Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μόλις 61 εκατ. οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων των εισηγμένων το πρώτο δίμηνο

Μόλις 61 εκατ. οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων των εισηγμένων το πρώτο δίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πενιχρή επίδοση παρουσιάζουν οι εισηγμένες στην άντληση κεφαλαίων από τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων το πρώτο δίμηνο του 2015.

Μόλις 61 εκατ. ευρώ είναι το ύψος των ομολογιακών δανείων που έχουν εκδοθεί από τις εισηγμένες το πρώτο δίμηνο του 2015, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν εκδοθεί ομολογιακά δάνεια αξίας 262,3 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή φετινή επίδοση των επιχειρήσεων θα πρέπει να εξηγηθεί από την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εξαιτίας της αύξησης του πολιτικού ρίσκου της χώρας που μέσα σε αυτό το δίμηνο έγιναν πρόωρες εκλογές και διεξήχθησαν και οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές. Ετσι τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα. Η ρευστότητα είναι είδος πολυτελείας για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για όσες δεν έχουν θετικές ταμειακές ροές και δεν παρουσιάζουν μειωμένο δανεισμό που να καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα ταμειακά διαθέσιμα και την αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Ετσι οι διοικήσεις των εισηγμένων που έχουν υψηλό δανεισμό αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υποχωρήσουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου 2014 δεν έχουν ελπίδα έγκρισης για ομολογιακό δάνειο από τις εγχώριες τράπεζες.

Η υπερδανεισμένη κατασκευαστική εταιρεία Εδρασις Ψαλλίδας έπειτα από συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες έλαβε απόφαση στην αρχή του 2015 για την έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 50.000.000 ευρώ. Στόχος της άντλησης των κεφαλαίων να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό για να μπορέσει να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.

Η κερδοφόρος βιομηχανία παγωτού Κρι Κρι έλαβε το «πράσινο φως» από τους μετόχους της για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 6.008.128 ευρώ. Τα παραπάνω κεφάλαια πρόκειται να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της μονάδας παραγωγής γιαουρτιού που έχει ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011 και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Το εν λόγω δάνειο είναι 4ετούς διάρκειας, εμπραγμάτως εξασφαλισμένο, και καλύφθηκε από την Alpha Bank και τη θυγατρική της Alpha Bank London Ltd.

Οι μέτοχοι της MLS Πληροφορική αποφάσισαν την Τρίτη να προχωρήσει η εισηγμένη στην έκδοση κοινών ομολογιών ύψους έως 5.000.000 με στόχο να υποστηρίξει τα επενδυτικά της προγράμματα. Για την MLS έχει αρχίσει να αποδίδει η επίμονη στρατηγική των τελευταίων ετών για διείσδυση στα πλέον καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας (Smartphones και Tablets). Αποφάσεις για ομολογιακό δάνειο θα λάβει αύριο και η έκτακτη συνέλευση της Creta Farm στο Ρέθυμνο.

 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text