Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Οριακά ανοδική τάση σημείωσε τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στις 100,8 μονάδες (από 100,3), επίδοση χαμηλότερη όμως από την αντίστοιχη περυσινή (103,6), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών Οικονομικών Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μικτές, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα ενίσχυση, με συνέπεια ο σχετικός δείκτης να σημειώνει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009.

Καθώς η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ενσωματώνει μόνο το προεκλογικό περιβάλλον και όχι την επίδραση των αποτελεσμάτων τους. Γενικότερα, οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας τον Μάιο βρίσκονταν σε αναμονή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εξελίξεων, αν και οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν προσδοκίες με βάση πραγματικούς δείκτες παραγωγικής δραστηριότητας. Με ενδιαφέρον επομένως αναμένονται τα αποτελέσματα της επόμενης Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας όπου θα αποτυπωθούν και οι όποιες επιδράσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, αλλά και της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Μικρή εξασθένιση προσδοκιών στη Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία καταγράφει ήπια εξασθένιση τον Μάιο, στις 102,9 (από 104,4) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (101,7 μον.). Αυτή η εξέλιξη μετριάζει τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες. Επισημαίνεται ότι τον Μάιο, σε ένα βαθμό, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονταν εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξελίξεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, συμβάλλει στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Πηγή: www.mikrometoxos.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text