Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor

Χρηματιστήριο: Τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor

Οι τρεις συμμετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης Viohalco, Cenergy Holdings και ElvalHalcor κινούνται με διαφορετικό τέμπο στο ταμπλό του ΧΑ τον τελευταίο μήνα, αλλά και το τελευταίο δωδεκάμηνο, με τις Viohalcο και ElvalHalcor να σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με -9% και -13%, ενώ η Cenergy Holdings διαφοροποιείται με μικρά κέρδη 1,4%.

Οι αποδόσεις, ωστόσο, των τριών μετοχών σε διάστημα 52 εβδομάδων είναι της τάξεως του +28%, +14% αλλά και 89% για τη Cenergy Holdings. Η τελευταία με 1,37 δισ. ευρώ αποτίμηση σχεδόν έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τη μητρική Viohalcο που είναι στα 1,44 δισ. ευρώ.

Η πτώση της κερδοφορίας της Viohalcο από τα 266,1 εκατ. ευρώ στα 48,2 εκατ. ευρώ, λόγω των μη λειτουργικών δαπανών (101,4 εκατ. ευρώ) και την επιβάρυνση με επιπλέον τόκους ύψους 66,4 εκατ. ευρώ, δικαιολογούν το μεγαλύτερο ποσοστό της μειωμένης περυσινής κερδοφορίας και ίσως εξηγούν και την πορεία στο ταμπλό του ΧΑ, πρόσφατα.

Το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε από τα 648,9 στα 537,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 5,58 ευρώ, η μερισματική απόδοση του τίτλου (η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή 0,12 ευρώ) υπολογίζεται σε 2,15%, όταν η εταιρεία τελεί υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (P/BV στο 0,77) και ο δείκτης P/E διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα από τις 30 φορές.

Η ElvalHalcor, η υποχώρηση της οποίας είναι μεγαλύτερη στο ταμπλό του ΧΑ, σημείωσε επίσης σημαντική πτώση των καθαρών κερδών της από τα 159,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 28,5 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως είναι επηρεασμένα λόγω των αποτελεσμάτων των μετάλλων και άλλων έκτακτων παραγόντων. Το προσαρμοσμένο, απαλλαγμένο από έκτακτους παράγοντες EBITDA μειώθηκε από τα 271,2 εκατ. ευρώ στα 239,3 εκατ. ευρώ, με την πτώση να είναι σε πολύ πιο χαμηλά πλαίσια.

Για τη Cenergy Holdings, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς τόσο οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε 1,63 δισ. ευρώ (14% αύξηση σε ετήσια βάση) όσο και τα κέρδη μετά από φόρους ανέβηκαν σε 73 εκατ. ευρώ, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 76 εκατ. ευρώ το 2023 και τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, στα 377,5 εκατ. ευρώ. Για φέτος, η Cenergy Holdings περιμένει τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA στα 230 εκατ. με 250 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς τεχνικής εικόνας, η πιο ‘δύσκολη’ κατάσταση επικρατεί στην ElvalHalcor, στην οποία το πρόσφατο υψηλό της είναι 18% χαμηλότερα και αυτό είναι το πολύ κοντά στο πρώτο σημάδι bear market για μια μετοχή.

Ο τίτλος έχασε διαδοχικά την άμυνα από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο (ΕΚΜΟ) 90 και 200 ημερών που παρείχε στήριξη στην ευρύτερη περιοχή των 2 ευρώ με 2,10 ευρώ και πλέον προσπαθεί να διασπάσει ανοδικά αυτή τη ζώνη.

Τεχνικά στο ημερήσιο διάγραμμα είναι υπερπωλημένη η μετοχή (oversold). Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ωστόσο, η κίνηση δεν φαίνεται να έχει περατωθεί και οι ΕΚΜΟ 90 και 200 ημερών είναι στα επίπεδα των 1,87 ευρώ και 1,74 ευρώ, αντίστοιχα.

Για τη μητρική Viohalco, η τεχνική κατάσταση στο daily είναι ελαφρώς καλύτερη, προσπαθώντας να διατηρήσει τον ΕΚΜΟ 200 ημερών ακριβώς στα 5,60 ευρώ. Το απλό ΚΜΟ των 200 ημερών τον έχει «χάσει» ήδη.

Η εβδομαδιαία εικόνα δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί η κίνηση, καθώς ούτε οι ταλαντωτές δείχνουν κάτι τέτοιο, ούτε η τιμή της μετοχής έχει φτάσει σε κάποια αξιόλογη περιοχή στήριξης. ΟΙ ΕΚΜΟ 90 και 200 ημερών βρίσκονται στην περιοχή των 5,14 ευρώ και 4,52 ευρώ, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η Cenergy Holdings, βρίσκεται σε ξεκάθαρα θετικό βηματισμό, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, βρίσκοντας στήριξη στις όποιες πιέσεις στην περιοχή του ΕΚΜΟ των 90 ημερών. Ακόμα και στην ισχυρή πίεση του Οκτωβρίου πέρυσι, η μετοχή βρήκε άμεσα στήριξη στον ΕΚΜΟ 200 ημερών.

Η μετοχή φαίνεται να «μαζεύει» δυνάμεις για να επιτεθεί στο πρόσφατο υψηλό των 7,67 ευρώ, ενώ στήριξη στην όλη κίνηση προσφέρει η ζώνη των 6,70 - 6,80 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Α. Σαββάκης

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text