Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | AUTOHELLAS:Τα πέντε θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας

AUTOHELLAS:Τα πέντε θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUTOHELLAS:Τα πέντε θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOHELLAS

 

Τα πέντε θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας

 

Η εταιρία διαθέτει τέσσερα θετικά χαρακτηριστικά, που την καθιστούν επιλέξιμη για το χαρτοφυλάκιο ενός ιδιώτη επενδυτή: α) υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση, β) υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και των κερδών στην τελευταία πενταετία διαμορφώνεται στο 19,4% και στο 18,2%, αντίστοιχα), γ) ξεκάθαρος στρατηγικός σχεδιασμός προς κερδοφόρες κατευθύνεις, δ) δυνατότητα περαιτέρω γεωγραφικής και προϊοντικής ανάπτυξης και ε) η διανομή μερίσματος συνεχόμενα από το 2014 μέχρι σήμερα.

 

Οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί για τους οποίους, συνεχίζουμε να αξιολογούμε θετικά την εταιρία και κατ’ επέκταση την μετοχή της.

Μέσα στο έτος, η διοίκηση προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν τα μεγέθη της εταιρίας σε υψηλότερα επίπεδα.

Αρχικά, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ομίλου Fourlis και της Autohellas, για την συμμετοχή της Autohellas στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estate, την 31/12/2022. Με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, η Autohellas αποκτά το δικαίωμα να αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της Trade Estate προγράμματα “mobility” (Rent-a-Car, car-sharing, van-sharing, car-charging), εδώ.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε, η διείσδυση της εταιρίας στην αγορά της Πορτογαλίας, μέσω της εξαγοράς του 85,6% της HR Automóveis (αποτελεί franchisee της Hertz International στην Πορτογαλία), εδώ. Η πορτογαλική εταιρία, θα αρχίσει να ενοποιείται στα μεγέθη της Autohellas, από την 1/10/2022.

Τέλος, πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ της Autohellas και της Samelet για την από κοινού ίδρυση εταιρίας, η οποία θα εξαγοράσει την θυγατρική της Stellantis στην Ελλάδα. Έτσι, η κοινή εταιρία θα εισάγει και θα διαθέτει αυτοκίνητα των εταιριών, Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep, (εδώ). Η εξέλιξη αυτή είναι μεγάλης σημασίας και θα προσθέσει σημαντικά στα ενοποιημένα μεγέθη.

Οι παραπάνω κινήσεις, έχουν σκοπό να αναπτύξουν όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρία (μισθώσεις αυτοκινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και εμπορία αυτοκινήτων), εντούτοις, από την εξέταση των στοιχείων της εταιρίας (σε ετήσια βάση) αντιλαμβανόμαστε ότι η προσοχή μεταφέρεται κυρίως, στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

 

Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 565,5 εκατομμύρια πετυχαίνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το εννεάμηνο πέρυσι. Το 56,6% του κύκλου εργασιών προήλθε από την εμπορία αυτοκινήτου στην Ελλάδα (+14,5% αύξηση στο εννεάμηνο), το 34,4% από ενοικιάσεις στην Ελλάδα (+25,3%) και το 9% από τον τομέα εξωτερικού (+5,1%). Η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα € 71,5 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας καθαρό περιθώριο κέρδους 12,6%.

Με βάση τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, την ενοποίηση της πορτογαλλικής HR Automóveis, προχωρούμε στην αναθεώρηση του κύκλου εργασιών για το σύνολο του 2022, στα € 770 εκατομμύρια. Παράλληλα, λόγω της σημαντικής βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους, με το οποίο λειτούργησε η εταιρία κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους, προχωρούμε σε αναθεώρηση του περιθωρίου για ολόκληρο το έτος, σε 10,8% και συνεπώς, τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2022, εκτιμώνται σε € 83,0 εκατομμύρια. Με βάση τον τρόπο ανάπτυξης της εταιρίας και τον μέχρι σήμερα στρατηγικό σχεδιασμό της, εκτιμούμε ότι, υπάρχουν περιθώρια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Παράλληλα, η εταιρία, με τις κινήσεις της στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτου, έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον τουρισμό, στοιχείο που είναι σημαντικό για τη σταθερότητα των μεγεθών της.

Εντός του 2022, η εταιρία έχει διανείμει ήδη μέρισμα € 0,46 ανά μετοχή και πρόκειται να διανείμει επιστροφή κεφαλαίου € 1 ανά μετοχή την 9/12/2022.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ καθώς και όλες τις αναφορές που έχουμε κάνει για την εταιρία, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text