Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Βουλιάζουν" οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Τουρκίας

"Βουλιάζουν" οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Βουλιάζουν" οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Τουρκίας

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Αφού οι τιμές συνεχίζουν να "βουλιάζουν" ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς και της πτώσης της Τουρκικής λίρας.

Από τα στοιχεία του Globefish (σ.σ. το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), προκύπτει πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω και από τις τιμές που πωλούνταν η τσιπούρα και το λαβράκι τον Μάιο του 2012.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Globefish οι τιμές πώλησης στην Ιταλία υποχώρησαν τον Μάιο κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 με τις τιμές της Ελληνικής τσιπούρας να έχουν χάσει το 4% της αξίας τους. Ως απόρροια της υπερπροσφοράς οι τιμές παραμένουν χαμηλές σε μια εποχή όπου παραδοσιακά "τσιμπάνε".

Όπως σημειώνει το Globefish σε σχετικό του report οι εξαγωγές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία αυξήθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση στις αρχές του 2019. Με το παράρτημα του FAO που ασχολείται με την αλιεία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως "η υπερπροσφορά θα συνεχίσει να προκαλεί ζημιές στους παραγωγούς και οι συνολικές προοπτικές παραμένουν ζοφερές". Κάτι που έχουν επισημάνει και οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες.

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως ενώ οι Έλληνες παραγωγοί προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τους Τούρκους ιχθυοκαλλιεργητές, η υποτίμηση του νομίσματος στη γείτονα επέτρεψε στους Τούρκους να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ¨με τίμημα την οικονομική υγεία των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας".

Σήμερα η Ελλάδα παράγει περί τους 120.000 τόνους ψάρια μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας όταν η Τουρκία, παράγει περί τους 160.000 τόνους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση από άποψη παραγωγής δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι η εξάρτηση της χώρας από συγκεκριμένες αγορές και δη από την ιταλική.

Σήμερα πάνω από το 80% της εγχώριας παραγωγής κατευθύνεται στις χώρες της Ε.Ε. ενώ μόλις 2 στα 10 ψάρια που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι προϊόν υδατοκαλλιέργειας και όχι κατ’ ανάγκη τσιπούρα και λαβράκι.

Από τον συνολικό αριθμό ψαριών που καταναλώνουν οι Έλληνες, το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόν υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόν εγχώριας συλλεκτικής αλιείας.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text