Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Γιατί "τρέχουν" τα ελληνικά ομόλογα

Γιατί "τρέχουν" τα ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Γ. Αγγέλη


Παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται και οι αποδόσεις διολισθαίνουν. Κινητήρια δύναμη πίσω από την “συμπεριφορά” αυτή, η οποία χαρακτηρίζει όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, είναι η βεβαιότητα πλέον των αγορών ότι μετά την ομιλία του κ. Ντράγκι στο Jackson Hole στο Γουαϊόμικ των ΗΠΑ μπροστά στους κεντρικούς τραπεζίτες του πλανήτη, είναι θέμα χρόνου η ενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη. 

Στην προοπτική αυτή άλλωστε έχουν προγραμματισθεί προσεκτικά οι επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά την επέκταση των ελληνικών εκδόσεων στην διάρκεια του 2014.

Τόσο το πρόγραμμα χρηματοδότησης με τα TLTROs που θα ξεπεράσουν σε δύο δόσεις τα 850 δισ. ευρώ όσο και το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανειακών χαρτοφυλακίων (ABS) το οποίο έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ, πρόκειται να δρομολογηθούν σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Stress test του Οκτωβρίου. 

Τα TLTROs αναμένεται να κινηθούν πριν την ολοκλήρωση των Stress test ενώ η αγορά των ABS θα ακολουθήσει τα Stress Test. 
Ταυτόχρονα σχολιάζεται ως πολύ πιθανή η περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ παρά το γεγονός ότι βρίσκονται για πολύ καιρό σε ιστορικά χαμηλά (0,15%) και θα παραμείνουν σε τέτοια χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα. 

Ένας επιπλέον λόγος για την διολίσθηση των αποδόσεων είναι το γεγονός ότι παρά την αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω των συμπτωμάτων ύφεσης στις κεντρικές οικονομίες και τις συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία, σημαντικό μέρος των οικονομικών αναλυτών των επενδυτικών τραπεζών προεξοφλούν “πρόοδο” στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και δραστική μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας μετά το τέλος του έτους στην βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. 

Οι εκτιμήσεις αυτές αναμένεται να ισχυροποιηθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν θα έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο σαφές το αποτέλεσμα των τελευταίων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και θα ξεκαθαρίσει λίγο πολύ το τοπίο των ελληνικών τραπεζών. 

Στην “συμπεριφορά” των ευρωπαϊκών και ειδικά των ελληνικών ομολόγων συμβάλλει καθοριστικά η σαφής πλέον πρόθεση της Fed να τελειώσει με το τελευταίο πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” τον Οκτώβριο και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η αύξηση των επιτοκίων μετά την άνοιξη του 2015. 

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και υποχρεώνουν την ΕΚΤ να αναλάβει την σκυτάλη της “χρηματοδότησης” γεγονός που αναμένεται να αρχίσει να προεξοφλείται και από τις αγορές ομολόγων με την πρόοδο του χρόνου μέσα στο 2014.   

Πηγή:capital.gr

12 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text