί θα συμβεί; Και ποιά θα είναι η σημασία της όποιας έκβασης;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη "μάχη" του Bitcoin για την επίτευξη νέας ιστορικά ανώτατης τιμής. Τί θα συμβεί; Και ποιά θα είναι η σημασία της όποιας έκβασης;

Μέρες τώρα παρακολουθώ την προσπάθεια του Bitcoin να πετύχει νέα ανώτερη ιστορική τιμή. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, θα κρίνει το μέλλον του. Επειδή, αν αποτύχει και επαναληφθεί η “περιπέτεια” των ετών 2017 - 2018, η φήμη του κρυπτονομίσματος, θα τρωθεί, ίσως και ανεπανόρθωτα.


Τί είχε συμβεί το 2017; Τότε, μετά από μερικά έτη ήπιας -αλλά συνεχούς- ανόδου, το Bitcoin ξέφυγε από τα επίπεδα “χαμηλών” τιμών στα οποία βρισκόταν (στα 900 δολάρια, στην αρχή του 2017) και πραγματοποίησε μία τεράστια ανοδική κίνηση, η οποία, στις 16 Δεκεμβρίου 2017, το έφερε στην -για τότε- απίστευτη τιμή των 19.345,50 δολαρίων. Την επόμενη μέρα, το κρυπτονόμισμα επιχείρησε να ανέβει ακόμη περισσότερο και, κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφτασε στα 19.870,6 δολάρια. Από το σημείο εκείνο όμως, ξεκίνησε η κατάρρευση. Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017, η τιμή του είχε φτάσει στα 13.850 δολάρια και 8,5 αργότερα, στις 12/9/2018, έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του, στα 3.236 δολάρια.
Ας δούμε το μακροχρόνιο διάγραμμα του κρυπτονομίσματος, αλλά και την καθημερινή εξέλιξη των τιμών, κατά τη διάρκεια εκείνου του "ιστορικού" Δεκεμβρίου του 2017.

Από τότε, πέρασαν ακόμη δυο χρόνια, σημαντικών διακυμάνσεων. Γενικά όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Bitcoin αποτύγχανε να διατηρηθεί πάνω από τα 10.000 δολάρια.

Δε θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους το Bitcoin ξεκίνησε μία νέα ανοδική κίνηση, από φέτος το καλοκαίρι. Ίσως και να μην υπάρχουν. Άλλωστε, όταν αναφερόμαστε στο Bitcoin, δεν αναφερόμαστε σε “αξία”, αλλά σε “ψυχολογία”.

 

Το πολύ ενδιαφέρον είναι η κίνησή του κατά το τελευταίο 10ήμερο. Ας τη δούμε, βλέποντας παράλληλα το διάγραμμα και την εξέλιξη των τιμών κατά τις τελευταίες εβδομάδες:

Στην πρώτη “απόπειρα” να υπερβεί το “υψηλό σημείο” του 2017, (δηλαδή τα 19.870,6 δολάρια, το Bitcoin απέτυχε (23/11/2020). Τις δύο επόμενες μέρες, υποχώρησε κατά -2,24% και -8,34%. Η όλη κατάσταση θύμισε τα όσα είχαν συμβεί πριν από 3 χρόνια (η τύχη τα ‘φερε να συμβαίνουν στην ίδια περίπου περίοδο του έτους).

Η δεύτερη “απόπειρα” έγινε την 1η Δεκεμβρίου. Αφού την προηγούμενη μέρα είχε κλείσει στα 19.698 δολάρια, δηλαδή ελάχιστα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της 1/12/2020, πέτυχε να υπερβεί την τιμή εκείνη και καταγράφηκε η τιμή των 19.897,4 δολαρίων. Όμως και πάλι, δευτερόλεπτα μετά, συνέβη μία πτώση αντίστοιχη της 18/12/2017. Τελικά, στις 1/12/2020, το Bitcoin “έκλεισε” στα 18.770 δολάρια, με πτώση -4,71.

Η επόμενη μέρα, ήταν η πιο κρίσιμη της περιόδου. Εάν εκείνη τη μέρα, η τιμή του Bitcoin υποχωρούσε, μία εκ νέου πτώση του, θα ήταν πάρα πολύ πιθανή. Όμως, ανέβηκε κατά 2,39%. Και από τότε (το Bitcoin διαπραγματεύεται 24 ώρες το 2ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα - δε σταματά ποτέ, επειδή δε συμμετέχει σε μία οργανωμένη αγορά), καθημερινά “πολιορκεί το σημείο των 18.870 δολαρίων, του Δεκεμβρίου του 2017.

Θα το υπερβεί; Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις όλων αυτών των ημερών, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι θα το υπερβεί. Αν επρόκειτο να υποχωρήσει μετά από τόσες αποτυχίες, θα το είχε ήδη κάνει. Όμως, ποτέ δε μπορεί κάποιος να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα. Ειδικά για το Bitcoin.

 

Όμως, ακόμη και αν δεν το υπερβεί, ακόμη και αν υποχωρήσει και πάλι κοντά στις 13.000 ή τις 15.000 χιλιάδες, το Bitcoin, ακριβώς λόγω της “μάχης” που δίδεται αυτές τις μέρες, δε θα χαθεί.

Και αυτό επειδή, όπως αναφέραμε πιο πάνω, σύμφωνα με τη δική μας οπτική, το Bitcoin δε συνδέεται με κάποια αξία, αλλά υποστηρίζεται από περίεργες αντιλήψεις και μία φανατική ψυχολογία, ενός διαρκώς διευρυνόμενου πλήθους. Με βάση μέρος της θεωρίας που πιστεύει το πλήθος αυτό, κάτι μπορεί να αποκτήσει αξία, αρκεί και μόνο να είναι σπάνιο. Όμως, η “αξία” αυτή είναι ευάλωτη και -τουλάχιστον με βάση το πώς βλέπουμε τον κόσμο σήμερα- δε μπορεί να εισαχθεί στους μηχανισμούς της πραγματικής οικονομίας.

 

 

Σε ένα δημόσιο “debate” που είχα φέτος τον Ιανουάριο, με τον καλό μου φίλο -και έναν από τους πιο γνωστούς ένθερμους υποστηρικτές του Bitcoin- Βασίλη Παζόπουλο, είχα εκφράσει τις απόψεις μου και τα επιχειρήματά μου, εναντίον του Bitcoin (δείτε εδώ). Βέβαια, το γεγονός ότι δεν πιστεύω στη νομισματική ή τη χρηματιστηριακή αξία του Bitcoin, δε μπορεί να με εμποδίσει να παρακολουθώ, να εξηγώ ή ακόμη και να μαθαίνω από τις εξελίξεις. Και όπως -συχνά- συζητώ με τον Βασίλη Παζόπουλο, ακόμη κι αν αποτύχει το Bitcoin, εν τούτοις, θα έχει “ανοίξει” δρόμους. Παράλληλα, σκέφτομαι κάποια από τα διδάγματα της ιστορίας. Ότι δηλαδή, τα μεγάλα κέρδη (είτε κέρδη από τις “αγορές”, είτε επιχειρηματικά) από μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις, τόσο στο μακρινό παρελθόν, όσο και στη σύγχρονη περίοδο, δεν προέκυψαν κατά την πρώτη φάση, μετά την ανακάλυψη, αλλά στις επόμενες φάσεις όταν, δημιουργήθηκαν εφαρμογές και έξυπνοι τρόποι επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης, των αρχικών ανακαλύψεων.

 

Ο διάλογος και η αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών και όσων εναντιώνονται στο Bitcoin, δε θα τελειώσει σύντομα. Αν το Bitcoin τελικά κερδίσει τη “μάχη” και “ξεφύγει” προς τα πάνω, οι υποστηρικτές θα νιώθουν δικαιωμένοι, ενώ οι ενάντιοι θα υποστηρίζουν ότι, απλά, η “φούσκα” φουσκώνει ακόμη περισσότερο. Όμως, ζούμε σε τόσο παράξενους καιρούς. Στην εποχή μας, τα αδιανόητα, κάθε τόσο, γίνονται καθημερινότητα.


Γιάννης Σιάτρας

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: