Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τι σημαίνει η συμφωνία Κίνας και Ιράν για 400 δισ. με αντάλλαγμα πετρέλαιο για 25 χρόνια;

Τι σημαίνει η συμφωνία Κίνας και Ιράν για 400 δισ. με αντάλλαγμα πετρέλαιο για 25 χρόνια;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για 25 χρόνια…η Κίνα θα επενδύσει 400 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις και το Ιράν θα διοχετεύει πετρέλαιο στην Κίνα που έχει μεγάλη εξάρτηση από ενέργεια.

Φαίνεται ότι τα λεγόμενα «αδίστακτα κράτη» - έτσι τα ονομάζουν οι ΗΠΑ - ενώνονται για να καταπολεμήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε μετά από χρόνια επιθετικών προσπαθειών των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να απαγορεύσουν το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να μπλοκάρουν τα σχέδια των ΗΠΑ που προσπαθούν να αποκλείσουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Δύο χώρες Κίνα και Ιράν συμμαχούν... και οι δύο χώρες έχουν κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Δύο χώρες μη φιλικές προς τις ΗΠΑ… προέβησαν σε μεγάλη συμφωνία υπέγραψαν μια 25ετή συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση της μακροχρόνιας οικονομικής και πολιτικής συμμαχίας τους.

Οι επενδύσεις μπορεί να είναι ύψους 400 δισεκ. αλλά στην πράξη το εμπόριο που θα αναπτυχθεί θα είναι αξίας τρισεκ. δολαρίων.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε στον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν πλέον φτάσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει συνολικά τις σχέσεις με το Ιράν.

Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν θα επηρεαστούν από την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα είναι μόνιμες και στρατηγικές ανέφεραν οι κινέζοι.

Το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα για τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών που αλλάζουν τη θέση τους με ένα τηλεφώνημα.

Η συμφωνία, που ονομάστηκε "Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση", ολοκληρώθηκε σε μια τελετή μέσω τηλεόρασης διαδικασία σπάνια για την ιδιαίτερα απομονωμένη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, δεδομένου ότι η τελευταία παρόμοια συμφωνία με μια μεγάλη δύναμη ήταν με τη Ρωσία μέχρι το 2001 και εστίασε κυρίως στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

Τι λέει το Ιράν για τη συμφωνία με την Κίνα;

Εκ πρώτης όψεως το απομονωμένο από την Δύση Ιράν συμπράττει με την Κίνα που επίσης δεν έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και συμφωνούν για επενδύσεις 400 δισεκ. δολαρίων έναντι πετρελαίου για 25 χρόνια.

Τι περιλαμβάνει το νέο 25ετές σχέδιο Κίνας και Ιράν;

 

Σύμφωνα με την Fars News στο Ιράν, η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για μακροπρόθεσμη περίοδο 25 ετών.

Κίνα και Ιράν συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη και έναν ορίζοντα ολοκληρωμένων σχέσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Η συμφωνία πρέπει να θεωρείται πολιτική, στρατηγική, οικονομική και πολιτιστική που επιδιώκει μακροπρόθεσμα ολοκληρωμένες διακρατικές σχέσεις», σύμφωνα με την Fars News.

«Αυτή η συμφωνία είναι κάπως διφορούμενη, και από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ιράν είχε πικρές εμπειρίες από μεγάλες συμφωνίες με άλλες χώρες.

Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μια συμφωνία με μια χώρα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στο μέλλον, προφανώς και έχει αξία.

Η συμφωνία είναι ένας οδικός χάρτης.

«Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν στην εξάρτηση του Ιράν από την Κίνα, επειδή η Κίνα εξελίσσεται σε παγκόσμια δύναμη με μεγάλη ταχύτητα.

Η επιρροή μιας τέτοιας χώρας δεν επιτρέπεται σε μια ισλαμική χώρα» αναφέρουν οι ιρανοί.

Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας.

Οι κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων είναι ένας τομέας όπου το Ιράν θα μπορούσε να συνεργαστεί.

Επίσης στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας, το Ιράν χρειάζεται υποστήριξη, επίσης προβλέπει βιομηχανικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

«Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο: οι Κινέζοι επενδυτές θα επενδύσουν στις ελεύθερες ζώνες του Ιράν, ειδικά στο Qeshm, το Mako και το Arvand.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι περιοχές δημιουργήθηκαν για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, αλλά η υποδομή που υπάρχει στις ελεύθερες ζώνες δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να προσελκύσουν ενεργά ακόμη σοβαρές επενδύσεις».

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text