Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πώς και πότε θα ξεκινήσει το ΧΑ

Πώς και πότε θα ξεκινήσει το ΧΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και χρηματιστηριακών φορέων για το πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει το χρηματιστήριο. Ποιες συναλλαγές θα μπορούν να κάνουν οι Ελληνες. Στρεβλώσεις φοβούνται παράγοντες της αγοράς.

Μπαράζ διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και φορέων της αγοράς (ΕΧΑΕ, ΣΜΕΧΑ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου) διεξάγεται προκειμένου το Χρηματιστήριο της Αθήνας να επαναλειτουργήσει σύντομα και με όσο το δυνατόν λιγότερες στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μέχρι αργά χθες το βράδυ ανταλλάσσονταν συνεχώς προτάσεις και αξιολογούνταν σχέδια, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει τελική απόφαση. Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα δεδομένα, που ωστόσο μπορεί να μεταβληθούν σε επόμενη φάση:

Πρώτον, γίνεται προσπάθεια για λειτουργία του ΧΑ την προσεχή Δευτέρα, με τις πιθανότητες όμως για κάτι τέτοιο να είναι σαφώς περιορισμένες, όπως αναφέρεται στη στήλη ΧΑΜ.

Δεύτερον, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν και σε αγορές και σε πωλήσεις μετοχών.

Τρίτον, οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να ρευστοποιούν τις μετοχές τους, ωστόσο για να αγοράσουν μετοχές θα πρέπει:

α) Να καταθέσουν μετρητά στις χρηματιστηριακές εταιρείες, β) να φέρουν χρήματα από το εξωτερικό, γ) να χρησιμοποιήσουν το ποσό που αποκόμισαν από προηγούμενες πωλήσεις μετοχών. Δηλαδή, δυνατότητα αγορών θα υπάρχει μόνο στο «νέο χρήμα» και έτσι οι επενδυτές δεν θα μπορούν να αποκτούν μετοχές μεταφέροντας λεφτά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς («παλιό χρήμα»).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει υπάρξει πρόταση από τους φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα αγοράς μετοχών έως 5.000 ευρώ ανά συνεδρίαση μέσα από τη χρησιμοποίηση «παλαιού χρήματος» (μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό). Η πρόταση αυτή φαίνεται πως αρχικά έγινε δεκτή, πλην όμως στη συνέχεια τέθηκε εκτός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να επανέλθει στο μέλλον.

Τέταρτον, οι Έλληνες πελάτες θα μπορούν να κάνουν χρήση για αγορές ποσού έως 5.000 ευρώ την εβδομάδα, από το ενδεχόμενο πιστωτικό υπόλοιπο που διαθέτουν στο λογαριασμό τους στη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεκινήσει με τέτοιους όρους, θα προκληθούν στρεβλώσεις καθώς η αγορά θα λειτουργεί:

α) Υπέρ των ξένων επενδυτών (θα έχουν δυνατότητα και αγορών και πωλήσεων) και σε βάρος των Ελλήνων (πρακτικά θα έχουν τη δυνατότητα μόνο πωλήσεων) β) Υπέρ των πωλητών και σε βάρος των αγοραστών, ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την περαιτέρω πορεία των τιμών των μετοχών και του Γενικού Δείκτη.

Τέλος (όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr) αποφασίστηκε η εκκαθάριση των παραγώγων του Ιουλίου να κλείσει με την αποτίμηση της 26ης Ιουνίου, δηλαδή της τελευταίας συνεδρίασης πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο του ΧΑ.

Πηγή: euro2day.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text