Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Σημαντική μέρα για την οικονομία και το Χρηματιστήριο - Θετικό άνοιγμα του ΓΔ - Αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό.

Σημαντική μέρα για την οικονομία και το Χρηματιστήριο - Θετικό άνοιγμα του ΓΔ - Αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το άνοιγμα της αγοράς, ήταν θετικό. Και, τουλάχιστον μέχρι τις 1:00 μμ, η συνεδρίαση “ρέει” κανονικά, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς κλυδωνισμούς.

Αυτό είναι πολύ θετικό. Όχι μόνον επειδή, την ίδια ώρα, οι αγορές της Ευρώπης (και τα παράγωγα των ΗΠΑ) κινούνται σε (ήπια) αρνητική περιοχή, αλλά επειδή, σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την (3η) επενδυτική αναβάθμιση της χώρας, δεν επαναλαμβάνονται τα “ευτράπελα” των προηγούμενων δύο περιπτώσεων.

 

Ναι, σαφώς και μας ανησυχεί η εικόνα των διεθνών αγορών. Και είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Όμως, παράλληλα, η εικόνα της ελληνικής αγοράς, μας κάνει αισιόδοξους.

 

Η αγορά σιγά - σιγά “κτίζεται” και αποβάλλει τα “απόνερα” της μεγάλης κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Και επανέρχεται στην κανονικότητα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Και η εξέλιξη αυτή, “δένει” απόλυτα με τις εξελίξεις της Alpha Bank (εδώ).

Δε ξέρουμε ακόμη πόσο “μεγάλο” είναι το deal μεταξύ Alpha και UniCredit. Δεν είναι βέβαια και αμελητέο. Όμως, εμπεριέχει ένα “συμβολισμό”, ο οποίος αναδεικνύεται ακριβώς τη στιγμή που, ένας μεγάλος οίκος αναβαθμίζει την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Νομίζω ότι, σ’ αυτό θα πρέπει να μείνουμε και να εστιάσουμε. Τα άλλα -δηλαδή, τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό- αφού δε μπορούμε να τα αποφύγουμε, θα περιμένουμε για να απομακρυνθούν.

 

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, από την εξέλιξη αυτή της Alpha Bank, δεν ωφελείται μόνον η συγκεκριμένη Τράπεζα, αφού, ο θετικός “απόηχος” διαχέεται προς το σύνολο του κλάδου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου του ρόλου του τραπεζικού κλάδου στις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

 

Δε γνωρίζουμε πού θα κλείσει σήμερα ο Γενικός Δείκτης (ας μην ξεχνάμε ότι “απουσιάζει” η συμβολή της ΑΛΦΑ, η οποία, λογικά θα είχε μία ικανοποιητική άνοδο. Δεν είναι βέβαιο καν ότι θα είναι ανοδικός, αφού το κλίμα στο εξωτερικό “βαραίνει” σημαντικά.

Όμως, θα θεωρούμε τη σημερινή μέρα ως θετική.

 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επεξεργαστήκαμε, επιβεβαιώσαμε και διορθώσαμε τα στοιχεία των “μακροχρόνιων αποδόσεων” του συνόλου των μετοχών και των στατιστικών για τα έτη που κάθε εταιρία δίνει μέρισμα. Δείτε τα κοντά στο τέλος των πινάκων των στατιστικών μας (εδώ).

Σημειώνω ότι, οι μακροχρόνιες αποδόσεις, ήταν ένα πολύ μεγάλο project, αφού περιλαμβάνει κάθε στοιχείο (τιμές, μερίσματα, αυξήσεις κεφαλαίου, splits κλπ), σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, για το σύνολο των μετοχών. Το είχαμε επεξεργαστεί και τον Μάρτιο, όμως, σήμερα, το δημοσιεύουμε σε πολύ καλύτερη μορφή και πιο εύκολα αντιληπτή. Καθώς θα αποτελεί μία από τις “κορωνίδες” στην ανάλυσή μας, θα επανερχόμαστε σ’ αυτούς τους πίνακες πολύ συχνά.

 

Καθώς το project των μακροχρόνιων αποδόσεων πήγε πίσω τον έλεγχο άλλων στατιστικών πινάκων, δε μπορούμε να δημοσιεύσουμε (παρά το ότι έχει γραφεί) το άρθρο για το “Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα στατιστικά στοιχεία, για να “καταλάβουμε” καλύτερα την πορεία μιας μετοχής στην αγορά”, αφού πολλά από τα αναφερόμενα στατιστικά, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι θα  μπορέσουμε να το δημοσιεύσουμε μέχρι αύριο το βράδυ.

 

Θα επανέλθω το απόγευμα, γύρω στις 5:00 μμ, με ένα σύντομο σχόλιο.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text