Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μήπως ήρθε η ώρα του χρηματιστηρίου Αθηνών;

Μήπως ήρθε η ώρα του χρηματιστηρίου Αθηνών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μήπως ήρθε η ώρα του χρηματιστηρίου Αθηνών;

Δύο πράγματα κυρίως λείπουν από το ΧΑ: η ρευστότητα και η διαφάνεια.

Επενδύοντας σε ένα χρηματιστήριο με μικρή ρευστότητα, είναι σαν να πηγαίνεις για σκι σε ένα χιονοδρομικό κέντρο με λεπτό στρώμα χιονιού.

Γιατί να το προτιμήσεις;

Χρηματιστήριο χωρίς διαφάνεια, είναι πόλος έλξης στην καλύτερη τζογαδόρων και στην χειρότερη απατεώνων. Δεν φαντάζει καθόλου ελκυστικό για σημαντικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σήμερα μόνο όσοι είναι εγκλωβισμένοι, επιλέγουν να γίνουν μακροχρόνιοι, αλλά από ανάγκη, όχι συνειδητά. Το Buy and Hold το έχουν μετατρέψει σε Buy and Hope. Ακόμα και οι θεσμικοί επενδυτές, είναι πολύ λίγοι πλέον.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια και το δικό μας. Τα ETFs και τα options επί μετοχών και δεικτών.

Για αυτούς που δεν έχουν οικειότητα με τον όρο, τα ETFs είναι η νέα γενιά αμοιβαίων κεφαλαίων, είναι δηλαδή καλάθια μετοχών, με βασικό πλεονέκτημα ότι διαπραγματεύονται μέσα στην συνεδρίαση, σαν κανονικές μετοχές

Ενώ υπάρχει ETF που αντιπροσωπεύει τον δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΑΔΑΚ), με το ζόρι κάνει πράξεις, παρόλο που από ότι έμαθα όχι μόνο διαθέτει market maker, αλλά και έχει προβλεφθεί νομοθετικά να απαλλάσσεται από τον φόρο πωλήσεων. Έχει καθαρή αξία λιγότερο από 10 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο GREK στην Νέα Υόρκη, έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία και αξία 250 εκατομμυρίων.

Επίσης στα περισσότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού ένα μεγάλο μέρος του τζίρου προέρχεται από τις πράξεις στα options επί δεικτών και μετοχών. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως μέχρι τη πρόσφατη απόσυρση της μετοχής της ΕΤΕ από το NYSE, ήταν πολύ πιο εύκολο για κάποιον να αγοράσει options στη Νέα Υόρκη απ’ ότι στην Αθήνα....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από την πηγή: www.pluralismos.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text