Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν εξαγορές και συμφωνίες στο Asset Management

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν εξαγορές και συμφωνίες στο Asset Management

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν εξαγορές και συμφωνίες στο Asset Management

Δυναμικό μπάσιμο στην διαχείριση κεφαλαίων και στις υπηρεσίες Asset Management επιχειρούν οι τράπεζες, διαβλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας τους καθώς το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αρχίζει να αυξάνεται και οι πελάτες αναζητούν επενδυτικά προϊόντα για την περαιτέρω δημιουργία πλούτου.

Όπως εξηγεί στο Radar υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν στη βελτίωση των εσόδων τους από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα η αγορά των προμηθειών δεν έχει διεισδύσει τόσο πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της Ε.Ε. ενώ οι αμοιβές ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και των αντίστοιχων χωρών της Νότιας Ευρώπης», καταλήγει η ίδια πηγή.

Εξετάζοντας τα μερίδια αγοράς κάθε τράπεζας επί των θυγατρικών εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων, η Eurobank έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο τέλος Μαρτίου 2024 με 26%, με την Εθνική Τράπεζα να έχει το μικρότερο με 11%.

Η σταδιακή μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ, αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι, οδηγεί τις διοικήσεις των τραπεζών στην αναζήτηση άλλων πηγών εσόδων, ικανών να διατηρήσουν υψηλούς ρυθμούς επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις στους αναλυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Παραδέχθηκε ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες μια μικρή υστέρηση των εσόδων στα έσοδα από τόκους, η οποία όμως θα καλυφθεί, μεταξύ άλλων και από τα έσοδα από τις υπηρεσίες Asset Management.

Νέες εξαγορές από την Τράπεζα Πειραιώς

Άλλωστε και στο τριετές business plan που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει το asset management πυλώνα για την ανάπτυξη της μελλοντικής κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με το business plan της Πειραιώς, ο Όμιλος στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 25% από 19% σήμερα, επενδύοντας στον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Μεγάλου επιχειρεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια την σημαντική επέκταση του Ομίλου Πειραιώς στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας Iolcus Investment του Αχιλλέα Κοντογούρη τον οποίο και λόγω εμπειρίας και ικανότητας τον έχρισε επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε συζητήσεις με έναν από τους πλέον έμπειρους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα, τον Ι. Βεζανή, με αντικείμενο την εξαγορά της Triton Asset Management.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του Χρήστου Μεγάλου είναι ένα deal αντίστοιχο της Iolcus Investment. Ο Ι. Βεζανής, μετρώντας πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στο εγχώριο Asset Management, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας την Triton Asset Management, μια εταιρεία με υπό διαχείριση κεφάλαια που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ και με μερικούς από τους πιο «δυνατούς» διαχειριστές επενδύσεων και συμβούλους επενδύσεων της ελληνικής αγοράς.

Στην περίπτωση που ο βασικός μέτοχος της Triton αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει την αυτόνομη πορεία του και να ενταχθεί κάτω από έναν τραπεζικό όμιλο του μεγέθους της Τράπεζας Πειραιώς, είναι προφανές ότι αν στα 7 δισ. ευρώ που είναι τα υπό διαχείρισης κεφάλαια του τομέα wealth&asset management της Τράπεζας Πειραιώς προστεθούν και τα αντίστοιχα της Triton τότε πρόκειται για ένα deal με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις Πειραιώς-Τriton καταλήξουν σε συμφωνία τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα κύμα εξαγορών και συμμαχιών στον κλάδο που θα σταδιακά θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις.

Σε αυτό το κύμα δεν αποκλείεται να δούμε τόσο την Alpha Trust, έναν από τους πλέον ισχυρούς και ανεξάρτητους παίκτες της ελληνικής αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων που ωστόσο ο πολύπειρος Φαίδων Ταμβακάκης έχει απορρίψει κατά καιρούς προτάσεις εξαγοράς για να διαφυλάξει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της εταιρείας του, όσο και άλλες asset management εταιρείες που έκαναν σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Συμφωνία σταθμός για την Alpha Bank

Από την πλευρά της η Alpha Bank, μετά τη στρατηγική μετοχική συμμαχία με την ιταλική Unicredit, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την σημαντική συνεργασία με την Partners Group, η οποία κατέχει διεθνώς ηγετική θέση στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 147 δισ. δολ. στο τέλος του 2023 και πελάτες θεσμικούς επενδυτές, κρατικά επενδυτικά ταμεία, family offices και ιδιώτες σε όλον τον κόσμο.

Μέσω της συνεργασίας αυτής η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα τοποθέτησης στις ιδιωτικές αγορές (private markets), διευρύνοντας το «οπλοστάσιό» της στον τομέα του wealth management.

Η συνεργασία των δύο ομίλων θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και υποδομών της Partners Group, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ οι πελάτες του Private Banking της Alpha Βank θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ίδιες επενδύσεις με μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Επίσης, μέσω της συνεργασίας αυτής οι πελάτες της Alpha Bank θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ελκυστικό προφίλ αποδόσεων και τα οφέλη διαφοροποίησης που παρέχει η έκθεση στις ιδιωτικές αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα διαρκώς αυξανόμενο τμήμα της πραγματικής οικονομίας.

Ηγέτιδα η Eurobank

Ηγέτιδα στον χώρο διαχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) και θεσμικών χαρτοφυλακίων με υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 5,38 δισ. ευρώ παρέμεινε το 2023 και για 16η χρονιά η Eurobank Asset Management (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της σε όρους ενεργητικού και κεφαλαίων υπό διαχείριση

Με μερίδιο αγοράς 26,47% και ενεργητικό 4,18 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ), η Eurobank Asset Management, αξιοποιώντας τη συγκυρία στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία, εισήγαγε πρώτη νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αγορά Α/Κ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Target Maturity Bond Funds, που αξιοποίησαν την ανοδική πορεία των επιτοκίων, προσφέροντας στους επενδυτές προκαθορισμένη διάρκεια παραμονής στην επένδυσή τους, εκτιμώμενη απόδοση στη λήξη αυτής καθώς και διανομή μερίσματος.

Η Eurobank Asset Management διαθέτει και πολυετή παρουσία στις αγορές της Κύπρου και του Λουξεμβούργου, ενώ πέτυχε σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 1,20 δισ. ευρώ το έτος 2023.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα με τη σειρά της είδε πρόσφατα οφέλη από την εισαγωγή νέων προϊόντων, καθώς και των επιτυχημένων πρωτοβουλιών διασταυρούμενων πωλήσεων των επενδυτικών προϊόντων στην πελατειακή της βάση, αφού οι προμήθειες επενδυτικών προϊόντων και bancassurance αυξήθηκαν κατά 27% το 2023.

Γρηγόρης Σούρκης

Πηγή: radar.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text