Αρχική | Εταιρίες | Ευ. Μυτιληναίος: Το Αλουμίνιο βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή της ελληνικής βιομηχανίας

Ευ. Μυτιληναίος: Το Αλουμίνιο βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή της ελληνικής βιομηχανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευ. Μυτιληναίος: Το Αλουμίνιο βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή της ελληνικής βιομηχανίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Σε μια λαμπρή τελετή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκαν σήμερα στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας. 

"Όταν πριν από 50 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τοποθετούσε το θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη λαμπρή πορεία και τη συμβολή του βιομηχανικού συμπλέγματος στην ελληνική οικονομία" τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, χαιρετίζοντας την τελετή. 

"Χρειάστηκαν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ώστε η Αλουμίνιον της Ελλάδος να γίνει η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία που είναι και το ζητούμενο" πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. Έκανε παράλληλα μια σύντομη ιστορική αναδρομή σημειώνοντας ότι τρεις φορές τα τελευταία χρόνια η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρέθηκε ενώπιον πραγματικού κινδύνου. 

Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των Γάλλων κι έπειτα των Καναδών ιδιοκτητών, με την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους να παίρνει τέλος με την απόκτηση του συγκροτήματος από έναν ελληνικό όμιλο. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος ήταν το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers και την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών του αλουμινίου στο ένα τρίτο της αξίας. Ήταν η εποχή, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που το Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος κίνδυνος ήταν το 2011 όταν έσκασε ο περίφημος σούπερ κύκλος της Κίνας και έφερε την καθίζηση στη ζήτηση των εμπορευμάτων η οποία δεν επανήλθε ποτέ. 

"Το 2011 έπρεπε να πάρουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις. Οι περισσότεροι συνεργάτες μας περίμεναν ότι η τρίτη κρίση θα ήταν και η οριστική, την ώρα που πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη έκλειναν. Και όλοι περίμεναν ότι έχει έρθει και η ώρα του Αλουμινίου. Διαψεύστηκαν. Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας. Όλες οι εταιρίες του ομίλου πέσαμε για να σώσουμε το Αλουμίνιο. Όταν ξεκινήσαμε ήταν μια άνιση μάχη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και συμπλήρωσε: ωστόσο τότε ξεκίνησαν δυο πρωτοφανή προγράμματα μείωσης του κόστους τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλα τα εργοστάσια του κόσμου. 

"Σε διάστημα 4 ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Νύχτα - μέρα εργαζόμενοι και διοίκηση δουλέψαμε για να σώσουμε το εργοστάσιο. Ο δραματικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μάς γεμίζει με ανακούφιση. Το 2017 βρίσκει την παλιά επένδυση που εγκατέλειψε η Pechiney να έχει αναδειχθεί στο παγκοσμίως γνωστό ενεργειακό και μεταλλουργικό κέντρο της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σήμερα κλείνει ο κύκλος της πρώτης δεκαετίας μας που αποτελεί την αφετηρία για τη νέα εποχή. Το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Συνεχίζουμε γιατί στη βιομηχανία ο εκσυγχρονισμός, οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας  δεν σταματούν ποτέ. Θέλουμε το Αλουμίνιο μας να αποτελέσει το λιθαράκι για το χτίσιμο ξανά της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα εποχή" κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος. 

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Μυτιληναίος έκανε δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από την παραγωγή της βιομηχανίας, δημιουργημένο από σκραπ αλουμινίου. 


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text