Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BREXIT - Εμπορική συμφωνία τώρα ή ποτέ: Προθεσμία εως την Κυριακή για ΕΕ - Βρετανία

BREXIT - Εμπορική συμφωνία τώρα ή ποτέ: Προθεσμία εως την Κυριακή για ΕΕ - Βρετανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BREXIT - Εμπορική συμφωνία τώρα ή ποτέ: Προθεσμία εως την Κυριακή για ΕΕ - Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να θέσουν από κοινού μία τελευταία προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (13 Δεκεμβρίου), δίνοντας χρόνο για ένα τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, αφού δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις διαφορές κατά τη διάρκεια μιας «ειλικρινούς συζήτησης» που είχαν στο δείπνο τους στις Βρυξέλλες, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

«Πολλά μεγάλα κενά παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών και είναι ακόμη ασαφές εάν μπορούν να γεφυρωθούν», ανέφερε αμέσως μετά μια ανώτερη πηγή κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Είπε ακόμα, ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε να αφήσει «καμιά δίοδο προς μια πιθανή συμφωνία χωρίς δοκιμή», και έτσι αυτός και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν συμφώνησαν για περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων τους.

Οι δύο πλευρές συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι μια απόφαση για το αν μια συμφωνία είναι δυνατή πριν η Βρετανία τελικά εγκαταλείψει την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, θα ληφθεί έως το τέλος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου

Οι φόβοι παραμένουν έντονοι για το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε ένα χαοτικό φινάλε χωρίς συμφωνία, μετά την πενταετή κρίση του Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έθεσαν τη συνάντηση Τζόνσον - φον ντερ Λέιεν ως ύστατη ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί τελικά μια εμπορική συμφωνία.

Η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα το ευρωπαϊκό μπλοκ από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία παραμένει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις παρέμειναν οι ίδιοι.

Αυτή η μεταβατική φάση, όμως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία για την προστασία περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση από δασμούς και ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα υποστούν το κόστος της ρήξης.

Νωρίτερα ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν η Βρετανία να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους της ΕΕ στο μέλλον, ή να τιμωρηθεί αυτόματα (εάν τους παραβιάσει) και ο ίδιος επιμένει ότι αποδεχόμενη τις θέσεις της ΕΕ η χώρα του θα εγκαταλείψει τον έλεγχο (κυριαρχία) στα αλιευτικά της ύδατα.

«Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι όροι που πρέπει να αποδεχθεί οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αυτής της χώρας», είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Τζόνσον, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Τζόνσον είπε ότι «μια καλή συμφωνία» θα μπορούσε ακόμη να γίνει εάν η ΕΕ αποσύρει τα αιτήματά της, αλλά η Βρετανία θα ευημερούσε με ή χωρίς εμπορική συμφωνία, μια φράση που επανέλαβε και καθώς έφευγε για τις Βρυξέλλες.

Η αποτυχία για μια συμφωνία θα επανέφερε τα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας από τη μια στιγμή στην άλλη, θα συγκλόνιζε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα σπείρει το χάος στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε έναν κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει το οικονομικό κόστος του κορονοϊού COVID-19.

 

 

Πηγή: hurffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text