Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το bonus των 140 εκατ που έπρεπε να είναι 7,5 εκατ... ειδικό πρόβλημα για είσοδο Μυτιληναίου στο FTSE 100 στο Λονδίνο

Το bonus των 140 εκατ που έπρεπε να είναι 7,5 εκατ... ειδικό πρόβλημα για είσοδο Μυτιληναίου στο FTSE 100 στο Λονδίνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το bonus των 140 εκατ που έπρεπε να είναι 7,5 εκατ... ειδικό πρόβλημα για είσοδο Μυτιληναίου στο FTSE 100 στο Λονδίνο

Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών χρήσης 2023 υφίσταται ζήτημα για το ποσοστό που καταψήφισε στην περυσινή Γενική Συνέλευση την αμοιβή

Η αμοιβή των 140 εκ ευρώ που έλαβε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος φαίνεται ότι αποτελεί αγκάθι στην προσπάθεια εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε ότι αφορά στους διεθνείς επενδυτές και το πως εκτιμούν την εταιρική διακυβέρνηση που ασκείται από τον ελληνικό όμιλο και κατ επέκταση τη συμπεριφορά του έναντι του ομίλου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών χρήσης 2023 υφίσταται ζήτημα για το ποσοστό που καταψήφισε στην περυσινή Γενική Συνέλευση την αμοιβή και υπήρχαν συνεχή ερωτήματα από επενδυτές προς την Επιτροπή Αποδοχών.

Τι αναφέρει η έκθεση Αποδοχών

Όπως αναφέρεται την έκθεση αποδοχών του 2023 «Η διαβούλευση με τους μετόχους είναι ένας πολύτιμος τρόπος ώστε να διασφαλίζεται ότι η πρακτική που ακολουθούμε ως προς τις αποδοχές συμβαδίζει με τις προσδοκίες των μετόχων και τις βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβουλευθήκαμε με τα τμήματα μετοχικής επιμέλειας (stewardship teams) σημαντικών θεσμικών μετόχων μας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Πολιτικής Αμοιβών του 2023.

Περαιτέρω, συναντηθήκαμε με τις εταιρείες ISS και Glass Lewis, -3- δεδομένης της σημασίας των απόψεων των πληρεξούσιων συμβούλων και δεδομένης της χρήσης των υπηρεσιών τους από πολλούς μετόχους μας. Σε όλες τις συνεδριάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, συμμετείχαν:

α) ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος,

β) ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης & Αειφόρου Ανάπτυξης και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ,

γ) η Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης & Εταιρικός Γραμματέας,

δ) ο Διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης και ε) ο Επικεφαλής Επενδυτικών Σχέσεων.

Τα θέματα της ημερησίας διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 1ης Ιουνίου 2023, - με την εξαίρεση ενός - εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των μετόχων, με ποσοστό από 100% έως 90,17%.

Τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν το όριο του 80% του εκπροσωπούμενου μετοχικού κεφαλαίου, που τίθεται από τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν το θέμα της ημερησίας διάταξης που αφορούσε στην Έκθεση Αποδοχών του 2022 (συμβουλευτική ψήφος).

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε το παραπάνω αποτέλεσμα της συμβουλευτικής ψήφου ιδιαίτερα σοβαρά και συνεργάστηκε με τους μετόχους για να βεβαιωθεί ότι οι παρατηρήσεις τους θα ληφθούν υπ’ όψιν.

Η δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου παραμένει ισχυρή για την επίτευξη του υψηλότερου βαθμού εταιρικής διακυβέρνησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την σημασία της παροχής κατάλληλων κινήτρων στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα εκτελεστικά μέλη της Εταιρίας, κινήτρων τα οποία είναι εναρμονισμένα με τους στρατηγικούς της στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κατά το ετήσιο roadshow εταιρικής διακυβέρνησης, με τα τμήματα μετοχικής επιμέλειας (shareholder engagement) των μεγάλων μετόχων της Εταιρείας.

Κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων, η Εταιρεία απάντησε σε θέματα που τέθηκαν από τους μετόχους όσον αφορά εφάπαξ ποσό που καταβλήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο το 2022, σε συνέχεια άσκησης δικαιώματος το οποίο είχε εγκριθεί από την ΤΓΣ του 2018, λαμβάνοντας έτσι μια μη επαναλαμβανόμενη αποζημίωση, υπολογιζόμενη βάσει προκαθορισμένου τρόπου υπολογισμού. Απαντώντας, η Εταιρεία παρείχε ικανοποιητικές διευκρινήσεις για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της παροχής, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.

Διευκρινίστηκε επιπλέον ότι η Εταιρεία εξασφάλισε νομική και λογιστική υποστήριξη πριν την διενέργεια της πληρωμής.

Τονίστηκε ότι αυτή η μη-επαναλαμβανόμενη καταβολή αντικατόπτριζε το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος ουδέποτε ανταμείφθηκε για την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας, δεδομένου ότι δεν συμμετείχε σε κανένα πρόγραμμα κινήτρων βάσει μετοχικής αξίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι συνολικές αποδοχές του ήταν περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα των μετόχων.

Η Επιτροπή εξέτασε και συζήτησε όλες τις συστάσεις και τα σχόλια (feedback) που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, στο πλαίσιο αναθεώρησης της Πολιτικής Αποδοχών του 2023.

Το ΔΣ και η Επιτροπή ευχαριστούν όλους τους μετόχους και τους πληρεξούσιους συμβούλους για τα σχόλια και τις συστάσεις τους».

Παρά το γεγονός ότι στο παραπάνω απόσπασμα η Επιτροπή ελέγχου είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν αντιδράσεις.

Δεν καθίσταται όωμς σαφές αν οι επενδυτές πείστηκαν δεδομένου ότι με την ισχύουσα πολιτική αποδοχών το υπήρχε ανώτατο όριο 500% για την επιβράβευση επί του ετήσιου και μακροπρόθεσμου προγράμματος παροχής κινήτρων σε μία χρήση βάσει το οποίο αντιστοιχεί σε 7,5 εκ ευρώ και όχι 140 εκ ευρώ.

Πέραν τούτου η αμοιβή λόγω αύξησης χρηματιστηριακής αξίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου τριάντα ετών εγείρει ένα ζήτημα δεδομένου ότι ο κ. Μυτιληναίος ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης έχει αποκομίσει τεράστιες υπεραξίες.

Συμπτωματικά δε κατά την περίοδο καταβολής των 140 εκ ευρώ (καθαρά μετά φόρους το ποσό ήταν 98 εκ ευρώ) αποπληρώθηκε μετοχοδάνειο ίσης αξίας που είχε λάβει ο βασικός μέτοχος και ήρθη το ενέχυρο που είχε συσταθεί.

Νίκος Καρούτζος
Πηγή: bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text