Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Goldman Sachs: Ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι γύρω από τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι γύρω από τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Goldman Sachs: Ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι γύρω από τις ελληνικές τράπεζες

Από την Ελευθερία Κούρταλη.   Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι το πολιτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο παραμένει ακόμη πολλή σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Όπως σημειώνει, οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει καθώς πλέον φαίνεται στον ορίζοντα η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν. Η πρόοδος στην αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία και την νομοθέτηση των μέτρων, έχει οδηγήσει στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση να υποχωρεί στο 5,6% το Μάιο, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά στα μέσα του 2014, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές.

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν σημειώσει άνοδο 27% σε τριμηνιαία βάση και διαπραγματεύονται μεταξύ του -30% και το +10% σε σχέση με τα επίπεδα της ανακεφαλαιοποίησής τους το 2015.

Ωστόσο η λειτουργική τάση παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητα να έχει χτύπησε τον κλάδο από τις αρχές του έτους.  

Μετά από πέντε τρίμηνα βελτίωσης των ροών στα NPEs, συμπεριλαμβανομένων τριών με αρνητικό σχηματισμό,  οι ροές μετατράπηκαν σε θετικές και πάλι το α' τρίμηνο, με τις εκροές καταθέσεων να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα προβλήματα είναι προσωρινά, σύμφωνα με την Goldman Sachs οι προοπτικές για το 2017 παραμένουν "βουβές".

Σύμφωνα με την GS, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται TBV sto 0,3 με βάση τις εκτιμήσεις του 2017, αλλά ο κλάδος επηρεάζεται σημαντικά από τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν έντονες διακυμάνσεις.

Σύσταση buy δίνει μόνο για την Alpha Bank, λόγω του καλύτερου προφίλ κινδύνου έναντι των υπολοίπων, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις η σύσταση είναι neutral. Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 2,80 ευρώ από 2,60 ευρώ πριν περιθώριο ανόδου 28%, για την Eurobank το 1,00 ευρώ από 0,85 πριν περιθώριο ανόδου 11%, για την Πειραιώς το 0,27 ευρώ από 0,25 πριν περιθώριο ανόδου 27%, και για την Εθνική το 0,36 ευρώ από 0,3 πριν και περιθώριο ανόδου 8%.

Το απόθεμα NPEs στην Ελλάδα (115 δισ. ευρώ) ανέρχεται στο 50% των δανείων και πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Η μείωση των NPEs στο πλαίσιο που ενέκρινε ο SSM προβλέπει μείωση κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) μέχρι το 2019. Τα σχέδια αυτά ωστόσο σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν δοκιμαστεί και, κατά την άποψη της GS, βασίζονται (1) σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό, (2) σε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κακών δανείων και την ανάκαμψη και (3) στην λειτουργική αποτελεσματικότητα των τραπεζών. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλες αυτές τις πτυχές, η επίλυση θα απαιτήσει χρόνο. Η εξασθένηση των τάσεων της ποιότητας του ενεργητικού κατά το  α' τρίμηνο δεν θα εκτροχιάσει τα σχέδια των τραπεζών, αλλά θα τα καθυστερήσει.

Όπως προειδοποιεί η GS, o κίνδυνος γύρω από τη χώρα παραμένει βασικός οδηγός της απόδοσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών

Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10 ετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 7,5% στις αρχές του 2017, αντανακλώντας τις ανησυχίες γύρω από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς και την εκλογική ατζέντα της Ευρώπης, έχουν μειωθεί κατά 130 μ.β και τώρα βρίσκονται πιο κοντά στο 6,1%.  Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των ελληνικών αποδόσεων από την αρχή του 2015, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ιστορικά, η πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ακολουθεί στενά την πορεία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των πολιτικών εξελίξεων και της πορείας τους στο ταμπλό, την στιγμή που διαπραγματεύονται με discount 60% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text