Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Eυρωζώνη: Βραδεία, αλλά σταθερή ανάπτυξη- Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Eυρωζώνη: Βραδεία, αλλά σταθερή ανάπτυξη- Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Mε βραδείς, αλλά σταθερούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο.

Με τη Γερμανία να αποφεύγει την τεχνική ύφεση, χωρίς όμως να παίρνει μπρος, το ΑΕΠ των 19 της νομισματικής ένωσης αναπτύχθηκε 0,2%  σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,2% σε ετήσια βάση.

Τα οριστικά στοιχεία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Στην περίπτωση της Γερμανίας η οριακή έστω ανάπτυξη του ΑΕΠ έρχεται ως ανακούφιση, χωρίς όμως να περιορίζει την ανάγκη για ένα σχέδιο τόνωσης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,3% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται 0,1%. Ισπανία και Ολλανδία, τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Στον απόηχο των στοιχείων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σχολίασε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η εργαλειοθήκη της νομισματικής πολιτικής της, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή θα παραμείνει αποτελεσματική.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της νομισματικής της πολιτικής και των εργαλείων που χρησιμοποιεί για να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στο 2% και να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο ντε Γκίντος χαρακτήρισε πάντως «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα να βυθιστεί σε ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη παραμένει «χαμηλότερα της δυνητικής», δήλωσε, ωστόσο, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να «δώσει ιδιαίτερη προσοχή» στην κατάσταση.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text