Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Διατηρούνται οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2021

Διατηρούνται οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διατηρούνται οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2021

 

 

 

 

 

 

 

Διατηρούνται οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2021

ΑΣΚΟ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Παρά τη μη απόλυτα ικανοποιητική πορεία των μεγεθών κατά το α’ εξάμηνο, υπήρξε ελαφρά βελτίωση στις πωλήσεις και σημαντική βελτίωση στα προ φόρων κέρδη. Με βάση και τις εκτιμήσεις της εταιρίας, για το δ’ τρίμηνο, αναμένεται βελτιωμένη πορεία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Αυξάνουμε την εκτίμηση των πωλήσεων σε € 20,5 εκατομμύρια και των κερδών σε € 2,65 εκατομμύρια (+41,6%).

Εν τούτοις, διατηρούμε τη θέση μας για αρνητική μακροχρόνια πορεία της εταιρίας. Εκτιμούμε ότι η εταιρία θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τα μεγέθη της κατά την προσεχή διετία, λόγω του ανασχεδιασμού των εφοδιαστικών αλυσίδων που θα γίνουν στον κλάδο.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Η διατηρούμενη και κατά το γ’ τρίμηνο, πτώση των πωλήσεων, μας οδηγεί σε μείωση της εκτίμησής μας για την εξέλιξή τους για το σύνολο του έτους, από € 1.080 εκατομμύρια, σε € 1.000. Εν τούτοις, διατηρούμε την εκτίμησή μας για το τελικό αποτέλεσμα, ότι συμπεριλαμβανομένων και των διακοπεισών δραστηριοτήτων, θα εμφανιστεί (ζημιά) που θα κυμανθεί γύρω από τα € -45 εκατομμυρίων (ή κέρδη (μφ) περί τα € 41 εκατομμύρια, αν δε ληφθούν υπόψη οι διακοπείσες δραστηριότητες).

Παρά την αρνητική κατάσταση που, απρόοπτα, εμφανίστηκε κατά το 2021, διατηρούμε τη θετική άποψή μας για την εταιρία και τη μετοχή της και εκτιμούμε ότι, τα μεγέθη θα ανακάμψουν κατά το 2022, ενώ η μετοχή θα πρωταγωνιστήσει στην παρούσα ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΔΕΗ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Η αρνητική κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγεί στο φαινόμενο αύξησης των πωλήσεων (λόγω της ανόδου της τιμής πώλησης), με παράλληλη μείωση στο μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας και -ενδεχομένως- στην εμφάνιση έκτακτων δαπανών. Αυξάνουμε την εκτίμησή μας για το ύψος των πωλήσεων, σε € 5.100 εκατομμύρια. Επιφυλασσόμαστε όμως για την εξέλιξη των ζημιών. Η μεγαλύτερη επίδραση στα αποτελέσματα, προέρχεται από τη δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, η τιμή των οποίων έχει εκτιναχθεί άνω των $80 ανά τόνο. Επιβεβαιώνουμε τις ζημιές που είχαμε αναφέρει στην αρχική μας εκτίμηση. Εκτιμούμε ότι αυτές μπορεί να οριστικοποιηθούν, μέχρι τα € 350 εκατομμύρια.

Παράλληλα, καθώς δεν υπάρχουν οι προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης της αγοράς ενέργειας κατά το α’ τρίμηνο του 2022, εκτιμούμε ότι, η ζημιογόνος λειτουργία θα συνεχιστεί και κατά το διάστημα αυτό και, ότι θα επηρεάσει και τα αποτελέσματα του 2022.

Είμαστε ουδέτεροι για τη μετοχή και εκτιμούμε ότι, αναλόγως και της πορείας της αγοράς, μπορεί να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υστερήσει της απόδοσης της ευρύτερης αγοράς.

ΕΒΡΟΦ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Παρά την ικανοποιητική αύξηση των πωλήσεων, το λειτουργικό αποτέλεσμα συμπιέστηκε από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών συσκευασίας, την αυξημένη τιμή της ενέργειας, την αυξημένη τιμή του νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και από το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν στο επίπεδο της αρχικής μας εκτίμησης (€ 38,0 εκατομμύρια) το οποίο είναι ικανοποιητικό και ικανό να δημιουργήσει μία ικανοποιητική κερδοφορία στο μέλλον, όμως μειώνουμε την εκτίμησή μας για την τελική κερδοφορία, σε € 950 χιλιάδες (από € 1.300 χιλιάδες, στην εκτίμηση της 30/9/2021).

Παραμένουμε ουδέτεροι έως θετικοί για τη μετοχή, λόγω των προοπτικών βελτίωσης των αποτελεσμάτων που έχει, εφόσον εξομαλυνθεί η ισορροπία μεταξύ του κόστους παραγωγής και των τιμών πώλησης.

ΕΛΣΤΡ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατά το γ’ τρίμηνο, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, μας οδηγούν στην αναθεώρηση της εκτίμησής μας για τις πωλήσεις, σε € 147 εκατομμύρια. Όμως, η πτώση των τιμών του χάλυβα, κατά το δ’ τρίμηνο, περιορίζει τα περιθώρια κέρδους της εταιρίας. Για το λόγο αυτό, θεωρώντας ότι το περιθώριο κέρδους κατά το δ’ τρίμηνο είναι μειωμένο, διατηρούμε την εκτίμηση της κερδοφορίας σταθερή.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι, με βάση τις διεθνείς τιμές του χάλυβα, αλλά και τη σταθεροποίηση της ζήτησης, θεωρούμε πιθανό να υπάρξει ελαφρά μόνο αύξηση ή και ελαφρά κάμψη στις πωλήσεις του 2022, ενώ ενδεχομένως να σημειωθεί πτώση της κερδοφορίας. Σαφή εικόνα για την εξέλιξη της χρήσης του 2022, θα έχουμε μόνον αφού διαμορφωθεί εικόνα της τάσης της τιμής του χάλυβα, μετά το α’ τρίμηνο του έτους.

Λόγω των επιφυλάξεών μας για την εξέλιξη της χρήσης του 2022, μετατρέπουμε τη γνώμη μας για τη μετοχή της εταιρίας, από θετική, σε ουδέτερη.

ΙΝΛΟΤ: (22/12/2021) - Αναθεώρηση 1η - Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου και όσα περιγράφουμε στην παραπάνω ανάλυση, προχωρούμε σε αναθεώρηση της πρόβλεψής μας επί των πωλήσεων του 2021, σε € 440 εκατομμύρια (έναντι πρόβλεψης € 530 εκατομμυρίων). Παράλληλα, αναθεωρούμε την εκτίμησή μας για τα λειτουργικά αποτελέσματα, σε ζημιές € -35 εκατομμυρίων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης € -30 εκατομμύρια. Στα μεγέθη αυτά, δε συμπεριλαμβάνονται τα (λογιστικά) αποτελέσματα από τις πράξεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

Η άποψή μας για τη μετοχή παραμένει αρνητική. Διαβάστε ανάλυση που δημοσιεύσαμε την 22/12/2021 (εδώ).

ΟΠΑΠ: (31/12/2021) - Αναθεώρηση 2η - Η πλήρης ανάκαμψη των πωλήσεων κατά το γ’ τρίμηνο και η ομαλοποίηση στη λειτουργία του δικτύου, μας οδηγεί στην αναθεώρηση της προηγούμενης (συντηρητικής λόγω των εξελίξεων της πανδημίας) εκτίμησή μας για μείωση των πωλήσεων. Για το σύνολο του 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα εμφανιστούν στα € 1.450 εκατομμύρια. Παράλληλα, με βάση την ισόρροπη εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας, αλλά και τα στοιχεία των αποτελεσμάτων του 9μηνου, αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα κέρδη (μφ), σε € 250,0 εκατομμύρια.

Η διατήρηση της, έστω και μικρών ρυθμών, αυξητικής τάσης των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τον διαρκή εκσυγχρονισμό στη λειτουργία της εταιρίας, αλλά και την πρόσθεση νέων κερδοφόρων υπηρεσιών, προκαλούν τη διαχρονική αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας.

Παραμένουμε ιδιαίτερα θετικοί για τη μετοχή της εταιρίας.

ΣΑΡ: (31/12/2021) Αναθεώρηση 1η - Οι πωλήσεις του Ομίλου εξελίσσονται ομαλά, σε όλες σχεδόν τις αγορές που δραστηριοποιείται. Εν τούτοις, η εταιρία δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα “πληθωρισμού κόστους”, τόσο στις τιμές των εμπορευμάτων της και στα κόστη ιδίας παραγωγής, όσο και στις δαπάνες μεταφοράς. Το κόστος αυτό, κατά το γ’ τρίμηνο, δεν είχε μεταφερθεί πλήρως στις τιμές των πωλούμενων προϊόντων, ενώ εκτιμούμε ότι, η αύξηση των τιμών πώλησης κατά το δ’ τρίμηνο, δύσκολα θα καλύψει προηγούμενες απώλειες, ώστε να διατηρηθεί το περιθώριο καθαρού κέρδους στα παλαιότερα, άνω του 10,0% επίπεδα. Για το σύνολο του έτους, διατηρούμε σταθερή την εκτίμησή μας για πωλήσεις € 425,0 εκατομμυρίων, όμως μειώνουμε την προηγούμενη εκτίμηση κερδοφορίας, σε € 42,0 εκατομμύρια, επίδοση που εξακολουθεί να είναι καλύτερη αυτών του 2019 και του 2020.

Διατηρούμαστε σταθερά θετικοί για τη μετοχή του Ομίλου, παρά την ελαφρά αρνητική επίδοσή της κατά το 2021. Εκτιμούμε ότι, τα μεγέθη της εταιρίας θα προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις.

Εκτιμούμε ότι, θα ολοκληρώσουμε τη διατύπωση των εκτιμήσεών μας, με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου και τις μετέπειτα εξελίξεις και ειδησεογραφία, μέχρι την 23/1/2021. Εν τούτοις, από τη μέχρι σήμερα εξέταση των προηγούμενων εκτιμήσεών μας, που βασίστηκαν στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, δε διαπιστώνουμε ουσιαστικές αποκλίσεις.

Για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών (πλην των τραπεζών και των εταιριών, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης), η μέχρι σήμερα πρόβλεψή μας, για το σύνολο των πωλήσεων, διαμορφώνεται σε € 64.595 εκατομμύρια, έναντι (επιβεβαιωμένων) πωλήσεων € 53.726 εκατομμυρίων για το 2020 και € 65.578 εκατομμυρίων, για το 2019.

Η εικόνα στα κέρδη μετά από φόρους, είναι εντελώς διαφορετική. Με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις μας, οι εισηγμένες (πλην τραπεζών και εταιριών σε αναστολή)  εταιρίες θα εμφανίσουν κέρδη μετά από φόρους ύψους € 2.806 εκατομμύρια, έναντι € 528 εκατομμυρίων κατά το 2020 και € 576 εκατομμυρίων κατά το 2019.

Δείτε το προηγούμενο κείμενό μας, σχετικά με προβλέψεις, του τεύχους 233 (εδώ).

 

Στον παρακάτω πίνακα, δημοσιεύονται οι εκτιμήσεις του Τμήματος Ανάλυσης, του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και του eurocapital.gr, για την κερδοφορία και τις πωλήσεις των εισηγμένων εταιριών το 2021, με αιτιολόγηση, ενώ παρατίθεται και η τρέχουσα αξιολόγηση της μετοχής.
Το παρακάτω πλαίσιο λειτουργεί σαν ένα υπολογιστικό φύλλο excel. Στην δεξιά πλευρά του πίνακα υπάρχει μια μπάρα περιήγησης για να διαβάσετε τον πίνακα από πάνω προς τα κάτω και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει μπάρα περιήγησης για να διαβάσετε τον πίνακα από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Λόγω των διαστάσεων του πλαισίου, δε συνίσταται η ανάγνωση του πίνακα από κινητό τηλέφωνο, ή γενικά, από συσκευές με μικρή οθόνη.

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για κάθε εισηγμένη εταιρία (εκτός από τις τράπεζες), καθώς και οι προβλέψεις μας. Το παρακάτω πλαίσιο λειτουργεί, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: