Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η οικονομία (ξανά) σε προβλήματα

Η οικονομία (ξανά) σε προβλήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η οικονομία (ξανά) σε προβλήματα

Στο τεύχος Οκτωβρίου 2021 (εδώ), ως “κεντρικό θέμα” είχαμε άρθρο με τίτλο “Τα χαμένα χρόνια”. Στο άρθρο αυτό, το οποίο βεβαίως είχε γραφτεί πριν από την ανακοίνωση της Pfizer για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της Covid-19, αναφερόμασταν στο τρίτο κύμα της πανδημίας που, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν, στους χρόνους παραγωγής του εμβολίου (μάλιστα, τότε, οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά γύρω στην άνοιξη) και στην κολοσσιαία και καλά συντονισμένη προσπάθεια που, από την πλευρά των “εφοδιαστικών γραμμών” θα απαιτούνταν να ενεργοποιηθεί, για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι κοινωνίες και οι οικονομίες να λειτουργούν κανονικά, κάποια στιγμή στα τέλη του φθινοπώρου του 2021.

Βεβαίως, για τη συγγραφή ενός τέτοιου θέματος, έγινε συλλογή στοιχείων και ανακοινώσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά και οργανισμούς.


Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τότε, είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η “περιπέτεια” της πανδημίας δε θα τελείωνε τόσο εύκολα και ότι, αντίθετα απ’ ότι ευρύτερα αναφέρονταν, οι αρνητικές συνέπειές της, θα διαχέονταν σε μεγάλο τμήμα του έτους 2021.

Με βάση τις εκτιμήσεις μας, τότε καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι, κατά το έτος 2021, θα υπήρχε μεν, ανάπτυξη, αλλά αυτή θα ήταν “αναιμική” και θα κυμαίνονταν μεταξύ του 1,8% και του 2,0%.

Η εκτίμησή μας, υστερούσε σε σχέση με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης, αλλά και των περισσότερων εγχώριων φορέων, ή και τις υπηρεσίες της Ε.Ε., οι οποίες, στη χειρότερη περίπτωση, ανέφεραν ανάπτυξη της τάξης του 4,3% -ενώ άλλοι φορείς, την οριοθετούσαν ακόμη και στο +7,0%.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε η κατασκευή του εμβολίου από τη Pfizer. Και όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, οι δείκτες αισιοδοξίας εκτινάχθηκαν.


Είναι αλήθεια ότι, η θετική αυτή εξέλιξη, αλλά και η διαφορά των εκτιμήσεών μας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις εθνικών και υπερεθνικών φορέων, μας έκανε επιφυλακτικούς ως προς τη δική μας εκτίμηση. Γι’ αυτό, σε υπολογισμούς μας για την εξέλιξη των πραγμάτων, συχνά λαμβάναμε υπ’ όψη  και τη χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των φορέων, η οποία κινούνταν στο επίπεδο του +4,3%.


Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι, οι διάφοροι φορείς περικόπτουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους και τις προσαρμόζουν πιο κοντά στη δική μας, ή και ακόμη χαμηλότερα.

 

Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις στην εποχή του κορωνοϊού. Οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι τόσοι πολλοί, έτσι ώστε, οι μεν προβλέψεις καθίστανται δύσκολες, η δε απόπειρα να τις εκλάβει κάποιος ως “δεδομένα ορθές” είναι επικίνδυνη. 


Από την πλευρά μας, προς το παρόν δεν επιχειρούμε επαναπροσέγγιση της εκτίμησής μας. Θεωρούμε ότι, με βάση όσα είναι σήμερα γνωστά, η πρόβλεψη του +1,8%, είναι, προς το παρόν, επαρκής, αν και η αίσθησή μας είναι ότι είναι πολύ πιθανό να κινηθεί κοντά στο +0,8% έως +1,0%.


Όμως, τα πάντα θα κριθούν από την πορεία του α’ τριμήνου.  

Η πρόβλεψή μας για το διάστημα αυτό ήταν ότι, το ΑΕΠ θα σημείωνε μείωση κατά -5,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Παρά το γεγονός ότι, η οικονομία της χώρας υπολειτουργεί και η καταναλωτική δαπάνη είναι υπερβολικά πιεσμένη, προς το παρόν, θα αποφύγουμε να καταγράψουμε κάποια νέα πρόβλεψη, αν και η αίσθησή μας είναι ότι, τελικά η μείωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, θα βρεθεί κοντά στο -7,3% ή στα 44,5 δισεκατομμύρια (με βάση τις σταθερές τιμές του 2010). 

Την τελική επίδοση του α’ τριμήνου, θα τη μάθουμε επισήμως, από την ΕΛΣΤΑΤ, στις 4/6/2021. Όμως, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, θα μπορούμε να έχουμε μία ικανοποιητική εκτίμηση.

 

Η συνειδητοποίηση της κακής πορείας του α’ τριμήνου, προκάλεσε ερωτηματικά και “άγχος” στη χρηματιστηριακή αγορά, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στην πτώση αυτών των ημερών. Βλέπετε, η αγορά προεξοφλεί.

Εν τούτοις, κατά την άποψή μας, το “πρόβλημα” του α’ τριμήνου του έτους, δεν είναι ικανό να ανατρέψει τη μακροπρόθεσμη τάση, ή έστω να προκαλέσει κάποια “ανήκεστο” βλάβη στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως, αυτά προς το παρόν παραμένουν ως προβλέψεις. Στους επόμενους μήνες, θα γνωρίζουμε καλύτερα.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: