Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Capital Economics: Σημάδια φούσκας στυλ dotcom στις αγορές – Πότε μπορεί να "σκάσει"

Capital Economics: Σημάδια φούσκας στυλ dotcom στις αγορές – Πότε μπορεί να "σκάσει"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένα από τα εμφανή χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης φούσκας των χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ της σύγχρονης εποχής, η οποία ξέσπασε το 2000, η γνωστή φούσκα του dotcom, ήταν ότι διογκώθηκε ιδιαίτερα γρήγορα κατά το τελικό της στάδιο.

Συμβαίνει κάτι παρόμοιο τώρα;

Και τι, όπως δείχνει η ιστορία, μπορεί να συμβεί στα χρηματιστήρια φέτος;

Αυτά τα ερωτήματα εξετάζει η Capital Economics σε έκθεσή της, ακολουθώντας την αυξανόμενη λίστα των διεθνών οίκων (όπως η Citi πριν μερικές ημέρες) οι οποίοι αρχίζουν και αναρωτιούνται εάν το ιλιγγιώδες ράλι στις αγορές, παρά την πανδημία που ταλανίζει τις οικονομίες εδώ και 11 μήνες, αποτελεί μία φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Όπως επισημαίνει η Capital Economics, μια φούσκα δεν φαινόταν, τουλάχιστον επιφανειακά, να  αναπτύσσεται ταχύτατα στις αγορές στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κρίνοντας από το τι συνέβαινε τότε στον δείκτη S&P 500. Αλλά σίγουρα κάτι τέτοιο συνέβαινε στον κλάδο της τεχνολογίας, με βάση την πορεία του Nasdaq Composite.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να έχει συμβεί και πρόσφατα στις αγορές, με το ράλι να τροφοδοτείται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της τεχνολογίας, σημειώνει ο οίκος. Παρ 'όλα αυτά, η έκταση της ανόδου στον δείκτη Nasdaq είναι ακόμα αρκετά μικρή σε σύγκριση με αυτό που συνέβη στο τέλος της… dotcom mania.

Αυτός ο δείκτης αυξήθηκε κατά περίπου 130% μεταξύ των αρχών του 1999 και της κορυφής του στις 10 Μαρτίου 2000, ενώ έχει αυξηθεί μόνο κατά λίγο περισσότερο από 50% από τις αρχές του 2020. Φυσικά, ο δείκτης έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από 50% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου. Αλλά αυτή η άνοδος ακολούθησε την ισχυρή διόρθωση που χτύπησε την αγορά μετά τις 19 Φεβρουαρίου εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19, επισημαίνει η Capital Economics.

"Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της φούσκας στο σύνολο της αγοράς. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η άνοδος στον Nasdaq υποδηλώνει ότι μπορεί τουλάχιστον να είμαστε στο αρχικό στάδιο μιας φούσκας ξανά, ακόμη και αν η άνοδος του δείκτη δικαιολογείται εν μέρει από την αύξηση των κερδών των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου λόγω της πανδημίας. Και αν συμβαίνει αυτό, και με "δείκτη" την dotcom εποχή, υπάρχει συνεπώς πιθανότητα περαιτέρω ταχείας ανόδου του Nasdaq". Αυτό τονίζει η C.E δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα τεχνολογική φούσκα.

Πόσο πιο υψηλότερα, ωστόσο, θα πρέπει να αυξηθεί το χρηματιστήριο πριν φτάσει στην ακραία αποτίμηση από την οποία βυθίστηκε κατά την έκρηξη της φούσκας της dotcom;

Οι περισσότερες συζητήσεις για την αποτίμηση των μετοχών περιστρέφονται γύρω από τον S&P 500, επισημαίνει η C.E. Εάν ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμής προς κέρδη του S&P 500, ο CAPE, αυξηθεί φέτος στα επίπεδα που έφτασε στο τέλος του 1999 (και εάν οι τρέχουσες προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή υλοποιηθούν και ο πληθωρισμός κινηθεί στο 2%), ο οίκος υπολογίζει ότι ο S&P 500 θα ανέβει σε λίγο πάνω από 5.075 στο τέλος του έτους, που είναι πάνω από 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Όπως "ξεκαθαρίζει" η Capital Economics, σαφώς δεν προβλέπει ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί τόσο πολύ φέτος - η πρόβλεψη για το τέλος του 2021 είναι στις 4.200 μονάδες. Αλλά το εάν βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μιας νέες φούσκας στο χρηματιστήριο, είναι κάτι που σίγουρα είναι πιθανό.

 

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text