Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Άλμα 1.048 μονάδων ο Dow με φόντο τις ελπίδες για δημοσιονομική τόνωση

Άλμα 1.048 μονάδων ο Dow με φόντο τις ελπίδες για δημοσιονομική τόνωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άλμα 1.048 μονάδων ο Dow με φόντο τις ελπίδες για δημοσιονομική τόνωση

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει πάνω από 1.000 μονάδες. καλύπτοντας ένα μέρος της χθεσινής κατρακύλας - της χειρότερης εδώ και 30 χρόνια - που του κόστισε 3.000 μονάδες.

Η σοβαρά τραυματισμένη από την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού επενδυτική ψυχολογία βρήκε στήριξη σήμερα στις νέες -επιθετικές- παρεμβάσεις της Federal Reserve προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρήματος δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και στα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που δρομολογεί η Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ένα σχέδιο αποστολής επιταγών σε Αμερικανούς πολίτες για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 850 δισ. δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1.048,86 μονάδες (5,20%) και έκλεισε στις 21.237,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq πρόσθεσε 430,19 μονάδες (6,23%) στις 7.334,78 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 143,06 μονάδες (6,00%) στις 2.529,19 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος και τρεις σε αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Dow στα 26,60 δολ. με άνοδο 4,60 δολ. ή 20,91% και ακολούθησαν Travelers με άνοδο 13,29% στα 96,41 δολ. και η Intel με κέρδη 12,26% στα 50,08 δολ.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες γνώρισαν Boeing (-4,22%), Walt Disney (-1,56%) και McDonald's (0,93%).

Τη Δευτέρα, ο Dow Jones και ο S&P 500 είδαν τη χειρότερη ημέρα τους από το μίνι κραχ της "Μαύρης Δευτέρας" του 1987, με πτώση 12,9% και 12% αντίστοιχα, ενώ για τον βιομηχανικό Dow ήταν η τρίτη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Ο δε τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του,  υποχωρώντας κατά 12,3%.

Η πτώση της Δευτέρας ήταν καταιγιστική, παρά την περικοπή - εκτάκτως - από πλευράς Federal Reserve του βασικού επιτοκίου της στο 0% (εύρος 0% - 0,25%) και την ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. δολαρίων. Αιτία, σε μεγάλο βαθμό, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Συνεχίζει τις παρεμβάσεις η Fed

Η αμερικανική Federal Reserve έκανε και σήμερα αισθητή την παρουσία της, συνεχίζοντας τις μαζικές της παρεμβάσεις για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Ειδικότερα, η Fed συνεχίζει και επεκτείνει την στήριξή της στη διατραπεζική αγορά με πράξεις βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δρομολογεί μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για εμπορικά χρεόγραφα.

Τεχνικά, η Fed δημιουργεί ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα πραγματοποιεί αγορές εμπορικών χρεογράφων διασφαλισμένων από περιουσιακά στοιχεία και μη διασφαλισμένων, απευθείας από επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Αισιοδοξία προκαλούν και οι αναφορές για πρόοδο στην έρευνα για την αντιμετώπιση του νέου ιού. Ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας Regeneron ανακοίνωσε ότι θέτει ως στόχο να έχει στη διάθεσή του δόσεις φαρμάκου που πιθανόν καταπολεμά τον κορονοϊό στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ξεκινήσει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Μάκρο

Η βιομηχανική παραγωγή ήταν ισχυρή λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,6% τον Φεβρουάριο μετά από την αναθεωρημένη πτώση 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος του Φεβρουαρίου ήταν υψηλότερη των προσδοκιών για αύξηση 0,5%.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης για την απασχόληση τον Φεβρουάριο περιλαμβάνουν μια ισχυρή άνοδο στις ώρες εργασίας των εργαζόμενων σε παραγωγή εργοστασίου, σηματοδοτώντας τη δυναμική της παραγωγής σε μηνιαία βάση.

Επίσης, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης 3,5% της παραγωγής μηχανοκίνητων οχημάτων και εξαρτημάτων.

Η παραγωγή εξόρυξης υποχώρησε 1,5% τον Φεβρουάριο σε μια ένδειξη εξασθένισης στον ενεργειακό τομέα.

Αναλυτές σχολιάζουν πως τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεταποίηση έχει περιέλθει "σε βαθιά ύφεση”.

Περιόρισαν τις δαπάνες οι αμερικανοί καταναλωτές τον Φεβρουάριο, καθώς άρχισε να δημιουργείται η απειλή από τον κορονοϊό.

Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,5% τον Φεβρουάριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Τα στοιχεία αφορούν σε έναν μήνα κατά τον οποίο ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

Οι πωλήσεις λιανικής τον προηγούμενο μήνα ήταν ασθενείς σε όλο το φάσμα. Οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν 0,9% από τον Ιανουάριο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών μειώθηκαν 1,4%.

Οι πωλήσεις στους σταθμούς βενζίνης μειώθηκαν 2,8% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές βενζίνης υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text