Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η νέα εποχή του Χρηματιστηρίου

Η νέα εποχή του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η νέα εποχή του Χρηματιστηρίου

Μετά την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυομένων αγορών από τη Morgan Stanley Capital International (MSCI), ήρθε και η σειρά του οίκου FTSE, ο οποίος με βάση το κλείσιμο των μετοχών της Παρασκευής υποβαθμίζει επίσης το ΧΑ στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών» (Advanced Emerging market).

Υπενθυμίζεται πως στον δείκτη MSCI Greece περιλαμβάνονται οι Alpha Bank, OTE, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, OΠΑΠ, Jumbo, Tιτάν, FF Group και ΔΕΗ, ενώ στους δείκτες του οίκου FTSE στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συμμετέχουν οι τίτλοι των Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνικής, στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι Eurobank, Folli Follie Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Τιτάν και στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης οι Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ TΕΡΝΑ, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι 11 εταιρείες της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο δείκτη FTSE All-World. Στον εν λόγω δείκτη (FTSE All-World), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, η Eurobank Ergasias εισέρχεται με ειδικό βάρος 0,004%, προσελκύοντας καθαρές εισροές 19,3 εκατ. ευρώ από παθητικά funds, η Folli Follie με ειδικό βάρος 0,002% και καθαρές εισροές 8,7 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 0,001% και εισροές 4,3 εκατ. ευρώ, η Jumbo με 0,003% και εισροές 18,7 εκατ. ευρώ, η Motor Oil με 0,002% και 8,6 εκατ. ευρώ και ο Τιτάνας με ειδικό βάρος 0,002% επίσης και εισροές 12,9 εκατ. ευρώ.

Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της FTSE, σε συνάρτηση με τις προσδοκίες ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα κλείσει ως τις αρχές Μαΐου, οδήγησαν σε άνοδο 30% τις ελληνικές μετοχές από τα προηγούμενα χαμηλά τους, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν (+130%).

Αν πάντως η ελληνική οικονομία βρει τον δρόμο της, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε σημείωμά του προς τους μετόχους ο Prem Watsa της Fairfax, τότε «η ώρα μας θα έρθει στην Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε αυτή τη ζωή, μας φαίνεται πως η κυβέρνηση και οι πολίτες έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την έξοδο από το ευρώ και εφαρμόζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα. Καθώς η οικονομία της Ελλάδας έχει πιάσει πάτο, με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ισχυρή όπως στην Ιρλανδία».

Συστάσεις

«Αγορά» για τη Motor Oil

Τα ισχυρά αποτελέσματα, τις επιδόσεις στον τομέα διύλισης και το υψηλό μέρισμα επισημαίνει για τη Motor Oil η UBS, συστήνοντας «αγορά» με τιμή-στόχο τα 13,5 ευρώ για τη μετοχή που βρίσκεται στο κάτω άκρο του εύρους των εκτιμήσεων ώστε να αντανακλά και τους κινδύνους της χώρας.

 

Πηγή: tovima.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text