Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ρέγκλινγκ: Πρόκληση για το χρέος η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Ρέγκλινγκ: Πρόκληση για το χρέος η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρέγκλινγκ: Πρόκληση για το χρέος η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την αναστροφή του brain drain της τελευταίας δεκαετίας έθεσε ξανά σήμερα ως προτεραιότητες για τις ελληνικές αρχές ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για την διατήρηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους.

Κατά την συζήτηση που είχε σήμερα με τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η κρίση που βιώνει η Ελλάδα λόγω του κορονοϊού είναι τελείως διαφορετική από την δημοσιονομική κρίση που προηγήθηκε. Τόνισε ότι αυτή την φορά δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας, αλλά μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστεί η κρίση και να γίνει πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία, διατηρώντας υψηλή μέση ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι οι προκλήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους είναι να αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή γήρανση με μέτρα όπως η αύξηση της απασχόλησης και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επανέλθει το ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μετανάστευσε λόγω της κρίσης του 2010. Μάλιστα, ανέφερε ως παραδείγματα αναστροφής του brain drain αυτά της Πολωνίας και της Πορτογαλίας όπου μετά την κρίση το εργατικό προσωπικό που είχε φύγει επέστρεψε στις χώρες αυτές με ένα πλέγμα κατάλληλων κινήτρων.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με μέτρα, τα οποία στην διετία 2020-2021 θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ και μάλιστα κατάφερε να συγκρατήσει την ανεργία εν μέσω πανδημίας στο επίπεδο του 16% εν μέσω της πανδημίας.

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συνέχιση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που συνέχισε μέσα στην υγειονομική κρίση και θα συνεχίσει να προωθεί, προκειμένου να φτάσει και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να κάνει την οικονομία πιο ανθεκτική στις επόμενες κρίσεις.

 

Πηγή: capital.gr

Τάσος Δασόπουλος

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text