Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας

Στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών με στόχο την άντληση έως και 1,6 δισ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests, προχώρησε την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα.

Έχοντας εξασφαλισμένο όφελος 690 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της, ο ελληνικός όμιλος ακόμη και με 880 εκατ. ευρώ από τη διεθνή προσφορά μετοχών, πετυχαίνει την αναπλήρωση του παραπάνω κεφαλαιακού ελλείμματος.

 

Οι συνολικές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν ως εξής:

       -  Με την έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ

       -  Με την ανταλλαγή ομολόγων της τράπεζας, από την οποία έχουν εξασφαλιστεί 690   εκατ. ευρώ

       -  Με τη στήριξη του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα εισφέρει   το ποσό που θα λείπει για την κάλυψη των 4,6 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου

- Με πιθανή έκδοση ομολόγων που θα διατεθούν προς ιδιώτες

Το σχέδιο

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχοντας στη «φαρέτρα» της την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, περιόρισε το ύψος της νέας έκδοσης μετοχών στα 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα διαθέσει κοινές μετοχές στους επενδυτές και στην ελληνική αγορά, στην περίπτωση που δεν αντλήσει μέσω του βιβλίου προσφορών το σύνολο των κεφαλαίων αυτών.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο το ποσό που θα ζητηθεί από την Ελλάδα δε θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ ή το 10% της διεθνούς προσφοράς.

Επιπλέον, η συνολική έκδοση νέων μετοχών που θα διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός της χώρας, δεν θα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Μετά από τις παραπάνω ενέργειες, το ποσό που θα απαιτείται για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος του δυσμενούς σεναρίου, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Εφόσον επιλεγεί αυτή η δομή ανακεφαλαιοποίησης, στην καλύτερη για την Εθνική Τράπεζα περίπτωση το ΤΧΣ θα λάβει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και στη χειρότερη τίτλους 2,25 δισ. ευρώ, με τη συνολική δημόσια στήριξη να διαμορφώνεται σε 2,3 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το εναλλακτικό σενάριο

Εναλλακτικά, η τράπεζα θα μπορούσε, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, να εκδώσει ομόλογα που θα διαθέσει σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν ως κάλυψη τα έσοδα από την πώληση της Finansbank.

Θα περιόριζε έτσι τη στήριξη από το ΤΧΣ σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως και γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και θα ελαχιστοποιούσε την απομείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων, δεδομένων των λιγότερων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν σε μία τέτοια περίπτωση.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Στα θέματα της γενικής συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη για τις 17/11 περιλαμβάνεται και η έκδοση ομολογιακών τίτλων για διάθεση σε ιδιώτες.

Το σίγουρο είναι ότι με το ένα ή τον άλλο τρόπο η Finansbank προσφέρει τη δυνατότητα στη διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει σε μικρή έκδοση μετοχών σε σχέση με τις συνολικές της κεφαλαιακές ανάγκες.

Μπορεί ο συστημικός όμιλος να χάνει μία σημαντική πηγή κερδοφορίας, ωστόσο εξασφαλίζει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, χωρίς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη υφιστάμενοι μέτοχοι και νέοι επενδυτές.


Πηγή: tovima.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text