Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η στρατηγική της Eurobank για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η στρατηγική της Eurobank για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η στρατηγική της Eurobank για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Σε αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, διαγραφές χρεών, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους, θα επικεντρωθεί η στρατηγική της Eurobank προκειμένου η τράπεζα να ανταποκριθεί στον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% έως και το 2019. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έκανε λόγο για «βασική δέσμευση της διοίκησης», στην οποία η τράπεζα μπορεί «να απαντήσει αποτελεσματικά».

Περιγράφοντας τη στρατηγική της Eurobank ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι αυτή δεν υπακούει σε οριζόντιες λύσεις και ότι διαφορετικές λύσεις θα εφαρμοστούν ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ρευστοποιήσεις θα επιδιωχθεί να γίνουν με συναινετικό τρόπο, όπως υπογράμμισε, ενώ η μερική άφεση χρέους θα γίνει όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται. Εμφαση θα δοθεί στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, που οδηγεί σε ανακατατάξεις σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας.

Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, «που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την οικονομία, θα ξεκαθαρίσει σταδιακά το τοπίο και θα φανεί ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφέρθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που έχει σημειωθεί ειδικά στον τομέα της δημιουργίας μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκια, δίνοντας έμφαση στον νόμο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η υλοποίηση του οποίου, αν και θα απαιτήσει χρόνο, παρέχει –όπως εκτίμησε– νέες δυνατότητες, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στις υγιείς επιχειρήσεις, δεσμευόμενος ότι «για κάθε σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει», ενώ υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία η τράπεζα διοχέτευσε ρευστότητα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, οι οποίες συνεισέφεραν στη χρήση 2016 τα 45 από τα 230 εκατ. ευρώ των κερδών, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης της Bancpost στη Ρουμανία (η διαδικασία για την πώληση της οποίας είναι σε εξέλιξη), η τράπεζα επιτυγχάνει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Η Eurobank θα διατηρήσει τις θυγατρικές της σε Βουλγαρία και Κύπρο, των οποίων οι οικονομίες πέρυσι παρουσίασαν θετική εικόνα, ενώ σταθερές επιδόσεις έχουν η Eurobank Private Bank, Luxembourg και η δραστηριότητα στη Σερβία.

Αξιολογώντας την απόφαση του Εurogroup, ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης τη χαρακτήρισε θετικό βήμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις. Εχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την ύφεση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Eurobank και «η απόφαση μας δίνει την ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ.Καραμούζης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε, πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.


Πηγή  : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text