Αρχική | Εταιρίες | "Προσκλητήριο" για επενδύσεις στα πετρέλαια της Ελλάδας σε 120 χώρες

"Προσκλητήριο" για επενδύσεις στα πετρέλαια της Ελλάδας σε 120 χώρες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εκπρόσωποι των εταιρειών που είναι ευρύτερα γνωστές ως οι 7 αδερφές, όπως η Exxon Mobil και η Shell, δίνουν το παρών στο συνέδριο APPEX Regional 2013 της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG στην Αθήνα.

"Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες από 120 χώρες.

 

"Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται εδώ και διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο

Παράλληλα στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.

Μιλώντας στο συνέδριο της APPEX Regional ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η έρευνα, η εκμετάλλευση και τα έσοδα από τις εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων θα πρέπει να υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη πρόοδο της κοινωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, τα ΕΛΠΕ έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της PGS, τα μελετούν και τα έχουν εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτουν.

Ο κ. Κωστόπουλος έστειλε μήνυμα ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με πιθανούς εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μανιάτης έστειλε μήνυμα στις εταιρείες που παρακολουθούν το συνέδριο να επενδύσουν στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα πως το ελληνικό κράτος θα συνεργαστεί με τις εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας για μεγάλο διάστημα, οι οποίες όπως τόνισε, θα δουλέψουν σε σταθερό περιβάλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους φυσικούς μας πόρους, που ελπίζουμε ότι υπάρχουν, με σεβασμό στο περιβάλλον, δήλωσε για να προσθέσει πως η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα στάνταρ της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Μεταξύ όσων έδωσαν το παρών τους στο συνέδριο είναι οι: E.ON, Chevron, Eni, Exxon Mobil, Gazprom, Ong, Arvee, Shell, Petronas, καθώς και πολυάριθμές αντιπροσωπείες από πρεσβείες χωρών.

 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text