Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αυξήθηκαν κατά 43% τα κέρδη του στο 9μηνο, σε 188,6 εκατ.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αυξήθηκαν κατά 43% τα κέρδη του στο 9μηνο, σε 188,6 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αυξήθηκαν κατά 43% τα κέρδη του στο 9μηνο, σε 188,6 εκατ.

Σημαντική αύξηση μεγεθών εμφάνισε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατά το πρώτο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εταιρεία με σκοπό τη διανομή προσωρινού μερίσματος, ο κύκλος εργασιών, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενισχύθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 29,8%, σε 463,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 29,3%, σε 322 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) ενισχύθηκαν κατά 43%, σε 188,6 εκατ. ευρώ, και ανέρχονται ανά μετοχή σε 0,63 ευρώ (+43%). Στο εννεάμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενίσχυσε τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά 13,6%, σε 579,4 εκατ. ευρώ.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας είναι προσανατολισμένο στην είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) να αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2024 και θα είναι η μεγαλύτερη από το 2000. Το ποσοστό που θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή ανέρχεται στο 30% και είναι αυτό που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το τελευταίο, που αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου, έχει επιλέξει ως συμβούλους για την IPO την Bank of America Corp. και τη Morgan Stanley και ως επικεφαλής διαχειριστή του βιβλίου προσφορών και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία την Deutsche Bank AG. Μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ακόμη το Υπερταμείο (με 25%, το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Η IPO, λόγω των υψηλών επιδόσεων του ΔΑΑ, που τροφοδοτούνται από την προσδοκώμενη ισχυροποίηση των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μένει να φανεί εάν θα επιτευχθεί αποτίμηση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, έναντι του ίδιου μήνα του 2022, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμφάνισε ενισχυμένη κατά 19,5% επιβατική κίνηση, σε 2,74 εκατ. άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 18,9% και συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019, ενός έτους με επιδόσεις ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Τον Οκτώβριο, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας η επιβατική κίνηση υπήρξε ενισχυμένη κατά 16,6% και 20,8%, αντιστοίχως, συγκριτικά με πέρυσι. Διψήφια άνοδο καταγράφουν οι δύο αυτές κατηγορίες επιβατών και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Συνολικά κατά το φετινό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακινήθηκαν κατά 24,9% περισσότεροι επιβάτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 24,42 εκατ. Το εν λόγω μέγεθος υπήρξε ενισχυμένο κατά 9,6% και σε σχέση με το δεκάμηνο του 2019. Το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ο αριθμός των Ελλήνων και ξένων επιβατών ξεπέρασε τα επίπεδα του 2022 κατά 19,9% και 27,4%, ενώ το ίδιο συνέβη και σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2019. Βάσει των στοιχείων για το Οκτώβριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Πτήσεων (Eurocontrol), το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήκει στα 20 κορυφαία αεροδρόμια ως προς τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης.

Ο κλάδος των αερομεταφορών επωφελείται από την επιστροφή της ζήτησης για ταξίδι, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024. Σύμφωνα το Eurocontrol, για το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου οι πτήσεις στην Ελλάδα θα είναι αυξημένες από 15% έως και 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text