Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο

Η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία. Η ανάπτυξη υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρώπης βλέπει μια αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης. Το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο, η ανάπτυξη ήταν αρνητική, στο 0,1%.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, πληρώντας με αυτόν τον τρόπο τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης, δηλαδή δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, η Ισπανία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο με ανάπτυξη 0,7%, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν στο επίπεδο ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις ανεπίσημες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να συσφίγγεται, καθώς οι επιχειρήσεις συσσώρευαν εργατικό δυναμικό (labor hoarding) εν αναμονή της ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις διατήρησαν τους εργατικό τους δυναμικό, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υφεσιακά επεισόδια του παρελθόντος.

Ο κύριος λόγος είναι πιθανότατα η εμπειρία τους μετά την πανδημία, όταν δυσκολεύτηκαν να επαναπροσλάβουν εργαζόμενους και μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών δυσκολεύτηκε να λειτουργήσει λόγω οξείας έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text