Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Eιδήσεις Διεθνής Οικονομία

Eιδήσεις Διεθνής Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι τιμές χονδρικής στην Ιαπωνία κατέγραψαν την πρώτη ετήσια αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων ενισχύει τα εταιρικά περιθώρια, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. (εδώ)

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναδυθούν χωρίς «ουλές» από την υγειονομική κρίση. Είναι πολύ αισιόδοξη αυτή η εκτίμηση, αναρωτιέται ανάλυση των Financial Times την οποία ξεκινούν αναφέροντας πως “αν επιθεωρήσουμε την περασμένη χρονιά από καθαρά οικονομική σκοπιά, αυτή ήταν ένα κακό όνειρο”. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε μάλιστα το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει «ζημιά διαρκείας» στο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο, με οποιαδήποτε ανάκαμψη να είναι «μακρά, άνιση και αβέβαιη». (εδώ)

 

Την αναστολή των εκατέρωθεν δασμών για έξι μήνες έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Έχουμε προτείνει την αναστολή των αμοιβαίων δασμών για έξι μήνες προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης», δήλωσε. «Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για τις βιομηχανίες και τους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», προσέθεσε. (εδώ)

 

To Πεκίνο θα πράξει το καλύτερο δυνατό για τη σταθεροποίηση των εισαγωγών και των εξαγωγών του, καθώς το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπο με την αστάθεια και την αβεβαιότητα, όπως δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Πέρα από τους κινδύνους του COVID-19, τις ασταθείς παγκόσμιες ροές εφοδιασμού, αλλά και τις πολύπλοκες διεθνείς καταστάσεις, οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις, όπως, οι υψηλοί ναύλοι των πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, αλλά και η έλλειψη προσωπικού. (εδώ)

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προγραμματίζουν την ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας παροχής συμβουλών προς τις φτωχές χώρες για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να διασυνδέσει τέτοιες δαπάνες με την ελάφρυνση του χρέους. (εδώ)


Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι τόσο έντονος που οι δημοπρασίες αδειών μοιάζουν όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια οι διαγωνισμοί για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μερικά δε από τα ονόματα είναι γνωστά καθώς οι παγκόσμιες εταιρίες πετρελαίου μετακινούνται επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η στροφή των κορυφαίων εταιριών στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, προς τη πράσινη ενέργεια έγινε επειδή όλο και περισσότερες χώρες αναπτύσσουν σχέδια για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. Διαβάστε εδώ.

 

Η Γερμανία και η Γαλλία καλωσόρισαν την Τρίτη την υπόσχεση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι θα εργαστεί για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημου. Ωστόσο, η Ιρλανδία, που έχει θεσπίσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εξέφρασε επιφυλάξεις. Οι διαπραγματευτές περισσότερων από 140 χωρών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη θέσπιση ενός κατώτατου εταιρικού φόρου, σε μια πρωτοφανή διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης των κανόνων για τη φορολογία του διασυνοριακού εμπορίου. (εδώ)


Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Ειδικότερα, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν κατά 34,97 δισ. δολάρια από τα 3,205 τρισ. δολάρια τον Φεβρουάριο στα 3,17 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 3,19 τρισ. δολάρια. (εδώ)

 

Οι χώρες καλούνται να πληρώσουν το οικονομικό τίμημα για την αποτυχία ελέγχου του Covid-19. Οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών ανά τον πλανήτη από τη μία και οι αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες από την άλλη, περιορίζουν την πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Οι εμβολιασμοί και το νέο κύμα οδηγούν σε «έντονα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης», όπως υποστηρίζει έρευνα για λογαριασμό των Financial Times. Ο κύριος μοχλός που θα κρίνει την οικονομική ανάπτυξη το 2021 είναι πιθανό να είναι η ικανότητα ελέγχου του ιού, σύμφωνα με τον δείκτη Brookings-FT, ο οποίος προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, στους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες. (εδώ)


Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS εκτιμούν ότι τουλάχιστον 80.000 καταστήματα θα κλείσουν στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, λόγω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρά το γεγονός ότι το λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς, «Εκτιμούμε ότι 80.000 καταστήματα θα κλείσουν έως το 2026 στη βασική μας υπόθεση», αναφέρει η έκθεση. Το χειρότερο σενάριο αναφέρεται σε 150.000 καταστήματα. Η «κληρονομιά» του κορονοϊού στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την UBS, είναι η προτίμηση για τις διαδικτυακές αγορές, οι οποίες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μερίδιο αγοράς του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου στο αυξήθηκε από 14% το 2019 σε 18% το 2020, σύμφωνα πάντα με την UBS. (εδώ)

 

Σε αυτό το καλοκαίρι ποντάρουν και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, που αν και πληγωμένες βαθύτατα από την πανδημία, αυξάνουν συνεχώς τις πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς ελπίζοντας ότι ο ιός δεν θα ανατρέψει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού. Η χώρα μας έχει ήδη κλείσει τουριστικές συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Σερβία και διαπραγματεύεται και με άλλες χώρες, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν. Στόχος είναι να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου ή και ακόμη νωρίτερα και να προσελκύσουμε περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες και το ήμισυ των εισπράξεων που είχαμε το 2019. Μία τέτοια επίδοση θα ήταν αισθητά καλύτερη από την περσινή, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ε.Ε. και τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο υγείας θέτουν σε κίνδυνο και αυτή την τουριστική σεζόν. Διαβάστε εδώ.


Η ιαπωνική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών διεύρυνε την πτώση τον Μάρτιο καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν πλήρως στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο ο ρυθμός της επιβράδυνσης είναι ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2020. Ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που επιβλήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου για το Τόκιο και άλλες περιοχές, οδήγησαν σε μια μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Jibun Bank Japan, ενισχύθηκε στις 48,3 μονάδες από τις 46,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα και τα προκαταρκτικά στοιχεία των 46,5 μονάδων.


Την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έναν μίνιμουμ εταιρικό φορολογικό συντελεστή ο οποίος να έχει παγκόσμια καθολικότητα αναμένεται να αναπτύξει την 5 Απριλίου η υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Τα όσα θα αναφέρει η κ. Γέλεν, τα οποία μετέδωσε νωρίτερα και το δίκτυο Axios, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν συνεχώς νέες έδρες και "παραθυράκια" προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους. Ειδικά όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Μπάιντεν σκοπεύει να τους ζητήσει να πληρώσουν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ένα μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,25 τρισ. δολ. στις ομοσπονδιακές υποδομές των ΗΠΑ. (εδώ)


Άνω του 16% «σκαρφάλωσε» τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία -για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2019- εξέλιξη η οποία ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον νέο κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσιόγλου, για διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής του προκατόχου του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γειτονικής χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 16,19% τον Μάρτιο έναντι 15,61% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 16,11%. Αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται στο 5%, για τουλάχιστον τέσσερα συναπτά χρόνια, γεγονός άκρως ανησυχητικό για την οικονομία της Τουρκίας. Διαβάστε εδώ.

 

Οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσάθρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και στο ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε. Η πανδημία "εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός", συνόψισε το ΔΝΤ στην έκθεσή του αυτή, που καταρτίστηκε ενόψει της εαρινής συνόδου του. Οι συνέπειες ενδέχεται να αποδειχθούν διαρκείς, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους που ανήκουν στα φτωχότερα νοικοκυριά. Επιπλέον, η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης εξαιτίας της πανδημίας κάνει ολοένα δυσκολότερο για τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση να βρουν απασχόληση. Διαβάστε εδώ.


H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμα σε 10 χρηματιστηριακές εταιρίες ύψους έως και 1 εκατ. δολ. σχετικά με παρατυπίες σε συναλλαγές short selling. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων στις Merrill Lynch International, JP Morgan Securities, Goldman Sachs International, Credit Suisse Securities Europe και Barclays Capital Securities. Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη «κάψει» τις γέφυρές τους με τους ξένους επενδυτές μειώνοντας δραστικά την πρόσβασή τους στο τοπικό νόμισμα και δυσκολεύοντας σημαντικά το trading τουρκικών assets. Τον Ιούλιο του 2020, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε προσωρινή απαγόρευση του short selling σε διάφορους ξένους οργανισμούς με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν προχωρήσει σε ενημέρωση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για συναλλαγές short selling. Περισσότερα εδώ.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες λεπτομέρειες του "Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ". Το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα . (εδώ)


Η πανδημία του κορωνοϊού επαναφέρει ένα μείζον θέμα: το πώς οι αρμόδιες αρχές θα διασφαλίσουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν την οικονομία σε περιόδους πιέσεων, παρέχοντας πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η καλύτερη απάντηση, όπως πάντα, είναι να επιμείνει κανείς ότι είναι ισχυρά τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το απρόβλεπτο. Εξ ου και υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί, αλλά προσφάτως προέκυψε μια επιπλοκή. Συνολικά, οι τράπεζες τα πάνε καλά. Χάρις κυρίως στις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη στήριξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, έχουν αποφύγει τις μεγάλες απώλειες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ευδοκιμήσει. Ακόμη κι έτσι, οι προσπάθειες της Fed για διατήρηση της ροής των χρημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσέκρουσαν σε κανονισμό που αποσκοπεί στο να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό. (εδώ)


Με την αμερικανική οικονομία να ανακάμπτει την ώρα που η ευρωπαϊκή παραπαίει, το μεταξύ τους χάσμα όλο και διευρύνεται, διαπιστώνει η Capital Economics, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου, Neil Shearing, να προειδοποιεί ότι η απόκλιση αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες. Ακόμα και πριν από την έγκριση του νέου δημοσιονομικού πακέτου «America Rescue Plan» του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ είχαν πάρει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισημαίνει η Capital Economics. Με την έγκριση του νέου πακέτου, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η δημοσιονομική απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρώπης. (εδώ)

 

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας ανέβασε ρυθμούς τον Μάρτιο καθώς ο μεταποιητικός τομέας της χώρας ανέκαμψε πλήρως από την αναστολή της παραγωγής στη διάρκεια των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος. Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 51,9 μονάδες από τις 50,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων για 51,2 μονάδες. (εδώ)

 

Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Ρωσίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό παρουσιάζοντας υψηλό επταμήνου τον Μάρτιο 2020, κυρίως χάρη στην αύξηση των νέων παραγγελιών και της ισχυρότερης πελατειακής ζήτησης. Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών, που εκδίδει η IHS Markit σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, υψηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση. Δείτε εδώ.

 

Kaplan (Fed): Η οικονομία συνεχίζει να χρειάζεται την στήριξη της κεντρικής τράπεζας. Δεν έχει ακόμα έρθει η ώρα για την Federal Reserve να αποσύρει την στήριξη της στην αμερικανική οικονομία, αν και αργότερα, όταν η πανδημία θα έχει υποχωρήσει και θα έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην οικονομία, η μείωση των μέτρων στήριξης θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ανάκαμψη στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve Bank, Robert Kaplan μιλώντας στη Wall Street Journal. (εδώ)

 

Καθώς το 12% του παγκόσμιου εμπορίου περνάει μέσα από το κανάλι του Σουέζ,  αγαθά 9,6 δισ. δολαρίων ημερησίως έμειναν παγιδευμένα για 6 ημέρες, φέρνοντας το παγκόσμιο εμπόριο αντιμέτωπο με μια μεγάλη κρίση σε μια από τις πιο κεντρικές του αρτηρίες. Οι  ζημιές σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να ανέλθουν  από 6 δισ. δολάρια μέχρι 8 δισ. δολάρια. Ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες  επιπτώσεις στη ροή των εμπορευμάτων, από το πετρέλαιο, το υγρό φυσικό αέριο και τον καφέ μέχρι τα αυτοκίνητα τους υπολογιστές, τα ρούχα και τα έπιπλα, ενώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ροές αυτές δεν θα αποκατασταθούν άμεσα. Τα πλοία που έμειναν παγιδευμένα από την Τρίτη 23 Μαρτίου στο Σουέζ-το Σάββατο ο αριθμός τους είχε φτάσει στα 321 πλοία- πέραν ότι θα παραδώσουν με καθυστέρηση το εμπόρευμα τους, πιθανότατα να καθυστερήσουν περαιτέρω έξω από τα λιμάνια του προορισμού τους λόγω της συμφόρησης που θα δημιουργηθεί. (εδώ)


Η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για 25 χρόνια…η Κίνα θα επενδύσει 400 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις και το Ιράν θα διοχετεύει πετρέλαιο στην Κίνα που έχει μεγάλη εξάρτηση από ενέργεια. Φαίνεται ότι τα λεγόμενα «αδίστακτα κράτη» - έτσι τα ονομάζουν οι ΗΠΑ - ενώνονται για να καταπολεμήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε μετά από χρόνια επιθετικών προσπαθειών των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να απαγορεύσουν το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να μπλοκάρουν τα σχέδια των ΗΠΑ που προσπαθούν να αποκλείσουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και του Ιράν. Δύο χώρες Κίνα και Ιράν συμμαχούν... και οι δύο χώρες έχουν κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. (εδώ)

 

Η Αίγυπτος συνεχίζει σήμερα τις προσπάθειες για την αποκόλληση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο έχει αποκλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ, ένα περιστατικό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα για ημέρες ή και εβδομάδες. Όπως φαίνεται σε έναν χάρτη του ιστότοπου vesselfinder, δεκάδες πλοία περιμένουν στις δύο πλευρές της διώρυγας και στη ζώνη αναμονής στη μέση της διώρυγας. Η εκτίμηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg είναι πως τα πλοία που αναμένουν διέλευση από τη διώρυγα μεταφέρουν πετρέλαιο και καταναλωτικά αγαθά αξίας 10 δισ. δολαρίων. (εδώ)


Οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 300 δις. δολάρια πέρυσι, ποσό υψηλότερο από το 2019, εν μέσω έντονης δραστηριότητας στην Κίνα προς το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη BNEF, το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τα υπεράκτια αιολικά, τη στιγμή που τα φωτοβολταϊκά είδαν μεγάλη άνοδο σε χώρες όπως η Ν. Κορέα και το Βιετνάμ. (εδώ)

 

Προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 1 τρισ. δολαρίων, καταρτίζει για την επόμενη χρήση η Ιαπωνία, μετά από την έγκριση του από τη βουλή, αυξάνοντας τη σπέκουλα για περαιτέρω δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ο προϋπολογισμός των 106,6 τρισ. γιεν (975,83 δισ. δολαρίων) για το σύνολο της χρήσης που ξεκινάει την 1η Απριλίου, περιλαμβάνει 5 τρισ. γιεν σε δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτό έρχεται μετά από τρία "πακέτα” αντιμετώπισης του covid-19, συνολικού ποσού 3 τρισ. δολάρια, που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην τρέχουσα χρήση. (εδώ)

 

Tην πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η πανδημία θα υποχωρεί και οι Αμερικάνοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω και να αρχίσουν να ξοδεύουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο πληθωρισμό. «Περιμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικαλούμενος την αύξηση της ζήτησης, τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και κάνοντας σύγκριση με τις υπερβολικά εξασθενημένες πιέσεις των τιμών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. (εδώ)


Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της PwC ανάμεσα σε 5.050 διευθύνοντες συμβούλους (CEO) από 100 διαφορετικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, το 76% των επιχειρηματικών «ηγετών» προβλέπει βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2021, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο το 2020 (22%) και το 2019 (42%). Μάλιστα, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη, όπου αγγίζει το 86% και το 76%, αντίστοιχα. (εδώ)

 

Με υποβάθμιση απειλεί ανοιχτά την Τουρκία η Fitch, μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Άμπαλ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το μείγμα πολιτικής που εφάρμοζε ο πρώην πλέον διοικητής της CBRT ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αναβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές». Η αντικατάσταση του Άμπαλ αποτελεί πλήγμα τόσο για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής όσο και για την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch, τονίζοντας παράλληλα τις ανορθόδοξες αντιλήψεις του Ερντογάν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της μείωσης των επιτοκίων. (εδώ)

 

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ετοιμάζονται να συστήσουν την επένδυση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα μέτρων, με στόχο κυρίως την τόνωση της οικονομίας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως ένα μεγάλο σχέδιο κατασκευής υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, γράφει ότι το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα πλούσια νοικοκυριά. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. (εδώ)


Η αμερικανική οικονομία έχει "βελτιωθεί σημαντικά" μετά την πρωτοφανή στήριξη που διέθεσε το Κογκρέσο και η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αν και η ανάκαμψη είναι "ακόμα μακριά από το να έχει ολοκληρωθεί".  "Η ανάκαμψη προχώρησε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και φαίνεται να ενισχύεται", αναφέρει ο Πάουελ σε ομιλία που θα παραδώσει στο Κογκρέσο το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το Reuters. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί, ενώ η στεγαστική αγορά φαίνεται ότι έχει ανακάμψει πλήρως. (εδώ)

 

Κλονίζεται εκ νέου η τουρκική οικονομία με τη νομισματική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της απόφασής της να αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη, η τρίτη αποπομπή από το 2019. Η λίρα κατέρρευσε την Δευτέρα 22 Μαρτίου, χάνοντας έως και 17,5% της αξίας της και υποχωρώντας σε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου. H κατάρρευση της λίρας συμπαρέσυρε και το τουρκικό χρηματιστήριο που έφθασε να υποχωρεί έως και 10% με πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας. Η μεγάλη πτώση του τραπεζικού δείκτη προκαλεί ανησυχία για μετάδοση του «τουρκικού ιού» και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν σοβαρά ανοίγματα στη γείτονα χώρα. (εδώ)

 

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από την χειρότερη φάση της πανδημίας, τον προηγούμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed. Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις -1,09 μονάδες τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των +0,75 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική μέτρηση των 0,66 μονάδων. Ο τρίμηνος κινητός μέσος όρος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, μειώθηκε σε -0,02 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις +0,46 μονάδες τον Ιανουάριο. (εδώ)



Με την τρομακτική ταχύτητα που εξελίσσεται ο ψηφιακός κόσμος πολύ σύντομα το χρήμα θα είναι ψηφιακό. Ανεξάρτητα από το αν θα επικρατήσουν τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, τα ψηφιακά νομίσματα που θα δημιουργήσουν κεντρικές τράπεζες ή το χρήμα όπως το ξέρουμε σήμερα, οι συναλλαγές γίνονται ήδη ψηφιακά και το χαρτί μένει στα θησαυροφυλάκια. Οι βασικότεροι εκπρόσωποι του fintech μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα στην πανδημία και μονομαχούν για την παγκόσμια κυριαρχία. Κολοσσοί όπως η Ant Group, η Stripe και η Adyen βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται και μετρούν δισεκατομμύρια χρήστες. Διαβάστε εδώ.

 

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχαιρε γενικά σεβασμού στις αγορές, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαρτίου. (εδώ)

 

Η Κίνα διατήρησε τη θέση της, ως ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δημοσιεύτηκαν χθες. Τον πρώτο μήνα του 2021, η ΕΕ εξήγαγε αγαθά οικονομικής αξίας 16,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Κίνα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 3,8% στα 33,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2020, η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός συνεργάτης της ΕΕ, μία θέση την οποία είχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Eurostat. (εδώ)

 

Ισχυρή ανάκαμψη 6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα,  οι αξιωματούχοι της οποίας διατήρησαν όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0% με 0,25%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023. (εδώ)


Δυναμική ανάπτυξη είχε το εξωτερικό εμπόριο της επαρχίας Σανσί στην Κίνα, στο πρώτο δίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα τοπικά τελωνεία. Η συνολική οικονομική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών καταγράφηκε στα 32,85 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 5,05 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με ετήσια αύξηση 109,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων στην Ταϊγιουάν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 19,85 δισεκατομμύρια γουάν, καταγράφοντας αύξηση 120,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ οι εισαγωγές καταγράφηκαν στα 13 δισεκατομμύρια γουάν, με αύξηση 94,2%. (εδώ)

 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα επιστρατεύσει όλους τους πόρους που διαθέτει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός των Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αναθέσει στο υπουργείο των Οικονομικών τη χρήση "της ψήφου και της φωνής" των ΗΠΑ για την προώθηση στων στόχων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων, αλλά και την ανάληψης δράσης για τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων. (εδώ)


Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες καθώς η ζήτηση αποδυναμώθηκε σε όλες τις περιοχές εκτός από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σε σύγκριση με την άνοδο 6,4% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 3,7%, σύμφωνα με την FactSet. (εδώ)


Από την προεδρία Τραμπ άρχισαν να διατυπώνονται αμφιβολίες για την κυριαρχία του δολαρίου ως νομίσματος αναφοράς. Θα μπορούσαν ευρώ και γουάν να πάρουν τη θέση του; Για να γίνει ένα εθνικό νόμισμα παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς και αποθεματικό νόμισμα θα πρέπει να πληρούνται διάφορα κριτήρια, δηλώνει η Γέρτρουτ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Helaba, της τράπεζας των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων Έσσης και Θουριγγίας: Να είναι διεθνώς αποδεκτό ως μέσο συναλλαγής, να έχει σταθερή αξία και παράλληλα να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. (εδώ)


Αν και ακόμα είναι μάλλον νωρίς για τα νέα δεδομένα στις εμπορικές σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τις συναλλαγές αποτυπώνουν με σαφήνεια την εικόνα. Κι ενώ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο μερών, που υπεγράφη στα τέλη του 2020, έθεσε τέλος στα τεσσεράμισι χρόνια αβεβαιότητας, ωστόσο δεν απέφυγε τη γραφειοκρατία και άλλες κωλυσιεργίες πλην δασμών, τα οποία δεν γνώριζε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλος της ενιαίας αγοράς. Η διασυνοριακή ροή αγαθών τον πρώτο μήνα του 2021 μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης του κόστους και των εντάσεων στη διεξαγωγή των συναλλαγών. Ο όγκος των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε δραστικά κατά 42,5% τον Ιανουάριο, ενώ των εισαγωγών κατά μικρότερο ποσοστό (28,4%). Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε ότι το συνολικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε. έδειξε ελαφρά βελτίωση τον Ιανουάριο. Διαβάστε εδώ.

 

Η οικονομία της Κίνας καταγράφει ταχεία ανάκαμψη, μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, με τους σημαντικούς δείκτες να αυξάνονται δραστικά στις αρχές του χρόνου, όπως μετέδωσε χθες το BBC. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής της Κίνας, για τους δύο πρώτους μήνες του 2021, η συνολική προστιθέμενη αξία των βιομηχανικών επιχειρήσεων κατέγραψε ετήσια αύξηση 35,1%, ενώ αυξήθηκε κατά 16,9% συγκρινόμενη με τους δύο πρώτους μήνες του 2019. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: