Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 226 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στη βελτιωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης. Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 5 μονάδες από τις -0,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

****

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά και το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου επίσης, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Eurostat. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2% και πτώση 2,4% αντίστοιχα.

****

Περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. εξαφανίστηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους νέους και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο απ΄ό,τι κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας.

****

Η Pimco θεωρεί ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο σημαντική από τη νομισματική πολιτική για τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη από εδώ και στο εξής. Η οικονομία της Ευρώπης απέχει ακόμα πολύ από το να “τρέχει” με το μέγιστο των δυνατοτήτων της και η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ είναι απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα το κρατικό κόστος χρηματοδότησης, ωστόσο δεν επιτυγχάνονται πολλά περισσότερα. Η Pimco υποστηρίζει ότι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταθεροποιηθεί η οικονομία είναι μέσω των κρατικών δαπανών και το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν οι οικονομίες βρίσκονται στο μηδενικό κατώτερο όριο.

****

Στη διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και κατά το 2022 συνηγορούν τα στοιχεία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2022 και απενεργοποίησή της από το 2023. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα. Η Επιτροπή παρέχει κατευθυντήριες αρχές για τον ορθό σχεδιασμό και την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων.

****