Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BofA: Οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 10% μέχρι το καλοκαίρι

BofA: Οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 10% μέχρι το καλοκαίρι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BofA: Οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 10% μέχρι το καλοκαίρι

Οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό επτά μηνών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν, ενώ η Bank of America υποστηρίζει ότι οι τιμές αυτές είναι έτοιμες να αυξηθούν κατά 10% μέχρι το καλοκαίρι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κυμαίνονταν κοντά στα 89,77 δολάρια ανά βαρέλι το πρωί της Τετάρτης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate διαπραγματεύονται περίπου στα 85,89 δολάρια το βαρέλι.

Ομάδα αναλυτών της Bank of America προβλέπει ότι οι τιμές του αργού Brent και του WTI θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 86 και 81 δολάρια ανά βαρέλι φέτος, ενώ και οι δύο θα κορυφωθούν γύρω στα 95 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό αντιπροσωπεύει άλμα περίπου 10% από τα τρέχοντα ήδη υψηλά επίπεδα.

«Εκτιμούμε τώρα ότι η βελτίωση των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη συμβάλλει στην δημιουργία ελλείμματος το β’ και το γ’ τρίμηνο του έτους κατά περίπου 450 χιλιάδες βαρέλια/ημέρα», ανέφεραν οι αναλυτές σε ερευνητικό σημείωμά τους την Τετάρτη.

«Ένας από τους κινδύνους που επισημάναμε πρόσφατα είναι το ενδεχόμενο για υψηλότερο ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δη στη βενζίνη και το ντίζελ που θα παρασύρει τις τιμές ακόμη πιο ψηλά», προσέθεσαν.

Σύμφωνα με το Business Insider, τα ανεπαρκή αποθέματα λόγω των περικοπών των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ+, συνδυασμένα με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών.

Από την πλευρά της προσφοράς, καθώς ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (bpd), η BofΑ δήλωσε ότι οι περικοπές «αρχίζουν τελικά να οδηγούν τα εμπορικά ισοζύγια προς ένα διαρθρωτικό έλλειμμα».

Συν τοις άλλοις, η αγορά προετοιμάζεται για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. Οι επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν μειώσει την παγκόσμια διυλιστική ικανότητα, μειώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητα καυσίμων στην αγορά, σύμφωνα με την τράπεζα.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν τόσο ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου όσο και περιορίσει τις προμήθειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», ανέφερε η ομάδα αναλυτών, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στην μεταφορά εμπορευμάτων στις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ επιβάλλουν μεγαλύτερες εμπορικές διαδρομές μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας ή τον Πορθμό του Μαγγελάνου, ενισχύοντας τη ζήτηση πετρελαίου κατά 150 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Εκτός αυτού, η τράπεζα τόνισε ότι η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες τον ερχόμενο μήνα θα ενισχύσει τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η άνοδος της κυκλικής οικονομικής δραστηριότητας και συνεπώς των τιμών της ενέργειας και των μεταλλευμάτων θα μπορούσε να συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text