Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για εμπόριο, επιχειρήσεις, τεχνολογία

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για εμπόριο, επιχειρήσεις, τεχνολογία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για εμπόριο, επιχειρήσεις, τεχνολογία

Ανοιχτές θάλασσες και ανοιχτές… οικονομίες αφήνει η επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας με τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες να αποτελούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να χτιστεί μία στέρεη σχέση εμπιστοσύνης και στο οικονομικό πεδίο κι ενώ τα περιθώρια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων είναι τεράστια.

Η αξία των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, άγγιξε τα 5,5 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία προσέγγισαν τα 2,5 δισ. ευρώ, μάλιστα η Τουρκία αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο «υποδοχέα» ελληνικών προϊόντων.

Πετρέλαιο, εκκοκισμένο βαμβάκι πλαστικά, σιτάρι είναι, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα που εξάγουμε στην γειτονική χώρα. Είδη κλωστοϋφαντουργίας, αυτοκίνητα, φυσικό αέριο, ψάρια, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τα προϊόντα που εισάγουμε.

Ο ot.gr, επιχειρώντας να διαβάσει πίσω από τις γραμμές των συμφωνιών, ζήτησε την άποψη εκπροσώπων του επιχειρείν οι οποίοι ανιχνεύουν προκλήσεις και στοιχήματα για την επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και στο «γήπεδο» της οικονομίας.

Τα 10 δισ. ευρώ και η καταιγίδα επενδύσεων στα ακίνητα

«Έρχονται σίγουρα καλύτερες μέρες για τις δύο χώρες, θεωρώ πως θα φτάσουν οι εμπορικές σχέσεις στα 10 δισ. ευρώ, ακόμα και στις χειρότερες μέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία οι εμπορικές σχέσεις δεν επηρεάζονταν. Oι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν, μέχρι πρότινος οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονταν την Ελλάδα για επενδύσεις, αυτό άρχισε να αλλάζει πριν 4 χρόνια που άρχισαν να βάζουν χρήματα στα ακίνητα για να πάρουν και την Golden Visa, συνέβαλε σε αυτό και η πτώση της τουρκικής λίρας. Σε ακίνητα κάθε είδους και τουρισμό (ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής) θα πέσουν λεφτά από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο στη βιομηχανία καθώς είμαστε μικρή αγορά. Η ναυτιλία είναι ένα καλό πεδίο για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, το ίδιο οι μεταφορές, τα logistics και η ενέργεια, στην Ελλάδα κυκλοφορούν κατά μέσο όρο 500 τουρκικά φορτηγά κάθε μέρα. H Eλλάδα επενδύει περισσότερο στην Τουρκία, η βιομηχανία είναι ένας κομβικός κλάδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην γειτονική χώρα», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουτσίκος, πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου.

«Η χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν βάζει τις βάσεις, εφόσον αυτά που λέει τα εννοεί θα ακολουθήσουν και οι τουρκικές επιχειρήσεις επενδύοντας στην Ελλάδα. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη περνούν από την Ελλάδα, η χώρα μας είναι το κλειδί για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ», υποστηρίζει, επιμένοντας στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών μέσω σύστασης Joint Ventures (κοινές επιχειρήσεις).

«Κλειδί ο ρόλος της Ευρώπης»

Το μνημόνιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προωθεί παράλληλα τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

«Η συνεργασία ανάμεσα στα επιμελητήρια των δύο χωρών είναι αρμονική, σε ένδυση και αγροτικά προϊόντα οι επαφές είναι πιο στενές. Κανείς δε θέλει να ζει σε κλίμα έντασης, εκτός από μία μειοψηφία, καθώς επηρεάζεται η οικονομία, ειδικά στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου οι επιχειρήσεις θέλουν ηρεμία. Ρόλο – κλειδί για να επεκταθεί η συνεργασία με την Τουρκία θα παίξει και η στάση της Ευρώπης για να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο κάποιων προϊόντων. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ακόμα δασμοί, η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Πάντως η Τουρκία είναι μεγάλη αγορά, ανοίγονται προοπτικές για τις ελληνικές ΜμΕ που μπορούν να εξάγουν προϊόντα που δεν έχουν οι Τούρκοι και αντίστοιχα να εισάγουμε προϊόντα που δεν έχουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Τουρκία πολλές φορές αντιμετωπίζουν εμπόδια στα τελωνεία από τους Τούρκους παρά την τελωνειακή ένωση, προσβλέπω πως με τη χθεσινή συμφωνία αυτά σταδιακά θα εξομαλυνθούν ενώ την ίδια στιγμή θα αυξηθούν και οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα για να τονωθεί το διμερές εμπόριο μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας. Ανοίγει ένας δρόμος, είμαστε αισιόδοξοι αλλά θα δούμε στην πράξη πως θα κυλήσει η συνεργασία. Η Τουρκία εισάγει αγαθά αξίας 370 δισ. δολάρια από τα οποία η Ελλάδα καρπώνεται μόλις τα 2 δισ., είναι τεράστια τα περιθώρια βελτίωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης.

Η τεχνολογία ενώνει

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό σε πλήθος τομέων, σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Τουρκία.

«Με έντονη ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας, της βιώσιμης ενέργειας, των προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, του διαδικτύου των πραγμάτων, της Βιομηχανίας 4.0, των έξυπνων μεταφορών, των προηγμένων υλικών, της κυκλικής οικονομίας, της αγρο-ρομποτικής και της γεωργίας ακριβείας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης χαιρετίζει την κοινή αυτή δήλωση μεταξύ ΓΓΕΚ και TUBITAK.  Η διεύρυνση της συνεργασίας ελληνικών ερευνητικών κέντρων με τους αντίστοιχους επιστημονικούς οργανισμούς της Τουρκίας, έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα συμβάλλει στην εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, που θα αποφέρουν πολλαπλά  αμοιβαία οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής», αναφέρει ο Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ.

«Κάθε συνεργασία είναι θετική, είναι μία πρόκληση να συνεργαστούμε στο τεχνολογικό πεδίο με την Τουρκία στην οποία υπάρχουν καλά μυαλά αναμφίβολα. Η γειτονική χώρα έχει πολλές εταιρείες πληροφορικής, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία. Θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά και να διερευνήσουμε δυνατότητες συνεργασίας. Ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές είναι ευοίωνες», επισημαίνει ο Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος,

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της Τουρκίας, μία αγορά – γίγας 80 εκατομμυρίων, ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για να βαδίσει το ελληνικό επιχειρείν αλλά και για να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις δισεκατομμυρίων από επιχειρηματικούς κολοσσούς.

 

Στέφανος Μαχτσίρας - ot.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text