Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ενδυνάμωση των τραπεζών μέσω... συρρίκνωσης

Ενδυνάμωση των τραπεζών μέσω... συρρίκνωσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενδυνάμωση των τραπεζών μέσω... συρρίκνωσης

Νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας των εγχώριων δραστηριοτήτων, αναδιάταξη δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και πώληση μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών, θα περιλαμβάνουν τα αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που θα υποβληθούν προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.


Στόχο αυτής της στρατηγικής αποτελεί η δημιουργία μικρότερων αλλά ισχυρότερων και αποδοτικότερων σχημάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα για νέες αυξήσεις κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα συμφέροντα του δημοσίου, το οποίο για δεύτερη φορά θα δανειστεί για να στηρίξει τον κλάδο.


Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα φετινά σχέδια μετασχηματισμού δε θα διαφέρουν σημαντικά ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί πέρυσι, αναμένεται ωστόσο να είναι πιο επιθετικά ως προς το χρόνο εφαρμογής τους. Αν και διακρίνουν μία «τιμωρητική διάθεση» από την πλευρά των δανειστών σε σχέση τη στρατηγική συρρίκνωσης που επιβάλλεται, σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εναλλακτικές. «Εάν τα αποτελέσματα κινηθούν καλύτερα του αναμενόμενου και επιταχυνθεί η πορεία επανιδιωτικοποίησης, τότε μόνο θα μπορούμε να θέσουμε θέμα επαναδιαπραμάτευσης των πλάνων αυτών» σημειώνουν σχετικά.


Οι 3 άξονες

Οι βασικοί άξονες των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα είναι οι εξής:


1) Δραστηριότητες στην Ελλάδα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον, ειδικά μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας μέσω της αύξησης των εσόδων.

Ως εκ τούτου, η στήριξη των μεγεθών θα προέλθει από την περικοπή του κόστους λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μέσα στο 2016 κλείσιμο καταστημάτων και μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί μετά τον τελευταίο γύρο συγχωνεύσεων, αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι είναι απαραίτητος ένας επανασχεδιασμός του δικτύου, που θα περιλαμβάνει μείωση μονάδων και προσωπικού κατά 5% - 10%.


2) Θυγατρικές στο εξωτερικό. Στόχος είναι να υπάρξει επικέντρωση κάθε ομίλου εκεί που έχει νόημα η παρουσία του, δηλαδή όπου το μερίδιό του διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10%. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που δεν θα γίνει γνωστός, διότι η προαναγγελία πώλησης μίας δραστηριότητας αυτόματα θα πίεζε το τίμημά της προς τα κάτω.

Στα Βαλκάνια, εύλογα μερίδια αγοράς διαθέτουν η Εθνική Τράπεζα σε Βουλγαρία και Σερβία, η Eurobank σε Βουλγαρία, Ρουναμία και Σερβία, η Alpha Bank στη Ρουμανία και η Τράπεζα Πειραιώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η αναδιάταξη μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγές θυγατρικών, ώστε κάθε τράπεζα να παραμείνει εκεί που είναι δυνατή, με πώλησή τους, όπως συνέβη με την Alpha Βουλγαρίας που κατέληξε στην Postbank της Eurobank ή με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ενιαίων σχημάτων.


3) Αποεπένδυση από non core assets. Τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα προβλέπουν την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται πάντως για περιουσιακά στοιχεία που εφόσον ρευστοποιηθούν, δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το ξενοδοχείο Hilton για την Alpha Bank, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και οι δραστηριότητες στο real estate για την Τράπεζα Πειραιώς, η ασφαλιστική της Eurobank και συμμετοχές της στην αγορά ακινήτων (πχ. Grivalia Properties), καθώς και οι Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνική Ασφαλιστική της ΕΤΕ.


 

ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Δυνατή η πώληση της Finansbank με 3 δισ. ευρώ

Ξεχωριστή περίπτωση στην παρούσα φάση σε σχέση με τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες των τεσσάρων συστημικών ομίλων αποτελεί η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία Finansbank. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε στην παρούσα φάση να πουληθεί μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests.


Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με επίσημη ανακοίνωσή της έχει κάνει γνωστό πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την παρουσία της στην τουρκική αγορά, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την πλήρη αποχώρηση εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ηδη στον ξένο Τύπο υπάρχουν διαρροές για ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι συζητούν την απόκτηση του 100% της θυγατρικής. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για επικείμενη υποβολή προτάσεων από τις Qatar National Bank, τις τουρκικές Garanti Bank και  Fibabanka, καθώς κι ένα κινεζικό όμιλο.


Με δεδομένο ότι τα deals αυτή την περίοδο στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας γίνονται σε επίπεδα 0,8-0,9 επί της λογιστικής αξίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, η πώληση της Finansbank με εκχώρηση και του management δικαιολογεί ένα premium της τάξεως του 10%-20%.


Ως εκ τούτου, ένα ικανοποιητικό τίμημα θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 100% της τράπεζας. Σημειώνεται ότι με βάση το παλαιό πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής υπήρχε η δέσμευση για διάθεση του 40% της θυγατρικής της έως το τέλος του 2015.



Πηγή: tovima.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text