Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ορόσημο για την οικονομία η επόμενη Κυριακή

Ορόσημο για την οικονομία η επόμενη Κυριακή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΛΑΠΑΝΟΥ

Τα αποτελέσματα των stress tests θα καθορίσουν και το ύψος των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών, εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλ. Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας πως προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, στο επόμενο Eurogroup, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», εκτίμησε.

Η Deutsche Bank διαβλέπει περιθώριο συμβιβαστικής λύσης, παρά τους φόβους ορισμένων στην αγορά πως η Ελλάδα δεν έχει διέξοδο. Προσδιορίζει δε ως μέση λύση, την προληπτική γραμμή πίστωσης σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της δέσμευσης του 2012 να γίνει το χρέος πιο βιώσιμο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, τονίζοντας όμως πως ο χρόνος επιβεβαίωσης αυτής της δέσμευσης, εξαρτάται από διαφορετικά σενάρια.

Πρακτικά από την Κυριακή ξεκινά αντίστροφη μέτρηση για αποφάσεις που θα επανακαθορίσουν τις σχέσεις με τους πιστωτές αλλά και με τις αγορές, με κομβικές ημερομηνίες, το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, στην Αθήνα, θα κριθεί η κατάληξη του νέου γύρου αξιολόγησης από την τρόικα, που, όπως «υπενθύμισε» η Κομισιόν, περιλαμβάνει «φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων». Κάτι που οι πιστωτές θέτουν ως προαπαιτούμενο, για να προχωρήσει η συζήτηση σε όλα τα άλλα «μέτωπα», κυρίως στη συμφωνία για τους όρους του νέου πλαισίου στήριξης και για το χρέος. Ενδεικτικό είναι ότι πηγές της τρόικας διευκρινίζουν πως ακόμη δεν έχει οριστεί επακριβώς πότε επιστρέφει η τρόικα, καθώς θα πρέπει η Ελλάδα να δείξει πρόοδο.

ΤΧΣ

Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το νέο μοντέλο στήριξης προς την Ελλάδα θα περάσουν σε νέα φάση, μετά την ανακοίνωση των stress tests. Και αυτό επειδή στο «τραπέζι» βρίσκεται το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δύο βασικά ερωτήματα. Τι ποσό θα περισσέψει, μετά τα stress tests και πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το «μαξιλάρι», στο πλαίσιο συμφωνίας για το μοντέλο του προληπτικού προγράμματος.

Η Αθήνα φέρεται να επιδιώκει ένα υβριδικό μοντέλο προληπτικής γραμμής, στο οποίο τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όχι για τη μείωση του χρέους, αλλά ως αντίκρισμα, για το μέλλον. Αυτό προϋποθέτει, αλλαγή της χρήσης τους κατόπιν έγκρισης από τον ESM και ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, καθώς και άντληση περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, το 2015. Ένα τέτοιο μοντέλο, ενδεχομένως, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υιοθέτηση μιας καθαρής πιστωτικής γραμμής, από τις δύο, που παρέχει ήδη, ο ESM.

Deutsche Bank

Περιθώρια συμβιβαστικής λύσης «βλέπει» η Deutsche Bank. Για την αγορά, εκτιμά, η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τον Αντ. Σαμαρά να επιθυμεί έξοδο από το Μνημόνιο, τώρα, εκτιμώντας πως αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες είτε να αποφύγει πρόωρες εκλογές ή να τις κερδίσει.

Το πρόβλημα είναι, εκτιμά, πως η ιδέα πρόωρης εξόδου, χωρίς ανάχωμα, δεν αρέσει στις αγορές, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανησυχεί πως χωρίς αυτήν, θα ηττηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, με την τράπεζα να υπογραμμίζει παράλληλα πως η διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας. Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται έξοδο από το ευρώ, αλλά επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, σημειώνουν, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες. Σπεύδει όμως να προσθέσει πως οι φόβοι των αγορών είναι υπερβολική αντίδραση, τονίζοντας πως τα οικονομικά στην Ελλάδα βελτιώνονται, την ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τουλάχιστον πιο ήπιος στις πολιτικές του.

Προβλέψεις JP Morgan

Απίθανη καθιστούν οι εξελίξεις μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, εκτιμά η JP Morgan, που τονίζει πως σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα αποφασιστεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναδιάρθρωση χρέους πιθανότατα θα συμφωνηθεί, αλλά το βασικό ζήτημα είναι ποιες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις μπορούν να δοθούν βραχυπρόθεσμα, εκτιμώντας πως η Ελλάδα ελπίζει η αναδιάρθρωση να την απαλλάξει από ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, είναι βέβαιο πως η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής είναι αναγκαία, αλλά εάν οι αγορές παραμείνουν σε αστάθεια έως το τέλος του έτους, το υφιστάμενο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text