Αρχική | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση | Συνεχίστηκαν και σήμερα, Παρασκευή, 24/7/15, χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για το πότε και με ποιους κανόνες θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Παρασκευή, 24/7/15, χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για το πότε και με ποιους κανόνες θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

Ούτε σήμερα κατέληξαν οι αρχές (Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σε απόφαση για το άνοιγμα του ΧΑ. Υπήρχε μέχρι χθες η πρόθεση το άνοιγμα να γίνει την Δευτέρα, 27/7 αλλά με τις καθυστερήσεις της ΕΚΤ, μάλλον θα υπάρξει αναβολή για την Τρίτη,  28/7 ή για Πέμπτη, 30/7.

 

Αιτία του πρωτοφανούς προβλήματος με την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι ο κίνδυνος διαφυγής ρευστότητας στο εξωτερικό πράγμα που μπορεί να γίνει ως εξής : Εάν ο εγχώριος επενδυτής αγοράσει μετοχές, πιθανόν να τις πάρει από ξένον επενδυτή καθώς οι ξένοι κατέχουν το 60% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Ο ξένος επενδυτής θα δώσει μετοχές και θα πάρει ρευστότητα την οποία θα βγάλει στο εξωτερικό. Βέβαια σε αντίβαρο θα υπάρξει μεταφορά τίτλων ιδιοκτησίας (μετοχών) από ξένους σε εγχώριους αλλά αυτό που καίει την χώρα αυτό τον καιρό είναι η ρευστότητα η οποία θα πρέπει πάσει θυσία να παραμείνει εντός της χώρας ώστε να κινείται με αυτήν το εμπόριο και επίσης να μην κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας.

 

Οι αρχές λοιπόν προσπαθούν ακόμη να λύσουν το πρόβλημα της λειτουργίας του ΧΑ με παράλληλο capital controls και να κάνουν και τις επιμέρους ρυθμίσεις, οι εγχώριοι θα έχουν περιορισμό αγορών μετοχών μέχρι ύψους 5000 ευρώ ή όχι ; θα επιτρέπεται το shorting ; πόσο θα είναι το limit down ; Θα συμμετάσχουν τα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια ; Θα μπορούν να ανοίγουν νέοι κωδικοί ; κλπ.

 

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαικά χρηματιστήρια έκλεισαν σήμερα με απώλειες κατά μέσον όρον -1% συμπληρώνοντας πτωτικό retracement κατά το 1/6 της εκτίναξης +10% που σημειώθηκε μετά την συμφωνία Ελλάδας – θεσμών.  Ομοίως οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται αυτή τη στιγμή πτωτικά, επίσης κατά -1%, χωρίς να απομακρύνονται αισθητά από τα προχθεσινά ιστορικά υψηλά τους. Με άλλα λόγια οι ξένοι δείκτες διατηρούνται ακμαίοι.

 

Αντίθετα, οι ελληνικοί δολαριακοί τίτλοι GREK και NBG, σημειώνουν αυτή τη στιγμή, 10.00 μμ, νέα πτώση, -2% και -7% αντίστοιχα, πλησιάζοντας τα χαμηλά έτους των αρχών Ιουλίου και χάνοντας περίπου -20% ο GREK και -30% o NBG από το υψηλό διμήνου (είναι δηλαδή σαν ο ΓΔ να βρίσκεται στις 600 μονάδες, και γι αυτό το λόγο είμαστε απαισιόδοξοι ότι όταν το ΧΑ επαναλειτουργήσει θα έχουμε άμεσα limit down. Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν υπογράφτηκε η συμφωνία Ελλάδας – θεσμών, οι ελληνικοί δολαριακοί τίτλοι είχαν ανακάμψει ταχέως σε επίπεδα περίπου -10% από το υψηλό διμήνου και γι αυτό τότε ήμασταν κάπως αισιόδοξοι ότι ο ΓΔ δεν θα πέσει κάτω των 700 μονάδων. Όμως τις τελευταίες 10 μέρες οι εν λόγω τίτλοι έχασαν τα κέρδη των αρχών Ιουλίου και τώρα κινούνται κοντά στα χαμηλά εποχής και γι αυτό γυρίσαμε τώρα απαισιόδοξοι ότι στο άνοιγμα του ΧΑ ο ΓΔ μπορεί να κινηθεί κάτω των 700 μονάδων).

 

Θα επανέλθουμε την Δευτέρα, 27/7/15 το απόγευμα για να σας ενημερώσουμε για τις δραματικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text