Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Moody’s: Τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης

Moody’s: Τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody’s: Τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης

Η ετυμηγορία της Moody’s άφησε πικρή γεύση στην αγορά. Παρότι η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί εδώ και καιρό κεκτημένο για την χώρα μας, η αναβάθμιση από τον ισχυρότερο οίκο αξιολόγησης του κόσμου θα μπορούσε να προσθέσει δυναμική στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία δείχνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες εμφανώς τα σημάδια κόπωσης.

Με τους καταλύτες άλλωστε των τραπεζικών placement και των νέων εισαγωγών, θα μπορούσε να αποτελέσει μια «γέφυρα» προσδοκιών, έως ότου η αγορά βρει το νέο αφήγημα της σε αλλά νέα. Βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο και να μαγνητίζει τα βλέμματα χάρη στο comeback που καταγράφει. Υπάρχει άλλωστε και η προοπτική ενός νέου placement από το ΤΧΣ στην Εθνική (για το υπόλοιπο 18% που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα).

Η ατζέντα των επενδυτών και τα blue chips

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν, δεν αποκλείεται η διοίκηση του ΤΧΣ να ενεργοποιήσει την διαδικασία πλήρους αποεπένδυσης τον προσεχή Ιούνιο, όταν θα έχει παρέλθει χρονικά η δέσμευση που ανέλαβε μετά την διάθεση του πρώτου πακέτου μετοχών της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο.

Το μομέντουμ φαντάζει ιδανικό. Η ζήτηση για ελληνικά assets παραμένει ισχυρή χάρη στις αποδόσεις που «υπόσχονται»…

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν και τα blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. ΔΕΗ, HelleniQ Energy, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, AEGEAN και ΒΙΟΧΑΛΚΟ κεντρίζουν το ενδιαφέρον, με φόντο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κρίση στην Ερυθρά και ο άγνωστος Χ

Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά δεν είναι άλλο μπορεί να φθάσει ο Γενικός Δείκτης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Και αν έχει τα φόντα για ακόμη υψηλότερα επίπεδα, σε ένα διεθνές περιβάλλον με μεγάλες προκλήσεις.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι συνεχίζει να ταλανίζει το παγκόσμιο εμπόριο ενώ άγνωστος Χ παραμένουν οι αμερικάνικες εκλογές. Πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στα ηνία των ΗΠΑ εμπεριέχει τεράστιες αβεβαιότητες αλλά και κινδύνους, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

H «κοιλιά» στις μεταρρυθμίσεις

Ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η απόφαση της Μoody’s να μη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο μεταρρυθμιστικό έργο.

Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν πως είναι πιθανόν να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει κάνει «κοιλιά» τους τελευταίους μήνες.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας ότι σε όλα τα σημεία που σχολιάζει έχει απόλυτο δίκιο μιας και φοβάται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματίζει την οικονομία και όχι μόνο.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, η αγορά θα δώσει μεγάλη βαρύτητα σε κλάδους που είναι στην αιχμή των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης.

Πληροφορική, Ενέργεια και κατασκευές, ούτως ή άλλως ήταν από τους hot κλάδους μιας αγοράς που βρίσκεται σε bull mood, αλλά χρειάζεται και την ώθηση που δίνει μια «πικρή» ετυμηγορία από έναν οίκο.

Άλλωστε, εάν θέλει η κυβέρνηση να επιταχύνει τα οφέλη του Ταμείου, θα πρέπει να τρέξει μεταρρυθμίσεις, κάτι που ζήτησε και η Moody’s για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Αλεξάνδρα Τόμπρα - Γιώργος Μανέττας

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text