Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Θετική η αντίδραση των αγορών μετά τις Βρυξέλλες

Θετική η αντίδραση των αγορών μετά τις Βρυξέλλες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετική η αντίδραση των αγορών μετά τις Βρυξέλλες

Αναπτερώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών μετά το προχθεσινό Eurogroup ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης και απομακρύνεται ο πολιτικός κίνδυνος από τη χώρα.

Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε στο ράλι ανόδου που κατεγράφη στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629,29 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,15% και απέχει ελάχιστα από το υψηλό έτους (631,35 μονάδες). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αύξηση του τζίρου συναλλαγών που προσέγγισε τα 200 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συνεχίσθηκε για δεύτερη συνεδρίαση η ανοδική πορεία στις τιμές των ομολόγων, ενώ οι αποδόσεις και το spread του 10ετούς ομολόγου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της συνεδρίασης της 22ας Δεκεμβρίου 2015.

Σε έκθεση του ελβετικού χρηματοοικονομικού ομίλου UBS τονίζεται ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η δόση των περίπου 5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης θα πρέπει να δοθεί σύντομα.

Το δεύτερο θετικό για την Ελλάδα, σημειώνει η UBS, είναι πως επιτέλους συστάθηκε ένα γενικό πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους της, αν και η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει με κάποιες μέτριες βραχυπρόθεσμες κινήσεις. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και ένα σαφές μήνυμα ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει χαρακτηριστικά η UBS. Eπίσης, όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, η απόφαση του Eurogroup βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να χτίσει τo success story της μέσω της συμμόρφωσης στο πρόγραμμα, παρέχοντάς της έτσι κίνητρα να παραμένει σε συμφιλιωτική πορεία με τους πιστωτές της.

«Εκκρεμότητες»

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμα πολλές «εκκρεμότητες» να κλείσει, συμπεριλαμβανομένου του να περάσει στη Βουλή όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος Deutsche Bank υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup βοηθούν στο να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση.

Οπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, αν και πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Μετά τη στασιμότητα των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, τους τελευταίους μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για μια πορεία προς τα εμπρός, η οποία φαίνεται πως είναι εφαρμόσιμη και έτσι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο».

Οπως σημειώνει ο αναλυτής της DB, George Saravelos, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε μία σημαντική υποχώρηση, που επέτρεψε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το Ταμείο έχει αποδεχθεί μια πιο ήπια εκδοχή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, με την ελληνική πλευρά τώρα να συμφωνεί να ψηφιστεί ένας ασαφής «κόφτης δαπανών», ο οποίος θα επιβάλλει προσωρινές περικοπές δαπανών κάθε χρόνο που ο δημοσιονομικός στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Επίσης, συμφωνήθηκε και ένα παρόμοιο, ηπιότερο πακέτο μέτρων για το χρέος, το οποίο συμπεριλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, τονίζει η Deutsche Bank.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, μια σειρά από βασικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, αλλά σίγουρα οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός έτσι ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text