Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι επενδυτές «βλέπουν» αναβαθμίσεις, το ράλι στα ομόλογα συνεχίζεται

Οι επενδυτές «βλέπουν» αναβαθμίσεις, το ράλι στα ομόλογα συνεχίζεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επενδυτές «βλέπουν» αναβαθμίσεις, το ράλι στα ομόλογα συνεχίζεται

«Βουτιά» σε νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών, με «οδηγούς» το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά κρατικών τίτλων διεθνώς και τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα.

Οπως σημειώνουν αναλυτές στην «Κ», οι επενδυτές «βλέπουν» αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προσεχώς.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα με την επανεκκίνηση του QE, σε συνδυασμό με την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed, οδηγούν τους επενδυτές σε ένα ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στις αγορές κρατικούς χρέους, προεξοφλώντας τη συνέχιση του ράλι.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έστειλε η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και μάλιστα με τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας –του οποίου η διατήρηση έχει γίνει πλέον πολύ ακριβή–, «ανεβάζει» τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Βλέπουν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει δείξει ανθεκτικότητα τους δύο τελευταίους μήνες απέναντι στην επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, γίνονται ολοένα και θετικότερες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε χθες κατά 7,2% στο 1,388% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 189 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2009.

Ισχυρή πτώση της τάξης του 7% σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 0,731%, ενώ η απόδοση στο 15ετές «βυθίστηκε» στο 1,818% και στο 25ετές στο 2,27%.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank. Με την βουτιά του κόστους δανεισμού και την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μία αναβάθμιση από τους οίκους, όπως επισημαίνει.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 56% από την ημέρα των ευρωεκλογών, όταν η απόδοση στο 10ετές διαμορφωνόταν στο 3,17%.

Aγοράζουν «Ελλάδα»

Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Σόρενσεν, η επενδυτική βάση της Ελλάδας αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά, έτσι οι επενδυτές θέλουν να προλάβουν αυτή τη «στροφή» και να αγοράσουν «Ελλάδα» τώρα παρά αργότερα, όταν η χώρα επιστρέψει στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text