Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Αλλαγές στη διαπραγμάτευση μετοχών στις ΗΠΑ

Αλλαγές στη διαπραγμάτευση μετοχών στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλαγές στη διαπραγμάτευση μετοχών στις ΗΠΑ

Πριν από περίπου 40 ημέρες, το Liberal ασχολήθηκε με την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών, ομολόγων και ETF στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού (Τι αλλάζει στο trade μετοχών της Wall Street | Liberal.gr). Η αλλαγή, η οποία θα λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είναι η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην διενέργεια των χρηματιστηριακών πράξεων και στην εκκαθάρισή τους από δύο ημέρες σε μία. Προχθές Δευτέρα, ένα δημοσίευμα των Financial Times έκανε αίσθηση καθώς αναφέρθηκε σε μία άλλη, ακόμα πιο σημαντική, αλλαγή που φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το NYSE.

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, το NYSE έχει αρχίσει να συζητά με τους χρήστες του γύρω από το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου συναλλαγών  και την μετατροπή του συγκεκριμένου χρηματιστηρίου σε ένα χρηματιστήριο 24/7. Τι σημαίνει αυτό; Πώς στελέχη του χρηματιστηρίου ζητούν από τους χρήστες/πελάτες την άποψή τους σχετικά με το αν το ωράριο συναλλαγών του NYSE θα πρέπει να γίνει εικοσιτετράωρο (τώρα το NYSE ξεκινά τις επίσημες συναλλαγές στις 09:30 και τις σταματά στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης).

Η «έρευνα» που διεξάγουν τα στελέχη του μεγάλου αμερικανικού χρηματιστηρίου εξετάζει και το αν το 24άωρο ωράριο λειτουργίας θα πρέπει να ισχύει και τα Σαββατοκύριακα. Άλλα θέματα πάνω στα οποία καλούνται να πουν τις απόψεις τους τα μέλη του NYSE έχουν σχέση με το κόστος μίας τέτοιας αλλαγής, τον τρόπο στελέχωσης των χρηματιστηριακών εταιρειών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία τόσο σημαντική αλλαγή και τον τρόπο προστασίας των επενδυτών από πολύ απότομες διακυμάνσεις των τιμών.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ των Financial Times, πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες ήδη παρέχουν αυτή την δυνατότητα στους πελάτες τους παίζοντας οι ίδιες τον ρόλο του αντισυμβαλλόμενου ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών που είναι γνωστά και ως «dark pools». Η εφημερίδα θυμίζει επίσης πως σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα παράγωγα προϊόντα πάνω στους βασικούς διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και οι πιο βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ωράριο συναλλαγών  είναι ήδη 24άωρο.

Αν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θελήσει να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία εποπτεύει την λειτουργία όλων των επίσημων οργανωμένων χρηματιστηρίων. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πράξεις εκτός του «παραδοσιακού» ωραρίου θα πάρουν στην ουσία την «βούλα» των εποπτικών αρχών, κάτι που πιθανότατα θα τις κάνει πιο αποδεκτές από το επενδυτικό κοινό και λογικά πιο δημοφιλείς. Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω σχετικά με το τι ακριβώς έχει στο νου του το NYSE ούτε σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Αυτό που ξέρουμε όμως, με την βοήθεια των Financial Times, είναι πως αυτή την περίοδο η SEC εξετάζει την αίτηση της εταιρείας 24 Exchange (η οποία χρηματοδοτείται από τον πολύ γνωστό διαχειριστή hedge funds Steve Cohen), για την δημιουργία του πρώτου χρηματιστηρίου με 24άωρο ωράριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγγλικής εφημερίδας, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες καθώς η SEC θα εξετάζει την αίτηση με κάθε λεπτομέρεια.

Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα της 24X, η οποία είχε αποσύρει πέρυσι την πρώτη της αίτηση λόγω τεχνικών θεμάτων. Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη της αίτησης της 24X, έχουμε την εντύπωση πως οδεύουμε αρκετά γρήγορα προς την εποχή των χρηματιστηριακών πράξεων που θα γίνονται όλη την ημέρα ανά τον κόσμο και θα εκκαθαρίζονται σε δευτερόλεπτα. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το μάθουμε σε μερικά χρόνια.

Πηγή: liberal.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text