Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεν φταίει η μείωση επιτοκίων για τη "βουτιά" στη λίρα

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεν φταίει η μείωση επιτοκίων για τη "βουτιά" στη λίρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν ήταν αιφνίδια, ούτε έχει σχέση με το sell-off στο τουρκικό νόμισμα, που υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, υποστήριξε την Δευτέρα ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτζίογλου, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν παραμέλησε τις υποχ% από 19% προηγουμένως.

"Μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν προχωρήσαμε σε αιφνιδιαστική μείωση”, δήλωσε ο Καβτζίογλου στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Καβτζίογλου πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός -ο οποίος βρίσκεται κοντά στο 20% μετά χρόνια ανόδου- καταγράφει μια ασταθή πορεία και ότι η κεντρική τράπεζα λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους κατά την χάραξη της νομισματικής της πολιτικής.

Όπως έδειξε, πάντως, δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters τον προηγούμενο μήνα, μόνο δύο σε σύνολο 20 οικονομολόγων περίμεναν μια μείωση του επιτοκίου.

Η μείωση, εν τω μεταξύ, βύθισε τη λίρα που κατέγραψε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίων, το οποίο με τη σειρά του ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας το ξεπούλημα του τουρκικού νομίσματος.

Την Δευτέρα, η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 0,6% έως το νέο ιστορικό χαμηλό των 9,02 λιρών έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας τις απώλειες της από την αρχή του έτους στο 17,5%.

Οι αναλυτές εξέλαβαν τη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ως νέα απόδειξη παρέμβασης από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πολέμιο των υψηλών επιτοκίων, ο οποίος από καιρό ζητά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παρά την εκτίναξη των τιμών.

Την Παρασκευή, μάλιστα, το Reuters ανέφερε ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται απογοητευμένος με τον κεντρικό τραπεζίτη, καθώς καθυστέρησε πολύ τη μείωση του επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του τον Καβτζίογλου, μόλις επτά μήνες αφότου τον τοποθέτησε στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τέλος, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Καβτζίογλου δήλωσε ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν σταθεροποιηθεί μετά την συνεχή πτώση των τελευταίων ετών και βρίσκονται σε τροχιά ενίσχυσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τράπεζας αυξάνονται από τον Απρίλιο και μετά.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text