Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Goldman Sachs: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Goldman Sachs: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην χτεσινή τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Goldman Sachs για τους μεγάλους επενδυτές και στην οποία συμμετείχαν ο Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist της G.S, ο Andrew Wilson, Chairman, Global Fixed Income της Goldman Sachs Asset Management και η Silvia Ardagna, Managing Director, Investment Strategy Group της Goldman, παρουσιάστηκαν τα βασικά σενάρια του οίκου για το β’τρίμηνο αλλά και για ολόκληρο το 2020.

Το βασικό συμπέρασμα της όλης παρουσίασης είναι ότι ζούμε ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία χωρίς ιστορικό προηγούμενο και η συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται εξαιρετικά μεγάλη. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν πολλάκις και για την ανοδική αντίδραση των αγορών, η αισιοδοξία των οποίων χαρακτηρίστηκε πρώιμη, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν εξαιρετικά μεγάλοι, παρά τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, τα οποία υπόψιν ότι ενδεχομένως να αποδειχθούν ανεπαρκή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Peter Oppenheimer το 90% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται σε lockdown, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου δεν αναμένεται κάποια δραματική αλλαγή. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο θα φτάσει το 35% σε σχέση με το α’ τρίμηνο με την Ευρωζώνη να φτάνει ακόμα και το 40%.

Σε επίπεδο έτους τώρα, η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το 6,2%, στην Ευρωζώνη το 9%, με την Ιταλία όμως να φθάνει το 11,6%. Η ανεργία θα φτάσει το 15% στις ΗΠΑ, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία μπορεί να φτάσει και το 20%. Εν ολίγοις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Peter Oppenheimer, η ύφεση θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που ζήσαμε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη από το γ' τρίμηνο του 2020 με την προϋπόθεση όμως ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας να επιβραδυνθεί και η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Το 2021 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 6,2% και στην Ευρωζώνη στο 7,8% και με πιο αργούς ρυθμούς θα συνεχιστεί το 2022.

Μετοχές

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι όταν παγκοσμίως η επιδημία φτάσει στο peak της, τότε η επενδυτική ψυχολογία θα ανακάμψει.

Η πτώση των αγορών βέβαια έχει συγκρατηθεί λόγω της γρήγορης απάντησης των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και των κυβερνήσεων στις συνέπειες της πανδημίας. Τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική φρόντισαν να κρατήσουν ανοιχτές τις πιστωτικές γραμμές για όλους, μειώνοντας τους συστημικούς κινδύνους και αντισταθμίζοντας ως ένα βαθμό την κατάρρευση της ζήτησης. Η «πλάτη» αυτή στήριξε και την επενδυτική ψυχολογία με αποτέλεσμα οι αγορές να έχουν πάρει πίσω το 40-50% της πτώσης.

Βέβαια τα στελέχη της Goldman Sachs τόνισαν ότι το ράλι αυτό είναι και «μεγάλο και γρήγορο», καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Ως εκ τούτου δεν είναι απίθανο οι αγορές να επιστρέψουν και πάλι στα χαμηλά του Μαρτίου.

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν δεν αποκλείονται εκ νέου πιέσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν κατά το β’ τρίμηνο, όταν θα αρχίσει να αχνοφαίνεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ομόλογα

Για τα ομόλογα μίλησε ο Andrew Wilson, ο οποίος στις βασικές του προβλέψεις έχει τη διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας. Στην ουσία το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει τα περισσότερα ομόλογα το τελευταίο διάστημα είναι προεξόφληση της ανάκαμψης του γ’ τριμήνου.

Ωστόσο δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα τα εταιρικά κέρδη πιθανότατα να αναδείξουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στα αποτελέσματα των εταιρειών, η μεταβλητότητα θα επιστρέψει, αλλά ως ένα σημείο, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων για αρκετό διάστημα, οπότε οι κυνηγοί αποδόσεων εκ των πραγμάτων θα εκμεταλλεύονται γρήγορα τις «όποιες» αυξήσεις των αποδόσεων.

Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δώσουν οι επενδυτές στις αξιολογήσεις. Ήδη έχουν σημειωθεί αρκετές υποβαθμίσεις εταιρειών, ενώ ένα μεγάλο κύμα υποβαθμίσεων σε ομόλογα υψηλής απόδοσης, μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές.

Μελλοντικοί προβληματισμοί

Η Silvia Ardagna ανέπτυξε την εκτίμηση της ότι τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί έως σήμερα μπορεί να είναι τεράστια, εντούτοις μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά.

Καταρχήν, η δημοσιονομική τόνωση στην οποία έχει προχωρήσει η Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ. Επομένως, για να επιχειρήσουμε μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρέπει οι κυβερνήσεις και η Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσουν τη δράση τους.

Το QE από την άλλη, δεν επαρκεί για να στηρίξει χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων τους, τη στιγμή μάλιστα που τα ελλείμματα και των υπόλοιπων χωρών αυξάνονται. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι η χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιηθεί από χώρες όπως η Ιταλία, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα συνοδευτεί με όρους, ενώ το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει καν αποφασισθεί. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλείουμε ότι θα πυροδοτηθεί πάλι οι ανησυχία των επενδυτών όσον αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Τέλος αναφέρθηκαν κάποια ερωτήματα για το ακόμα πιο απώτερο μέλλον.

Κάποια στιγμή – 12-18 μήνες -θα βρεθεί το εμβόλιο, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και σιγά σιγά οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να αναστρέφουν την πολιτική τους.

Ποιοί θα είναι οι προβληματισμοί που θα υπάρξουν για τα χρέη που θα έχουν εκ νέου συσσωρευτεί στις χώρες;

Λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων, οι πληθωριστικές πιέσεις προφανώς θα αυξηθούν. Ποιές αποφάσεις θα ληφθούν τότε; Οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερο risk premium για πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα τεθούν στο τραπέζι.

Πηγή:liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text